Počas horúcich letných dní je vhodné prispôsobiť jedálniček aktuálnemu počasiu. V teple naše telo nepotrebuje toľko energie na udržiavanie telesnej teploty ako v chladných zimných mesiacoch, a preto by sme mali siahať po jedlách, ktoré nezaťažujú trávenie, píše portál Záhradkár. Ideálnou voľbou sú pokrmy s nižším obsahom kalórií, no zároveň bohaté na dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Medzi ideálnych letných pomocníkov patria najmä tieto druhy zeleniny.
Špargľa – výživa bez výčitiek

Táto jarná zelenina je plná prospešných látok a zároveň nezaťaží trávenie. Vďaka vysokému obsahu vody a draslíka podporuje správnu funkciu obličiek a pôsobí mierne močopudne, čo prispieva k detoxikácii tela. V jednej porcii (približne 90 gramov) sa nachádza len okolo 20 kalórií, takže je ideálna pri diéte.
Špargľa je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a tým podporujú celkové zdravie. Je výborná pre tráviaci trakt vďaka obsahu vlákniny a tiež pomáha stabilizovať krvný tlak. Vďaka vysokému množstvu kyseliny listovej je odporúčaná aj pre budúce mamičky. Vitamín E, ktorý špargľa obsahuje, zase posilňuje obranyschopnosť organizmu.
Uhorka – osvieženie zvnútra aj zvonku
Uhorky sú takmer celé tvorené vodou (až 96 %), takže sú skvelým spôsobom, ako podporiť hydratáciu počas horúcich dní. Okrem toho obsahujú vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi.
Vďaka nízkemu energetickému obsahu, ale vysokému podielu vitamínov a minerálov sú výbornou voľbou pri redukcii hmotnosti. Uhorka podporuje zdravú pokožku, pomáha pri zápaloch a kožných problémoch ako je ekzém. Má tiež mierne prečisťujúce účinky a podporuje trávenie.

Zelené fazuľky – jednoduchá cesta k zdravému krvnému obehu
Zelené fazuľky sú nielen chutné, ale aj výživné. Obsahujú draslík, ktorý má pozitívny vplyv na správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Vďaka vysokému podielu vody (okolo 90 %) sú skvelé na udržiavanie hydratácie.
Podporujú zdravé trávenie vďaka obsahu vlákniny, ktorá napomáha črevnej peristaltike a znižuje riziko zápchy. Okrem toho obsahujú antioxidanty – napríklad flavonoidy a taníny – ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.

Špenát – nutričná bomba v zelenom šate
Táto listová zelenina patrí medzi najvýživnejšie potraviny vôbec. Je plná vitamínov A, C, K, kyseliny listovej, vápnika a železa. Vďaka tomu prispieva k silnej imunite, zdravým kostiam a správnemu fungovaniu krvného obehu.
Antioxidanty, ktoré špenát obsahuje, pomáhajú spomaľovať starnutie buniek a chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Navyše podporuje zdravie očí a je vynikajúcim pomocníkom pri regulácii krvného tlaku. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodný aj pri chudnutí – môžete ho pridať do smoothie, šalátu alebo teplého pokrmu.

Paprika – chrumkavá pomoc pre mozog a srdce
Paprika je nielen farebným oživením taniera, ale aj zdrojom cenných látok. Obsahuje luteolín, ktorý môže prispieť k spomaleniu zhoršovania pamäti a podporuje zdravie mozgu.
Obsah vody sa pohybuje okolo 92 %, takže je vhodná na osvieženie počas horúčav. Antioxidanty, ktoré paprika obsahuje, prispievajú k zdraviu srdca a spomaľujú proces starnutia. Vďaka obsahu vitamínov skupiny B a C podporuje aj nervový systém a celkovú vitalitu.
