Obľúbená herečka prezradila recept na jednoduchý dezert, ktorý si zamilovala celá jej rodina.
Od útleho detstva mala blízko k umeniu, no rovnako intenzívne sa venovala aj vareniu. Zdena Studenková, známa herečka a tvár slovenského divadelného aj televízneho sveta, svojou vášňou pre jedlo inšpiruje aj v reláciách o varení či v kuchárskych knihách. V rozhovore pre Knižný kompas poznamenala: „V kuchyni uvarím čokoľvek. Stačí si len povedať.“ Informuje o tom portál Dobré Noviny.
Varila už ako tínedžerka
Varenie ju očarilo už ako deväťročnú. Vtedy upiekla svoju prvú bublaninu – síce pripálenú, ale o to viac sa neskôr snažila. „Keď som mala štrnásť, varila som už kompletné jedlá, mama sa so mnou veľmi nepárala,“ spomína pre portál Varecha.sk. V kuchyni ju podporovali najmä ženy – mama aj babička boli výborné kuchárky a vždy varili s láskou.
„Keď som ráno odchádzala do školy, nikdy sa nezabudla opýtať: ‚Zdenka, čo chceš na obed?‘ No a ja som si vybrala,“ prezradila herečka pre Denník SME. Zložitých receptov sa nebála, práve naopak, rada experimentovala a už v detstve sa učila kombinovať rôzne chute.
Sladký hit z relácie Tajomstvo mojej kuchyne
Svoje kulinárske schopnosti dnes Studenková predvádza aj na televíznych obrazovkách. V relácii Tajomstvo mojej kuchyne sa podelila o jeden zo svojich obľúbených dezertov – zapekané ovocie so zmrzlinou. Je to recept, ktorý je rýchly, nenáročný a poteší malých aj veľkých.
Herečka prezradila, že keď ho pripravila raz počas návštevy u známych, chutil im natoľko, že si ho pripravovali opakovane aj nasledujúce dni.
Recept: Zapekané ovocie so zmrzlinou podľa Zdeny Studenkovej
Ingrediencie:
Na ovocie:
- 2 jablká
- 3 ringloty
- 1 banán
- 2 hrušky
- 1/2 PL kryštálového cukru
- 2/3 ČL škorice
- kokosový olej (alebo maslo na vymastenie formy)
- vanilková zmrzlina na podávanie
Na posýpku:
- 100 g hrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
Postup:
- Ovocie ošúpeme a nakrájame na väčšie kusy.
- Zapekaciu misu vytrieme kokosovým olejom (prípadne maslom) a navrstvíme do nej ovocie.
- Ovocie posypeme škoricou, cukrom a pripravíme posýpku zo zmiešanej múky, cukru a masla.
- Rúru predhrejeme na 190 °C a dezert pečieme 20 – 25 minút.
- Hotové ovocie podávame ešte teplé s vanilkovou zmrzlinou.
Tipy Zdeny Studenkovej
- Ovocie netreba krájať na drobné kúsky – pokojne nechajte väčšie kúsky, budú šťavnatejšie.
- Môžete použiť aj škoricový cukor, ak nemáte samotnú škoricu.
- Ak nemáte kokosový olej, poslúži aj klasické maslo.
- Po vychladnutí sa dezert skvele hodí aj s kopčekom šľahačky.