Od septembra sa zlepší stravovanie pre žiakov s intoleranciami

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Marko Erd)
Reklama

Ministerstvo školstva mení stravovanie pre žiakov s potravinovými intoleranciami vrátane ochorení, ako diabetes mellitus a celiakia. Nové normy vstúpia do platnosti od septembra. Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Normy sa zameriavajú sa na tri hlavné diétne varianty: šetriacu diétu, diabetickú diétu a bezgluténovú/bezlepkovú diétu. „Tieto normy nekladú dôraz len na zdravé a výživné jedlo, ale tiež na použitie kvalitných surovín, najmä tých lokálnych a sezónnych s cieľom zabezpečiť vysokú kvalitu stravy a výživovú hodnotu,“ uviedli z ministerstva.

Ako priblížili z rezortu, revízia materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie sa spája s rastúcim počtom detí so špeciálnymi výživovými potrebami. Ministerstvo zabezpečuje, že deti so zdravotnými obmedzeniami budú mať rovnaké príležitosti týkajúce sa stravovania v rámci školského prostredia.

„Inovované a doplnené receptúry jednotlivých diét rešpektujú výživové požiadavky pri daných diagnózach u detí a prispievajú k optimálnemu psychosomatickému vývinu tejto populačnej skupiny,“ uviedla vedúca ochrany a podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

Rezort po revízii materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie z roku 2021 pristúpil v tomto roku k revízii diétneho stravovania. Do platnosti tak vstúpia nové materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Z domova