Neviete čo piecť? Toto sú EXKLUZÍVNE tipy na JESENNÉ RECEPTY od Jožky Zaukolcovej! Čo vám túto sezónu doma NESMIE chýbať?

Zdroj: Instagram/@jozka_zaukolcova, Archív JZ
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Určité druhy tekvíc, ako hokajdo alebo maslová tekvica sa dajú upiecť aj s kôrou, v podstate ich treba dochutiť korením, cukrom, medom a upiecť. Potom najemno rozmixovať, aby vzniklo jemné tekvicové pyré, ktoré prepasírujeme a používame ako klasické pyré. V takomto podaní to bude určite fungovať.

Vo všeobecnosti môžeme tekvice môžeme použiť vo forme:

  • tekvicového pyré – uvarenú alebo upečenú tekvicu rozmixujte na hladké pyré;
  • do cesta – tekvicové pyré pridávajte do cesta na koláče, muffiny alebo chlieb;
  • dochucovanie – tekvicové pyré môžete dochutiť škoricou, muškátovým orieškom a iným korením na zintenzívnenie chuti.

Použiť ich môžeme aj do:

  • tekvicového koláča – klasický dezert, kde tekvica dodáva vláčnu a krémovú textúru;
  • tekvicové muffiny – jednoduché a rýchle pečivo, kde tekvica zabezpečí dostatočnú vlhkosť;
  • tekvicový chlieb – sladký alebo nesladký chlieb s pridaným tekvicovým pyré, ktorému dodá jemnosť a príjemnú farbu.
Pečie čele Slovensko
Na snímke relácia Pečie čele Slovensko. Zdroj: INSTAGRAM / jozka_zaukolcova

Podelíte sa s nami aj s vaším obľúbeným jesenným receptom? Spomínali ste, že v ňom figurujú najmä jablká…

Áno, ide o koláč sestier Tatinových (Tarte Tatin).

Cesto:

  • hladká múka špeciál – 200 g,
  • práškový cukor – 25 g,
  • kypriaci prášok do pečiva – 5 g,
  • soľ – 3 g,
  • maslo – 80 g,
  • žĺtok – 1 ks,
  • studená voda – 3 polievkové lyžice.

Postup:

Múku preosejeme s cukrom a kypriacim práškom, pridáme soľ, pokrájané maslo a žĺtok. Spolu so studenou vodou vypracujeme hladké nelepivé cesto, zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny odležať. Pre výraznejšiu chuť môžeme do cesta pridať malé množstvo mletého nového korenia.

Plnka:

  • maslo – 80 g,
  • hnedý cukor – 200 g,
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica,
  • citrónová kôra – z ½ citróna,
  • jablká kyslejšej chuti – 1 kg,
  • voda – 150 ml,
  • vanilkový struk – 1 ks.
Koláč sestier Tatinových Zdroj: Archív JZ

Postup:

Na panvičke rozpustíme maslo spolu s 50 g cukru, pridáme citrónovú šťavu, kôru a naškrabaný vanilkový struk . Vložíme plátky očistených jabĺk a opekáme asi 3 minúty. Zo zvyšného cukru pripravíme svetlý karamel, zalejeme ho vodou a varíme 5 minút. Potom po miernom vychladnutí ho rozlejeme na dno okrúhlej vymastenej a vysypanej koláčovej formy. Na dno môžeme vložiť vystrihnutý papier na pečenie. Na karamel naukladáme jablká a cesto rozvaľkáme na plát o 1 cm väčší ako samotná forma. Pomocou valčeka prenesieme na jablká a na okrajoch zatlačíme. Koláč pečieme približne 35 minút pri teplote 180 °C. Necháme ho 10 minút chladnúť a potom formu položíme na tanier a opatrne otočíme. Pozor na karamel, aby nevytiekol. Koláč posypeme práškovým cukrom, pokrájame a podávame vlažný.

Dokončenie:

  • maslo – 60 g na vymastenie,
  • práškový cukor – 50 g,
  • hladká múka na vaľkanie – 50 g.
Koláč sestier Tatinových Zdroj: Archív JZ

Recept na karamelové veterníčky s jablkami – Choux (60 malých ks)

Pálená hmota:

  • voda – 120 ml,
  • plnotučné mlieko – 120 ml,
  • maslo – 120 g,
  • soľ – 3,5 g,
  • kryštálový cukor – 2,5 g,
  • hladká múka – 140 g,
  • vajcia – 260 g.

Postup:

Vodu, maslo, mlieko, soľ , cukor kryštálový dáme variť, pridáme múku a restujeme. Odstavíme a do horúceho primiešame vajcia. Vymiešame jemnú hmotu hladkej konzistencie. Nastriekame na plech, priložíme chrumkavé koliesko pred pečením. Pri teplote 170 °C pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a 10 – 15 minút.

Chrumkavé cesto – Craquelin: 

  • maslo – 100 g,
  • hnedý cukor nerafinovaný – 120 g,
  • múka hladká špeciál – 120 g.

Postup:

Všetko spolu vymiesime na tuhšie cesto, vyvaľkáme medzi mastnými papiermi hrúbka 2 – 3 mm, vykrajujeme kolieska s priemerom 4,5 cm.

Karamelové veterníčky s jablkami Zdroj: Archív JZ

Jablkový  kompót: 

  • jablká golden delícius – 850 g  (čistá váha – 1 kg),
  • cukor kryštálový – 125 g,
  • štipka škorice,
  • maslo – 50 g.

Postup:

Jablká očistíme, nakrájame, pridáme cukor, škoricu, maslo, prikryjeme papierom a pomaly varíme, redukujeme vodu. Po uvarení rozmixujeme.

Karamelová šľahačka: 

kryštálový cukor – 150 g,

smotana na šľahanie (33 % do karamelu) – 150 g,

smotana na šľahanie (35 %) – 550 g.

Postup:

Cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu do karamelu a rozvaríme. Karamel vychladíme a pridáme vyšľahanú smotanu.

Karamelové veterníčky s jablkami Zdroj: Archív JZ
1 2
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1