Na obrazovky Jednotky sa vracia divácky hit Pečie celé Slovensko. Piate pokračovanie úspešnej šou láka na osvedčenú dramaturgiu, známe tváre, nové súťažné výzvy a silné ľudské príbehy. Tvorcovia veria, že aj tentoraz sa potvrdí tradícia nedeľného večerného rituálu, ktorý v mnohých domácnostiach vonia po koláčoch a prajnej atmosfére.
Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj tentoraz sa natáčalo v areáli kaštieľa Theresia Chateau v Bernolákove. Pravidlá licencie prísne určujú prostredie, a preto vznikol opäť špeciálny stan podľa návrhu architekta Dana Šichmana. Jeho stavba zabrala dva týždne, samotné nakrúcanie šesť. Produkcia musela podľa Aktualít zabezpečiť stovky ingrediencií – tento rok sa minuli viac než 2 tony surovín, celkovo 420 druhov, a kamery zachytili až 91 hodín pečenia.
Moderátori a porota
Dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval bude aj v piatej sérii garantom dobrej nálady. Hodnotenie zostáva v rukách porotkýň Jozefíny Zaukolcovej a Petry Tóthovej. Tie zdôrazňujú, že sa zamerajú na chuť, konzistenciu, štruktúru aj kreativitu. Súťažiacich chcú povzbudiť k tomu, aby zvládli nielen dokonalé dezerty, ale aj schopnosť improvizovať, keď sa niečo nepodarí.
Aj tentoraz sa do stanu postaví 12 amatérskych pekárov a pekárok. Čaká ich 12 týždňov a 36 výziev: osobná, technická a kreatívna. V osobnej predvedú rodinné recepty, v technickej sa popasujú so zadaniami od poroty a v kreatívnej musia dokázať svoju fantáziu. Každý týždeň vypadne jeden súťažiaci a do masterfinále sa dostane len najlepšia trojica.
Porotkyne tvrdia, že úroveň účastníkov je z roka na rok vyššia. Adepti sledujú trendy, poctivo trénujú a do stanu vstupujú s jasným cieľom. Podľa Petry Tóthovej šou pomáha zlepšovať úroveň domáceho pečenia na Slovensku: „Ľudia vďaka nej vidia, kde robia chyby, a systematicky sa zlepšujú.“ Zaukolcová dodáva, že rozhodujúci je vždy rukopis – osobitý „podpis“ každého dezertu.
Tvárami série sú rozmanití súťažiaci
Piate pokračovanie obľúbenej šou Pečie celé Slovensko prinesie nielen množstvo sladkých výziev, ale aj rozmanité ľudské príbehy. V stane sa stretne generácia tínedžerov so seniormi, profesionálni kuchári s mamičkami na materskej, Slováci žijúci doma i v zahraničí, predstavila STVR. Všetkých spája vášeň pre pečenie a sen, že ich dezerty raz nájdu miesto v cukrárňach či kaviarňach.
Gabriela Mavrodieva
Medzi najskúsenejších účastníkov patrí 50-ročná Gabriela Mavrodieva z Prešova, ktorá pečie už štyri desaťročia. Najradšej pripravuje Slonie slzy – zákusok, ktorý naučila aj priateľky v Indii či Španielsku.
Pavol Slezák
Pavol Slezák zo Stupavy, 61-ročný úradník a vášnivý včelár, sa venuje pečeniu štvrťstoročie a je známy svojimi pagáčmi.
Stanislava Obžerová
Dlhoročné skúsenosti má aj 45-ročná Stanislava Obžerová z Turia. Jej špecialitou sú makovo-mangové tortičky, no venuje sa aj zdobeniu medovníkov a háčkovaniu hračiek. Svoju budúcnosť vidí v mentorovaní mladých cukrárok a v popularizácii tradičných chutí v modernom šate.
