Legenda ľadovej plochy Zdeno Chára sa v januári tohto roka po odmlke vrátil do zámorskej NHL. Niekdajší slovenský obranca nastúpil späť do tímu, v ktorom prežil tie najkrajšie momenty vo svojej kariére.
Upravil jedálniček
Začal pôsobiť v štruktúrach tímu Boston Bruins, kde ako niekdajší kapitán mužstva dostal pozíciu pracovať ako konzultant. Jeho cieľom bude dohliadať a mentorovať hráčov, ktorí v aktuálnej sezóne nezískali dostatočné úspechy, informoval dávnejšie Šport.
Urastený, vyše dvojmetrový obranca však takéto problémy nemal. Trenčiansky rodák odohral v drese Bostonu 14 sezón, získal si titul klubovej legendy, Stanley Cup aj Norris Trophy pre najlepšieho obrancu.
Vedel, že pri výške 206 centimetrov potreboval kvalitnú stravu a o svoje telo sa musel dôkladne postarať ako o pracovný nástroj. Počas kariéry nezabudol aj na úpravu stravy, v rámci ktorej v jednom okamihu obmedzil v jedálničku mäso či mliečne výrobky, ozrejmil dávnejšie pre NHL.
„Myslel som si, že pre mňa ako pre hokejistu bude veľmi ťažké na niečo podobné naskočiť. Ale potom som sa tomu začal venovať. Čítal som, zbieral som si informácie – nielen z webu, ale aj z kníh a sledoval som dokumenty. A naraz to začalo dávať zmysel. Pochopil som, že toto nie je len záležitosť pre tých ľudí, ktorí chcú zhodiť niekoľko kilogramov,“ vysvetlil.
Recept priniesli zo zahraničia
Ako dodávajú Dobré noviny, nepohrdol domácou stravou a vždy si doprial aj tradičnú kuchyňu. Z nej mal najradšej v obľube sladký ryžový nákyp, ktorý si manželia vzali zo zahraničia od kamarátky.
„Naučila ma ho robiť naša kamarátka Vierka v Ottawe. Ona ho robila tak fantasticky, že používam iba jej recept,“ prezradila Tatiana pre Šarm.
Známy hokejista nedá na túto pochúťku dopustiť až natoľko, že ho jedol zo Stanleyho pohára. Jeho obľubu vyjadril mierou, s akou by ryžový nákyp jedol. „Milujem ho, dá sa jesť ráno, na obed aj večer,“ povedal pred rokmi pre agentúru SITA.
Ryžový nákyp Zdena Cháru
Ingrediencie:
- 0,5 kg guľatej ryže
- 1 l mlieka
- 10 dkg masla
- 10 dkg práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 3 vajcia
- hrozienka
- marhuľový kompót
- nasekané olúpané mandle
Postup:
- Ryžu uvaríme v mlieku, trošku osolíme a necháme vychladnúť. Vymiešame žĺtky s cukrom a vmiešame do vychladnutej zmesi.
- Vyšľaháme sneh z bielkov, pridáme do masy, primiešame hrozienka a vanilínový cukor.
- Sklenenú misu vytrieme, vysypeme strúhankou a vylejeme do nej polovicu ryžovej masy. Na ňu naukladáme marhuľový kompót bez šťavy.
- Zalejeme druhou polovicou ryžovej masy a vrch posypeme mandľami.
- Nákyp pečieme vo vyhratej rúre asi 45 minút dozlatista a môžeme podávať.