4. Becherovka
Pôvodnú Becherovku vytvoril britský lekár Frobrig. Recept odovzdal Josefovi Becherovi, ktorý ho zdokonalil a v roku 1807 ho pôvodne uviedol na trh ako liečebný prostriedok pod názvom English Bitter.
Napriek politickým a vojnovým nepokojom v 20. storočí zostala Becherovka popredným českým produktom a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry.
Vyrába sa z kombinácie 20 rôznych korenín a bylín, ktoré sa lúhujú v alkohole, čím vzniká základ, ktorý sa potom zriedi vodou a cukrom a nechá zrieť v dubových sudoch.
Becherovka sa tradične pije čistá alebo s ľadom, ale dobre sa hodí aj do kokteilov, z ktorých najobľúbenejší je Beton – kombinácia Becherovky a toniku, ktorá bola vynájdená v roku 1967 pre medzinárodnú výstavu EXPO v Montreale.
3. Muškát moravský
Moravský muškát je česká odroda hrozna, ktorá vznikla krížením Muškátu Ottonel a vzácnej odrody Prachtraube. Hoci je táto odroda vhodná aj na výrobu sladkých a šumivých vín, používa sa najmä na výrobu suchých odrodových vín.
Suché vína vyrobené z Muškátu moravského majú zlatistú farbu s typickými korenistými tónmi a kvetinovými, bylinkovými a citrusovými arómami. Zvyčajne sú ľahké a aromatické, pričom najlepšie exempláre majú vynikajúcu rovnováhu zvyškových cukrov a kyslosti.
2. Brněnské pivo
Brněnské pivo pochádza z druhého najväčšieho mesta v Českej republike. Tento termín je všeobecné označenie pre pivá varené v Brne, v meste s pivovarníckou tradíciou siahajúcou až do 13. storočia.
Brněnské pivo je odrazom hlboko zakorenenej pivovarníckej tradície Brna, ktorá sa vyznačuje vysoko kvalitnými ležiakmi s bohatou chuťou.
Pivo z Brna je prevažne český svetlý ležiak (světlý ležák), varený s použitím moravského jačmeňa, žateckého chmeľu, mäkkej vody a tradičných metód spodného kvasenia, ktoré vytvárajú sviežu, osviežujúcu chuť s dokonalou rovnováhou sladovej sladkosti a chmeľovej horkosti.
1. Tuzemák
Tento tradičný český nápoj bol vynájdený v 19. storočí ako náhrada pôvodného karibského rumu. Zvyčajne sa destiluje zo zemiakov alebo cukrovej repy, čím sa vytvorí základ, ktorý sa potom obohatí rumovou esenciou.
Nápoj bol pôvodne klasifikovaný ako rum a niesol názov tuzemský rum, ale keďže sa nedestiluje z cukrovej trstiny, európske predpisy zakázali jeho pôvodný názov a klasifikáciu. Tuzemák sa stále vyrába rovnakým spôsobom a je to stály nápoj v celej krajine.
Môže sa vychutnať čistý alebo v kokteiloch, ale používa sa aj pri príprave dezertov, najmä tradičných českých vianočných koláčikov.