Jedlo sprevádza človeka na každom kroku – či už ide o nákupný zoznam, novú kuchársku knihu alebo jedálny lístok. Za mnohými názvami jedál sa skrývajú zaujímavé príbehy, často nečakané a niekedy až neuveriteľné.
Veľkú rolu pri ich vzniku zohrali náhoda, vynaliezavosť kuchárov, ale aj samotných jedákov. Pozrime sa na niektoré z nich. Píše portál Prozeny.cz.
Kaiserka – viac než obyčajná žemľa
Možno si poviete, že ide o obyčajnú žemľu, no kaiserka má svoj vlastný recept aj typický tvar. Vrchná časť je symetricky rozdelená piatimi ryhami vychádzajúcimi zo stredu, čo môže niekomu pripomínať hviezdu alebo veterník.

Názov „kaiserka“ však odkazuje na cisársku korunu. Tento tvar je historicky zaznamenaný už od roku 1760, hoci presný pôvod názvu nie je celkom jasný. Traduje sa, že žemľa dostala meno podľa cisára Františka Jozefa I., ktorý ju vraj obľuboval. Kaiserka je dnes typická súčasťou rakúskych raňajok a obľúbená je aj na českých stoloch.
Sendvič – jedlo, ktoré vzniklo pre pohodlie pri hre kariet
Obložený chlieb jedávali už dávno predtým, ale až anglický gróf John Montagu zo Sandwiche v roku 1762 povýšil toto jednoduché jedlo na noblesu.

Chcel si totiž užívať obľúbené hovädzie mäso a zároveň hrať karty bez toho, aby si zašpinil ruky. Preto požiadal, aby mu dali mäso medzi dva krajce chleba. Jeho spoločníci si začali objednávať „to, čo má Sandwich“ a tak vznikol názov sendvič.
Caesar šalát – meno nesie po taliansko-mexickom kuchárovi, nie po cisárovi
Názov by mohol naznačovať spojenie s nejakým cisárom, ale pravda je iná.

V roku 1924 vytvoril mexický reštaurátor talianskeho pôvodu Caesar Cardini rýchly pokrm, kde zmiešal rímsky šalát s chlebovými krutónmi, parmezánom, worcestrovou omáčkou a čiastočne uvareným vajíčkom.
Tento šalát sa rýchlo stal obľúbeným medzi hollywoodskymi hviezdami, ktoré v tom čase často navštevovali Mexiko, a rozšíril sa do celého sveta. Dnes sa často obohacuje aj o restované kuracie mäso.
Vajíčka Benedikt – raňajky, ktoré pomohli na opicu
Benediktínske vajce, inak prezývané aj stratené vajce, je vlastne toast alebo muffin s maslom, na ktorom je vajce uvarené namäkko, šunka a holandská omáčka. Patrí medzi obľúbené a vyhľadávané raňajkové jedlá. Toto výživné jedlo sa stalo hitom a ikonou raňajok, ktoré sa podávajú na vidličku.

Istý pôvod vajíčka Benedikt je opradený rôznymi legendami. Jedna z nich hovorí, že prvýkrát si túto delikatesu objednal v roku 1894 newyorský burzový maklér Lemuel Benedict. Po búrlivej noci sa cítil slabý a vybral si v hoteli Waldorf jedlo, ktoré mu malo pomôcť: maslový toast, jemne uvarené vajce, chrumkavú slaninu a poliaté holandskou omáčkou. Táto nečakaná kombinácia sa v hotelovej kuchyni stretla s nadšením, a preto ju zaradili do stálych raňajkových ponúk. Iná verzia pripisuje vznik názvu vajíčka Benedikt pápežovi Benediktovi XIII., ktorý mal vraj rád vajíčka uvarené namäkko a jedával ich pravidelne, čo mohlo inšpirovať pomenovanie tohto jedla.
Ak vás láka ochutnať vajíčko Benedikt, nemusíte cestovať až do New Yorku. Môžete si ho pripraviť doma, alebo si ho vychutnať počas vydarených raňajok v hoteli Sheraton pri Dunaji. Milovníci sladkého si tam prídu na svoje vďaka čerstvým croissantom a voňavej káve, ktoré podávajú v útulnom lobby prostredí.
Pralinky – z núdze cnosť a majstrovské zdobenie
Pralinky sú dnes považované za belgickú špecialitu, ale ich pôvod siaha do Francúzska za vlády Ľudovíta XIV.

Nešlo spočiatku o luxus, ale skôr o improvizáciu neznalého kuchára, ktorý chcel potešiť svojho pána, maršála du Plessis-Praslin.
Omylom opražil mandle s cukrom, ktorý sa skaramelizoval, čo sa stretlo s veľkým obdivom. Až neskôr sa sladké oriešky či mandle začali obaľovať čokoládou a formovať do typických tvarov pralinek, ktoré si nesú meno po maršálovi.
Carpaccio – mäso pomenované po maliarovi
Hoci názov tohto obľúbeného pokrmu pochádza od benátskeho maliara Vittorea Carpaccia (1465–1525), jedná sa o relatívne moderný vynález.

Recept vytvoril v roku 1950 kuchár Giuseppe Cipriani v Benátkach počas výstavy Carpaccia, keď novinka vizuálne pripomínala kombináciu červenej a bielej farby na jeho obrazoch.
Carpaccio je tenko nakrájané surové hovädzie mäso, ktoré sa podáva s majonézovou omáčkou, parmezánom a citrónovou šťavou.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)