Každá dekáda nášho života prináša nové výzvy a potreby, vrátane tých výživových. V dvadsiatke máme často energiu na rozdávanie, aj keď spíme len pár hodín, zatiaľ čo v tridsiatke už potrebujeme viac odpočinku a menej alkoholu. Ako starneme, naše telo a jeho potreby sa menia, čo znamená, že určité potraviny by sme mali prijímať viac a iné menej.
Niektoré potraviny môžu byť kľúčové pre udržanie energie a prevenciu chorôb v staršom veku, vysvetľuje Kimberly Gomer, registrovaná dietologička a bývalá riaditeľka výživy v Pritikin Longevity Center pre huffpost.com, „Zápal je hlavným faktorom mnohých ochorení, vrátane srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky, obezity či demencie,“ hovorí. „S pribúdajúcim vekom sa zápal v tele môže zintenzívniť a spôsobovať zdravotné problémy. Preto je dôležité zamerať sa na protizápalovú stravu a vylúčiť potraviny, ktoré zápal zhoršujú.“
Jedlo, ktoré by ste mali jesť viac
Ak hľadáte jednu potravinu, ktorá môže výrazne prispieť k vášmu zdraviu, odborníci odporúčajú mastné ryby, ako napríklad lososa. „Mastné ryby, ako je losos, sú bohaté na EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokosahexaénová kyselina), ktoré sú dlhoreťazcové omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny,“ vysvetľuje Dr. Kevin Cooke, lekár špecializujúci sa na dlhovekosť a zdravie mozgu. „Starší ľudia by mali tieto ryby zahrnúť do svojej stravy aspoň dvakrát týždenne, aby podporili zdravie mozgu a znížili zápal.“
Gomer dodáva, že bielkoviny sú nevyhnutné pre udržanie svalovej hmoty a zdravé tuky sú dôležité pre hormóny a vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. „S vekom prirodzene strácame svaly – ak ich nevyužívame, prichádzame o ne,“ hovorí. „A keď starneme, často sa stávame menej aktívnymi, čo môže viesť k ďalšiemu úbytku svalov. Všetky naše bunky, vrátane mozgových, potrebujú zdravé tuky na správne fungovanie. Ak ich telu neposkytneme, môžeme mať fyzické aj kognitívne problémy.“
Edwina Clark, registrovaná dietologička, uvádza, že ak losos nie je vaším obľúbeným jedlom, iné kvalitné zdroje bielkovín môžu zahŕňať kuracie mäso bez kože, vajcia a tofu. Tieto potraviny sú obzvlášť dôležité pre ľudí starších ako 65 rokov. „Štúdie naznačujú, že optimálny príjem bielkovín pre starších ľudí je 1-1,2 gramu na kilogram telesnej hmotnosti, čo je viac ako všeobecné odporúčanie 0,8 gramu denne,“ dodáva.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)