České alkoholické nápoje majú dlhú tradíciu a významné miesto v kultúre a spoločenskom živote krajiny. Krajina je známa predovšetkým svojím pivom, ale ponúka aj širokú škálu ďalších alkoholických nápojov vrátane destilátov a likérov.
Prvenstvo spomedzi všetkých krajín si drží v štatistike s najväčšou spotrebou piva na obyvateľa na svete. Pivo je pre Čechov nielen nápojom, ale aj súčasťou národnej identity. Medzi najznámejšie značky patrí Pilsner Urquell, ktorý je považovaný za prvý svetlý ležiak typu „pils“, a tiež značky ako Budějovický Budvar, Staropramen či Kozel.
Nesmieme opomenúť ani tradičné české destiláty, z ktorých si popularitu drží slivovica. V niektorých regiónoch sa vyrába aj hruškovica, meruňkovica alebo iné ovocné pálenky. Veľmi populárny je aj „tuzemák“ (pôvodne „tuzemský rum“), ktorý je sladký liehový nápoj s rumovou arómou, vyrábaný z cukrovej repy. Jeho napodobneninu môžete na pultoch nájsť zväčša pod názvami „tuzemský um“.
Tradičnými nápojmi v nápojových lístkoch sú likéry a keďže južná Morava je vychýrenou oblasťou pestovania hrozna, pochopiteľne treba spomenúť aj chutné moravské vína.
Portál Taste Atlas ale takú dobrú skúsenosť nemal s českými alkoholickými nápojmi, a preto zostavil rebríček ôsmich najhorších opijátov. Mnohé z nich sú čitateľom určite známe.
8. Znojemské pivo
Znojemské pivo sa vyrába v niekoľkých variantoch v oblasti Znojma. V ponuke je svetlé alebo tmavé čapované pivo a ležiak. Pri výrobnom procese sa používajú iba tri zložky – jačmenný slad, voda a chmeľ.
Voda je zabezpečená mestským vodovodným systémom, zatiaľ čo chmeľ je z odrôd Žatecký poloraný červeňák a Magnum Hallertau. Obsah alkoholu sa líši v závislosti od štýlu; svetlé čapované pivo má od 3,2 do 4,0 %, tmavé čapované od 3,8 do 4,0 % a ležiaky od 4,5 do 5,0 % na objem.
7. Českobudějovické pivo
Českobudějovické pivo je mierne horké pivo. Voda použitá pri príprave musí pochádzať z podzemného jazera Českobudějovickej panvy, chmeľ pochádza zo Žatecka a sladovnícky jačmeň sa pestuje na Morave.
Dodáva sa ako ľahko sladové svetlé pivo a ako intenzívna tmavá verzia s dominantnou praženou arómou. Vďaka použitiu žateckého chmeľu má pivo jedinečnú a príjemnú chuť, vďaka čomu je v krajine veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom.
Pivo sa dodáva v niekoľkých variantoch: svetlý ležiak, svetlý ležiak Kräusen, svetlé čapované, špeciálne pivo, nealkoholické pivo a tmavý ležiak.
6. Cabernet Moravia
Cabernet Moravia je hybridná odroda z Českej republiky, ktorá vznikla krížením odrôd Zweigelt (Zweigeltrebe) a Cabernet Franc. Odrodu vytvoril Lubomír Glos z Moravskej Novej Vsi a hoci bola prvýkrát krížená v 70. rokoch 20. storočia, oficiálne bola zaregistrovaná až v roku 2001.
Výsadby Cabernetu Moravia nie sú hojné, ale odroda vykazuje veľký potenciál na južnej Morave. Najlepšie exempláre vyrobené z Cabernetu Moravia majú zvyčajne tmavo granátovú farbu s typickými arómami čiernych ríbezlí, čerešní, čučoriedok a korenistých odtieňov.
5. Březnický ležák
Březnický ležák je český plzeňský pivovar, ktorý sa vyrába v obci Březnice. Je to zlatistá farba piva s obsahom alkoholu od 4,69 do 5,53 % na objem. Chuť je jemná a typicky horká, s čistou chmeľovou arómou a sviežou chuťou.
Pivo sa vyrába zo sladu, granulovaného chmeľu odrody Žatecký poloraný červeňák, chmeľového extraktu, cukru a vody z miestnych prírodných studní. Jediným súčasným výrobcom tohto piva je spoločnosť Pivovar Herold Březnice, ktorá ho varí od roku 1999.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)