Eliška Marlengová
Najmladšou súťažiacou je 16-ročná Eliška Marlengová z Piešťan. Študuje na hotelovej akadémii, vo voľnom čase hrá divadlo a tancuje folklór. Jej veľkou ambíciou je otvoriť vlastnú cukráreň, kde bude každý koláč malým umeleckým dielom.
Jana Simová
S podobnou odhodlanosťou vstupuje do stanu aj 34-ročná Jana Simová z Bardejova, ktorá sníva o súťaži v Birminghame či o kurze u svetoznámeho cukrára Amauryho.
Zuzana Bělinová
Niektorí účastníci sa k pečeniu dostali vďaka hľadaniu oddychu. Zuzana Bělinová z Martina, dnes 38-ročná, dala výpoveď zo stresujúcej práce a práve kuchyňa jej priniesla pokoj aj radosť z tvorenia. Najradšej experimentuje s makrónkami a sníva o vlastnej kaviarni.
Simona Siváková
Podobne aj Simona Siváková z Lábu (32), ktorá bola kedysi futbalovou brankárkou. Po ôsmich rokoch pečenia sa stále zdokonaľuje, vylepšuje klasický zákusok Oblížprst a túži premeniť rodinnú kuchyňu na malú dielničku.
Gabriela Halčáková
V súťaži sa predstavia aj dve zdravotné sestry. Gabriela Halčáková (30) zo Stredy nad Bodrogom pečie tri roky, pričom inšpiráciu čerpá z receptov svojej babky. Okrem pečenia sa venuje aranžovaniu kvetov a ikebán, čo jej dodáva cit pre estetiku.
Stanislav Šarvajc
Súťažiaci vnášajú do stanu aj osobné príbehy. Stanislav Šarvajc (40) z Detvy je známy svojimi veterníkmi. Čoskoro sa postaví pred oltár a jeho snom je upiecť si vlastnú svadobnú tortu. Popri pečení sa venuje folklóru a cestovaniu.
Vladimír Leščinský
Piata séria priviedla späť na Slovensko aj tých, ktorí roky pôsobili v zahraničí. Vladimír Leščinský (41) zo Svitu pracuje vo Švajčiarsku ako šéfkuchár, no jeho snom je vyučiť sa za cukrára a otvoriť si vlastnú cukráreň doma.
Lenka Kaur
Lenka Kaur (45) zo Zborova nad Bystricou žije vo Veľkej Británii, kde pracuje na Bradford University. Pečie od detstva a najviac si cení medové rezy, no do budúcna túži po malom obchodíku s dezertmi inšpirovanými svetovými príchuťami.
Viktoria Kaniuk
Rozmanitosť účastníkov dopĺňa Viktoria Kaniuk (28) z Ukrajiny. Na Slovensku našla nový domov a pečeniu sa intenzívne venuje vďaka finalistke prvej série Alenke Sabolovej, ktorá ju naučila precíznosti. Pracuje ako kuchárka a jej cieľom je otvoriť si vlastnú cukráreň.
Atmosféra bez intríg
Jedným z dôvodov úspechu šou je jej kultivovaná atmosféra. Moderátori Bača a Zimnýkoval zdôrazňujú, že na rozdiel od iných reality formátov tu nie je priestor na intrigy, vulgarizmy či konflikty. „Ľudia potrebujú únik od negatívnych správ a tu nachádzajú obyčajné dobro,“ hovorí Bača. Junior dodáva, že práve preto si relácia našla miesto v nedeľných rodinných rituáloch.
STVR spustila výraznú marketingovú kampaň, ktorej hlavným motívom sú „živé zákusky“ – nadrozmerné maskoty, ktorí putujú z regiónov Slovenska až do Bernolákova. Objavia sa v uliciach, na eventoch a v online priestore, aby symbolicky pripomenuli, že pečenie spája celé Slovensko. Televízia stavila na mix televíznych spotov, rozhlasu, outdooru aj sociálnych sietí. Piaty ročník štartuje 5. októbra o 20.30 na Jednotke.