Určité druhy tekvíc, ako hokajdo alebo maslová tekvica sa dajú upiecť aj s kôrou, v podstate ich treba dochutiť korením, cukrom, medom a upiecť. Potom najemno rozmixovať, aby vzniklo jemné tekvicové pyré, ktoré prepasírujeme a používame ako klasické pyré. V takomto podaní to bude určite fungovať.
Vo všeobecnosti môžeme tekvice môžeme použiť vo forme:
- tekvicového pyré – uvarenú alebo upečenú tekvicu rozmixujte na hladké pyré;
- do cesta – tekvicové pyré pridávajte do cesta na koláče, muffiny alebo chlieb;
- dochucovanie – tekvicové pyré môžete dochutiť škoricou, muškátovým orieškom a iným korením na zintenzívnenie chuti.
Použiť ich môžeme aj do:
- tekvicového koláča – klasický dezert, kde tekvica dodáva vláčnu a krémovú textúru;
- tekvicové muffiny – jednoduché a rýchle pečivo, kde tekvica zabezpečí dostatočnú vlhkosť;
- tekvicový chlieb – sladký alebo nesladký chlieb s pridaným tekvicovým pyré, ktorému dodá jemnosť a príjemnú farbu.

Podelíte sa s nami aj s vaším obľúbeným jesenným receptom? Spomínali ste, že v ňom figurujú najmä jablká…
Áno, ide o koláč sestier Tatinových (Tarte Tatin).
Cesto:
- hladká múka špeciál – 200 g,
- práškový cukor – 25 g,
- kypriaci prášok do pečiva – 5 g,
- soľ – 3 g,
- maslo – 80 g,
- žĺtok – 1 ks,
- studená voda – 3 polievkové lyžice.
Postup:
Múku preosejeme s cukrom a kypriacim práškom, pridáme soľ, pokrájané maslo a žĺtok. Spolu so studenou vodou vypracujeme hladké nelepivé cesto, zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny odležať. Pre výraznejšiu chuť môžeme do cesta pridať malé množstvo mletého nového korenia.
Plnka:
- maslo – 80 g,
- hnedý cukor – 200 g,
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica,
- citrónová kôra – z ½ citróna,
- jablká kyslejšej chuti – 1 kg,
- voda – 150 ml,
- vanilkový struk – 1 ks.

Postup:
Na panvičke rozpustíme maslo spolu s 50 g cukru, pridáme citrónovú šťavu, kôru a naškrabaný vanilkový struk . Vložíme plátky očistených jabĺk a opekáme asi 3 minúty. Zo zvyšného cukru pripravíme svetlý karamel, zalejeme ho vodou a varíme 5 minút. Potom po miernom vychladnutí ho rozlejeme na dno okrúhlej vymastenej a vysypanej koláčovej formy. Na dno môžeme vložiť vystrihnutý papier na pečenie. Na karamel naukladáme jablká a cesto rozvaľkáme na plát o 1 cm väčší ako samotná forma. Pomocou valčeka prenesieme na jablká a na okrajoch zatlačíme. Koláč pečieme približne 35 minút pri teplote 180 °C. Necháme ho 10 minút chladnúť a potom formu položíme na tanier a opatrne otočíme. Pozor na karamel, aby nevytiekol. Koláč posypeme práškovým cukrom, pokrájame a podávame vlažný.
Dokončenie:
- maslo – 60 g na vymastenie,
- práškový cukor – 50 g,
- hladká múka na vaľkanie – 50 g.

Recept na karamelové veterníčky s jablkami – Choux (60 malých ks)
Pálená hmota:
- voda – 120 ml,
- plnotučné mlieko – 120 ml,
- maslo – 120 g,
- soľ – 3,5 g,
- kryštálový cukor – 2,5 g,
- hladká múka – 140 g,
- vajcia – 260 g.
Postup:
Vodu, maslo, mlieko, soľ , cukor kryštálový dáme variť, pridáme múku a restujeme. Odstavíme a do horúceho primiešame vajcia. Vymiešame jemnú hmotu hladkej konzistencie. Nastriekame na plech, priložíme chrumkavé koliesko pred pečením. Pri teplote 170 °C pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a 10 – 15 minút.
Chrumkavé cesto – Craquelin:
- maslo – 100 g,
- hnedý cukor nerafinovaný – 120 g,
- múka hladká špeciál – 120 g.
Postup:
Všetko spolu vymiesime na tuhšie cesto, vyvaľkáme medzi mastnými papiermi hrúbka 2 – 3 mm, vykrajujeme kolieska s priemerom 4,5 cm.

Jablkový kompót:
- jablká golden delícius – 850 g (čistá váha – 1 kg),
- cukor kryštálový – 125 g,
- štipka škorice,
- maslo – 50 g.
Postup:
Jablká očistíme, nakrájame, pridáme cukor, škoricu, maslo, prikryjeme papierom a pomaly varíme, redukujeme vodu. Po uvarení rozmixujeme.
Karamelová šľahačka:
kryštálový cukor – 150 g,
smotana na šľahanie (33 % do karamelu) – 150 g,
smotana na šľahanie (35 %) – 550 g.
Postup:
Cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu do karamelu a rozvaríme. Karamel vychladíme a pridáme vyšľahanú smotanu.
