Osem NAJHORŠIE hodnotených českých alkoholických nápojov. Číslo 4 vás prekvapí, pozná ho každý!

česko-alkohol
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/EyeEm,
Reklama

4. Becherovka

Pôvodnú Becherovku vytvoril britský lekár Frobrig. Recept odovzdal Josefovi Becherovi, ktorý ho zdokonalil a v roku 1807 ho pôvodne uviedol na trh ako liečebný prostriedok pod názvom English Bitter.

Napriek politickým a vojnovým nepokojom v 20. storočí zostala Becherovka popredným českým produktom a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry.

Vyrába sa z kombinácie 20 rôznych korenín a bylín, ktoré sa lúhujú v alkohole, čím vzniká základ, ktorý sa potom zriedi vodou a cukrom a nechá zrieť v dubových sudoch.

Becherovka sa tradične pije čistá alebo s ľadom, ale dobre sa hodí aj do kokteilov, z ktorých najobľúbenejší je Beton – kombinácia Becherovky a toniku, ktorá bola vynájdená v roku 1967 pre medzinárodnú výstavu EXPO v Montreale.

3. Muškát moravský

Moravský muškát je česká odroda hrozna, ktorá vznikla krížením Muškátu Ottonel a vzácnej odrody Prachtraube. Hoci je táto odroda vhodná aj na výrobu sladkých a šumivých vín, používa sa najmä na výrobu suchých odrodových vín.

Suché vína vyrobené z Muškátu moravského majú zlatistú farbu s typickými korenistými tónmi a kvetinovými, bylinkovými a citrusovými arómami. Zvyčajne sú ľahké a aromatické, pričom najlepšie exempláre majú vynikajúcu rovnováhu zvyškových cukrov a kyslosti.

2. Brněnské pivo

Brněnské pivo pochádza z druhého najväčšieho mesta v Českej republike. Tento termín je všeobecné označenie pre pivá varené v Brne, v meste s pivovarníckou tradíciou siahajúcou až do 13. storočia.

Brněnské pivo je odrazom hlboko zakorenenej pivovarníckej tradície Brna, ktorá sa vyznačuje vysoko kvalitnými ležiakmi s bohatou chuťou.

Pivo z Brna je prevažne český svetlý ležiak (světlý ležák), varený s použitím moravského jačmeňa, žateckého chmeľu, mäkkej vody a tradičných metód spodného kvasenia, ktoré vytvárajú sviežu, osviežujúcu chuť s dokonalou rovnováhou sladovej sladkosti a chmeľovej horkosti.

1. Tuzemák

Tento tradičný český nápoj bol vynájdený v 19. storočí ako náhrada pôvodného karibského rumu. Zvyčajne sa destiluje zo zemiakov alebo cukrovej repy, čím sa vytvorí základ, ktorý sa potom obohatí rumovou esenciou.

Nápoj bol pôvodne klasifikovaný ako rum a niesol názov tuzemský rum, ale keďže sa nedestiluje z cukrovej trstiny, európske predpisy zakázali jeho pôvodný názov a klasifikáciu. Tuzemák sa stále vyrába rovnakým spôsobom a je to stály nápoj v celej krajine.

Môže sa vychutnať čistý alebo v kokteiloch, ale používa sa aj pri príprave dezertov, najmä tradičných českých vianočných koláčikov.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti