Obľúbená dovolenková destinácia mení PRAVIDLÁ v reštauráciách. Tie NEPOTEŠIA mnohých turistov

Reštaurácie už neakceptujú zákazníkov platiacich samostatne
Reštaurácie už neakceptujú zákazníkov platiacich samostatne. Zdroj: Unsplash/Alejandra Cifre González, Petr Sevcovic, Casey Lee
Reklama

Niektoré reštaurácie na španielskom ostrove Malorka zavádzajú nové pravidlá, ktoré mnohých turistov nepotešia. Počas hlavnej dovolenkovej sezóny už nebude možné rozdeliť účet medzi jednotlivých hostí pri jednom stole podľa toho, čo kto skonzumoval. Každý stôl dostane len jeden spoločný účet, ktorý si zákazníci musia medzi sebou vysporiadať sami.

Tento krok prichádza v čase, keď podniky zápasia s nedostatkom personálu, najmä čašníkov, a snažia sa nájsť spôsob, ako urýchliť obsluhu a zvládnuť veľký nápor návštevníkov. Informoval o tom web Express.co,uk.

Reštaurácie v turistických strediskách , najmä tie, ktoré sú otvorené menej mesiacov v roku, majú najväčšie ťažkosti s náborom pracovníkov. Prezident združenia reštaurácií CAEB na Malorke Juanmi Ferrer trvá na tom, že nejde o otázku platu.

„Máme najlepšiu zmluvu o pohostinstve v Španielsku; minimálna čistá mzda je 1 700 eur mesačne. Peniaze nie sú problém .“ Ferrer dodáva, že problémy s personálom ovplyvňujú prakticky všetky sektory na Malorke.

Majitelia reštaurácií vysvetľujú, že individuálne delenie účtov spôsobovalo zbytočné zdržania a časté chyby. Často sa stávalo, že niektorí hostia odmietali platiť položky, ktoré si neobjednali, napríklad alkohol, zatiaľ čo iní chceli uhradiť iba svoje jedlo.

To viedlo k zmätku a v niektorých prípadoch aj k tomu, že niektoré položky zostali neuhradené. Po novom bude možné účet rozdeliť nanajvýš rovnakým dielom medzi všetkých hostí pri stole, ale rozpočítavanie podľa jednotlivých objednávok už reštaurácie nebudú podporovať.

„Na stôl je jeden účet a je na zákazníkoch, ako s platbou naložia,“ povedal prezident združenia reštaurácií CAEB na Malorke Juanmi Ferrer 

Zdroj: Unsplash/Alessa Ciraulo

Ďalším dôvodom na zmenu je aj predlžovanie času pri platení, najmä keď väčšina hostí používa platobné karty. Hotovosťou platí len menšia časť návštevníkov, čo podľa majiteľov prevádzok výrazne spomaľuje celý proces. Spoločné účty by mali tento problém eliminovať a urýchliť odchod hostí, aby sa stihli obslúžiť ďalší.

Reštaurácie veria, že toto opatrenie pomôže zvládnuť letný nápor turistov aj napriek obmedzenému počtu zamestnancov a zároveň zabezpečí plynulejší chod prevádzky. Nie všetci návštevníci však tieto zmeny prijali s pochopením. Mnohí turisti upozorňujú, že spoločné platenie im komplikuje rozdelenie výdavkov v skupine, čo môže znepríjemniť spoločné posedenia počas dovolenky, píše web Majorca Daily Bulletin.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Cestovanie