Pri kúpe zľavnených výrobkov máme pocit, že sme limitovaní dátumom uvedeným na obale a predstavuje to pre nás informáciu, že by sme daný produkt po uplynutí už nemali konzumovať.
V dobe stúpajúcich cien za potraviny sa nie raz uchyľujeme k vyhľadávaniu zľavnených produktov, ktorým čochvíľa končí dátum trvanlivosti. Ušetriť môžete veľakrát polovicu, ba dokonca aj viac, pokiaľ sa supermarkety chcú „zbaviť“ výrobkov pred vyhodením.
Nevyhadzujte všetko do koša
Pri kúpe zľavnených výrobkov máme pocit, že sme limitovaní dátumom uvedeným na obale a predstavuje to pre nás informáciu, že by sme daný produkt po uplynutí už nemali konzumovať.
Skutočne ale musíme všetky potraviny vyhodiť do koša po exspirácii? Odpoveď síce nie je taká jednoznačná, ale v prvom rade je dôležité poznať rozdiel medzi trvanlivosťou a dátumom spotreby.
Ako uvádza portál kupi.cz, dátum spotreby je uvedený na rýchlo sa kaziacich potravinách a výrobca ním zaručuje ich zdravotnú nezávadnosť. Po vypršaní nie je bezpečné výrobky konzumovať a nesmú sa ani predávať.
Dátum minimálnej trvanlivosti výrobcovia uvádza na potravinách, ktoré sú odolnejšie a pomalšie sa kazia. Pred týmto dátumom je produkt vo svojom najlepšom a najchutnejšom stave, po jeho vypršaní sa ale stále dá zjesť.
Ktoré produkty môžeme bez väčších obáv a pri správnom skladovaní zjesť aj po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT)?
- Rok po uplynutí DMT: cestoviny, ryža, múka, korenie, horčica, cukor alebo med
- Pol roka po uplynutí DMT: zaváraniny, mrazené ovocie a zelenina
- Približne dva mesiace po uplynutí DMT: ovsené vločky alebo müsli
- V prípade trvanlivého mlieka, sušienok, oblátok či rastlinných olejov sa môžeme spoliehať na nezávadnosť až 28 dní po uplynutí DMT.
- Tri týždne po uplynutí DMT sa nemusíte obávať konzumovať ani vajíčka či tvrdé syry
Nie všetky presiahnuté DMT sú bezpečné pre naše zdravie. Napríklad mäso, hydina, ryby alebo čerstvé syry by ste nemali jesť po vypršaní doby trvanlivosti. Podliehajú totiž rýchlej skaze, a preto si treba dátum spotreby starostlivo kontrolovať, aby ste predišli zdravotným komplikáciám.
Dátum nie je uvádzaný pri všetkých výrobkoch
Španielska spotrebiteľská organizácia prináša zoznam potravín, ktoré môžete bez problémov konzumovať aj niekoľko týždňov po vypršaní doby minimálnej trvanlivosti:
- Jogurty
- Toastový chlieb
- Zemiakové lupienky, sušené ovocie a oriešky
- Sušienky a oblátky
- Nealkoholické nápoje a alkohol
- Cestoviny, ryža a strukoviny
- Zavareniny a masla
- Údeniny a zrejúce syry
- Polievky a omáčky v sáčku
- Konzervované paradajky
Existujú ale výrobky, pri ktorých výrobcovia neuvádzajú žiaden dátum spotreby či trvanlivosti, nanajvýš dátum výroby. Týka sa to hlavne:
- alkoholických nápojov s viac ako 10% obsahom alkoholu
- čerstvého ovocia a zeleniny
- chleba a pečiva určeného na konzumáciu do 24 hodín
- octu, soli či cukru
- žuvačiek
Jogurty viete zužitkovať aj po dátume spotreby
Najčastejším produktom, ktorý sa hromadí v chladničke a nestíhame ho skonzumovať, sú jogurty. Do roku 2017 na nich výrobcovia uvádzali dátum spotreby, to sa však už pred rokmi zmenilo a na obaloch tak nájdete už len odporúčanú spotrebu.
Jogurt sa totiž po uplynutí minimálnej trvanlivosti nekazí, iba v ňom ubúda bakteriálnych kultúr. Vytvorenie plesne môže byť spôsobené nesprávnym skladovaním či predtým narušeným obalom. Aj po uplynutí spotreby sa dá jogurt stále zužitkovať rôznymi spôsobmi.
Ideálny je napríklad ako zmrzlina alebo ako marináda na mäso. Jogurtový linguine alebo nepečený koláč môžu byť tiež skvelým spôsobom, ako spotrebovať zvyšky jogurtu.