Nezabudnutá smaženka: TRADIČNÝ recept z čias, keď sme sa zastavili v mliečnom bare v časoch socializmu

smaženky
Jednoduchá vajíčková placka so syrom a cesnakom rýchlo zasýtila hlad a navyše chutila vynikajúco. Zdroj: FB/https://www.facebook.com/photo.php?fbid=733577817605861&set=gm.3153112771591251&type=3&ref=embed_post,Marcela Karmasinová
Reklama

Kto pamätá na syrové vyprážané, nech zdvihne ruku. Zlatisté placky, ktoré ležia na plátku veky, potreté horčicou a ozdobené surovou cibuľou. Predtým sa kupovali v mliečnych baroch alebo bufetoch. Vy si ich môžete pripraviť doma podľa nášho receptu.

Smaženky sa kedysi podávali v mliečnych baroch a bufetoch a stali sa nezabudnuteľnou súčasťou socialistickej kuchyne. Píše portál Plný hrniec. Ich popularita pramenila predovšetkým v ich jednoduchosti, dostupnosti a schopnosti rýchlo zasýtiť. Placky, ktoré sa len jemne opražili do zlatista. Boli potreté horčicou a ozdobené cibuľou. Bohužiaľ, dnes by ste túto špecialitu v stravovacích zariadeniach hľadali márne.

Smaženky sa tešili tak veľkej obľube najmä preto, že sa pripravovali rýchlo, boli cenovo dostupné a za pár minút vás dokázali zasýtiť. Skvelá chuť týchto plieškov sa takto stala nezabudnuteľnou spomienkou na obdobie, ktoré sa dnes často pripomína s nostalgiou. Aby sme si túto legendu oživili, pripravili sme si pre vás recept na pravé smaženky, ktoré vám zaručene spríjemnia deň.

Recept na tradičné smaženky:

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 200 g eidamu
  • 100 ml mlieka
  • 125 g strúhanky
  • rasca
  • ½ strúčika cesnaku
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • veka
  • horčica
  • cibuľa
  • čerstvá alebo nakladaná paprika

Postup:

  1. Vajce rozklepneme do misky a pridáme mlieko, dobre premiešame vidličkou.
  2. Syr nastrúhame na jemno a pridáme k vajíčkovej zmesi. Dobre premiešame.
  3. Zmes ochutíme soľou a cesnakom, následne zahustíme strúhankou. Dôležité je, aby sme nenechali zmes príliš hustú ani príliš riedku – správne množstvo strúhanky zabezpečí tú správnu textúru smaženiek.
  4. Z pripravenej zmesi formujeme placky (karbonátky) hrubé maximálne 15 mm.
  5. Na panvici s horúcim olejom smažíme placky z oboch strán do zlatista.
  6. Hotové smaženky uložíme na plátok veky a podávame s horčicou, cibuľou a čerstvou paprikou.

Tento recept vám umožní na chvíľu sa vrátiť k starým dobrým časom a opäť ochutnať, čo všetci milovali v mliečnych baroch. Užite si túto rýchlu a chutnú pochúťku, ktorá nikdy nevyjde z módy!

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac