Vedeli ste, že existuje rastlina, ktorá je omnoho sladšia ako cukor, no neobsahuje skoro žiadne kalórie? Ak po takej túžite, zaobstarajte si do záhrady stéviu. Tá sa v letnom období môže stať súčasťou vašich obľúbených jedál, či letných limonád!
Rastlina stévia pochádza z ďalekého Paraguaja a v posledných rokoch si ju obľúbili najmä športovci, či vyznávači zdravého životného štýlu. Dôvod? Obsahuje minimum kalórií a má rovnakú chuť ako cukor, o ktorom sa hovorí ako o bielom zabijakovi.
Stévia sa dá v kuchyni využiť na viacero spôsobov – jej listy si môžete usušiť a tak čerpať z jej zásob aj v zimnom období. Dá sa však žuť ako žuvačka, no najčastejšie sa využíva ako sladká prísada do čajov, na ochutenie dezertov, či smoothie nápojov. Obrovskou výhodou stévie je, že si ju bez výčitiek môžu dopriať aj diabetici.

Nenáročná starostlivosť
Aj keď pochádza z ďalekého Paraguaja, nepotrebuje špeciálnu starostlivosť. Keďže je stévia zvyknutá na teplé a slnečné prostredie, doprajte jej ho aj v našich končinách. Rastlina potrebuje slnečné lúče a ideálna teplota, pri ktorej prosperuje je 20–30 °C.
V našich podmienkach sa pestuje stévia ako jednoročná rastlina. Pôda by mala byť bohatá na humus, no pozor na jej premokrenie, pri ktorom stévia často odumiera.

Prírodné sladidlo
Stévia (Stevia rebaudiana) sa v Južnej Amerike využíva už odpradávna. Na jej chuť nedali v minulosti dopustiť ani domorodé kmene, ktoré ju do nápojov používali celé roky. Listy stévie obsahujú steviol-glykozidy, teda látky, ktoré sú až 300- krát sladšie, ako obyčajný cukor.
Obrovskou výhodou stévie však je, že má nulový glykemický index. Čo to znamená? Jednoducho neobsahujú skoro žiadne kalórie. Stéviu na trhu dnes nájdeme ako rastlinu, ale tiež vo forme kapsúl, či práškov. Hoci existujú ľudia, ktorý sladia len stéviou a na jej chuť nedajú dopustiť, nájdu sa aj jej kritici. Napriek tomu sa stáva novou formou sladenia, ktorú si obľúbili milióny ľudí po celom svete.
