Lekárnik prezradil alarmujúci fakt o tomto populárnom sladkom nápoji, ktorý si možno neuvedomujeme.
Populárny šumivý nápoj Coca-Cola je vyhľadávaným po dobrom obede či ako nápoj v reštaurácii. Hoci mnohí ju konzumujú ako rýchly zdroj cukru či kofeínu, popredný lekárnik odhalil krutú realitu toho, čo tento nápoj robí s vaším telom po každom dúšku.
Ľudia by po kole museli zvracať
Niektorí ju pijú rovno z fľaše, iní si ju nalejú do pohára s kockami ľadu. Kým pri prvých glgoch sa môže zdať, že sa s telom nič nedeje, postupne sa účinky koly prejavia naplno, píše Mirror.
Lekárnik prezradil alarmujúci fakt o tomto sladkom nápoji, ktorý si možno neuvedomujeme. Vďaka doplneniu dopamínu, ktorý prichádza s pitím nápoja, môže telo reagovať podobne, akoby ste užili heroín. To ale nie je najhoršie zistenie. Účinky nápoja môžu zasiahnuť okamžite a váš mozog tak zasiahne dávka sladkosti.
Ukázalo sa, že nápoj má v sebe toľko cukru, že by teoreticky po ňom ľudia museli okamžite zvracať. Podľa odborníka na zdravie Niraja Naika nám však chemikálie, ktoré obsahuje, pomáhajú udržať tekutinu v sebe.
Ozrejmuje všetky procesy, ktoré sa v tele dejú po každom hlte. „Intenzívna sladkosť Coca-Coly vyplývajúca z jej vysokého obsahu cukru by mala človeka prinútiť zvracať hneď, ako sa dostane do tela. Kyselina fosforečná v nápoji však tlmí sladkosť a umožňuje ľuďom udržať nápoj v sebe,“ dodáva.
Už v priebehu desiatich minút je napadnutá zubná sklovina. „Kyselina fosforečná útočí na sklovinu vašich zuboch, zatiaľ čo umelé sladidlá ako aspartám zasiahnu váš systém. Aspartám môže spustiť chuťové receptory a oklamať vaše telo, aby si myslelo, že práve spracovalo cukor.“
Porovnateľná s účinkami heroínu
Kvôli obrovskému nárastu hladiny cukru v krvi z takzvaných diétnych verzií už po 20 minútach spôsobuje prudký nárast inzulínu, čo znamená, že pečeň musí premeniť „vysoké množstvo cukru na tuk“.
Po 40 minútach telo absorbuje všetok kofeín z koly, čo spôsobuje rozšírenie zreníc a zvýšenie krvného tlaku. Nápoj už bude tiež „blokovať adenozínové receptory“ v mozgu, čo zabráni ospalosti. O päť minút neskôr dochádza k produkcii dopamínu.
„Dopamín je neurotransmiter, ktorý pomáha kontrolovať centrá potešenia v mozgu,“ vysvetlil ďalej.
„Spôsob, akým Coca-Cola stimuluje tieto centrá, je porovnateľný s účinkami heroínu. Spúšťa nutkanie človeka vypiť ďalšiu plechovku.“
Dopamínový hit je to, čo prináša chute na ďalšie dúška, ale po hodine dôjde k vrcholu hodnôt cukru, čo môže spôsobiť „podráždenosť a ospalosť“, pretože telo „vyčistí vodu z koly spolu so životne dôležitými živinami močom.“
„Kola má nielen vysoký obsah fruktózového kukuričného sirupu, ale je tiež plná rafinovaných solí a kofeínu,“ dodáva Naik.
Pite s mierou
Coca-Cola ozrejmila vysoký obsah cukru vo svojom nápoji. Spoločnosť uvádza, že nápoj obsahuje cukor a kofeín, ale treba ho konzumovať „s mierou“, pretože príliš veľa koly „nie je dobré pre nikoho“.
„Rovnako ako všetky potraviny a nápoje, aj nealkoholické nápoje s cukrom môžu byť konzumované ako súčasť vyváženého životného štýlu, pokiaľ ich ľudia nekonzumujú nadmerne,“ tvrdí spoločnosť v stanovisku.
Zdôraznila tiež, že ponúka „rôzne chutné nápoje so zníženým, nízkym alebo žiadnym obsahom cukru a kalórií“.
„Aj preto sa mnohé z našich nápojov dodávajú v malých baleniach. Poskytujeme tiež informácie o tom, koľko cukru a koľko kalórií je v našich nápojoch, aby si ľudia mohli vybrať, čo dáva zmysel pre nich a ich rodiny.“
Včera sme pritom upozornili na varovanie, kedy Coca-Cola musela stiahnuť niektoré jej výrobky z trhu v Spojenom kráľovstve.
Dôvodom je, že určité plechovky môžu obsahovať zložky, ktoré môžu byť škodlivé a spôsobiť ochorenia. Spoločnosť apeluje na zákazníkov, aby sa vyhli konzumácii týchto produktov.