Barbora Brušková je zakladateľkou originálnej slovenskej značky STROOI, ktorá sa pýši výrobou prírodných bambusových slamiek, ktoré nie sú len ekologickým, ale aj marketingovo atraktívnym riešením pre každý podnik. Napriek tomu, že oficiálny zákaz plastových slamiek rozprúdil záujem o papierové, kovové, pšeničné či sklenené alternatívy, nie všetky sú natoľko udržateľné ako sa zdajú.
Papierové dokážu v mnohých prípadoch škodiť životnému prostrediu viac ako zakázané plastové, pod dôkladné čistenie kovových a sklenených sa zase podpíše vyššia spotreba vody, nehovoriac o krehkosti skla či životnosti papiera. Obnoviteľnosť zdrojov aktuálne praje bambusových slamkám, ktoré sa stali najviac univerzálnymi a estetickými variantmi, avšak nie vždy sa nám do nápojov dostanú tie najkvalitnejšie. Aj pri takej drobnosti, akou je slamka, je potrebné pozerať na kvalitu materiálu a spracovania.
Prírodné slamky sa dostali na trh, aby dali zbohom plastovým variantom. Ako sa tento cieľ darí plniť slovenským podnikom a prevádzkam? Ide stále len o povinnosť?
Zákaz plastových slamiek, platný v celej EÚ od roku 2021, predstavoval zásadný milník v boji proti plastovému odpadu a prinútil podniky prejsť na ekologickejšie alternatívy. Dnes však vidíme, že mnohí slovenskí prevádzkovatelia pochopili, že nejde len o povinnosť, ale aj o príležitosť posilniť svoj imidž. Ekologické slamky, ako sú bambusové, ktoré ponúkame v STROOI Slovensko, nielenže prispievajú k udržateľnosti, ale aj dodávajú nápojom jedinečný estetický zážitok. Trendom už nie je len vyhovieť pravidlám, ale aktívne prispievať k ochrane životného prostredia.
Menej plastového odpadu aj udržateľnejší prístup. Aké benefity môžu ešte prírodné slamky prevádzkam priniesť? Čo podľa vás podnikom uniká?
Prírodné slamky prinášajú oveľa viac než len ekologickú výhodu a zníženie plastového odpadu. Sú esteticky atraktívne a podporujú ekologickú identitu podniku, čo je dnes pre zákazníkov veľmi dôležité. Okrem toho sú praktické – nerozpúšťajú sa, sú pevné a vhodné pre teplé aj studené nápoje. Navyše, naše slamky sú 100 % kompostovateľné, čo znamená, že sa prirodzene rozkladajú a nezaťažujú našu planétu. To, čo mnohým podnikom ešte možno uniká, je potenciál ekologických slamiek ako marketingového nástroja, ktorý zvyšuje lojalitu zákazníkov, ktorí dbajú na udržateľnosť.
Aké alternatívy plastových slamiek majú na Slovensku najväčšiu popularitu? Čím to je?
Na Slovensku si najväčšiu popularitu získali papierové, kovové, sklenené a prírodné slamky. Bambusové vynikajú svojou udržateľnosťou, prirodzenosťou a všestrannosťou. Sú pevné, nerozmočia sa, a pritom nepôsobia chladne ako kov, krehko ako sklo a nerozmočia sa ako papier.
Bambusové slamky si u nás získali už úctyhodnú popularitu. Ako prebieha proces ich výroby?
Naše bambusové slamky sa vyrábajú pomocou technológie spracovávania a tvarovania zasucha. Ide o inovatívnu techniku, pri ktorej sa prírodné vlákna spracovávajú bez použitia chemikálií a syntetických lepidiel. Tento proces je šetrný k životnému prostrediu, nespôsobuje žiadne znečistenie vody a jeho teplota je striktne regulovaná pod 200 °C, čím sa minimalizujú emisie CO2. Výsledkom je produkt, ktorý je nielen ekologicky udržateľný, ale aj vizuálne atraktívny a funkčný.
Prečo je bambus do nápojov tým najvhodnejším materiálom? Aké sú jeho teplotné limity? A ako sa správa v horúcej káve či ľadovom drinku?
Bambus je výnimočný materiál pre svoje jedinečné vlastnosti – má prirodzenú pevnosť, neutrálnu chuť a nijako špeciálne nezapácha. Je ideálny pre teploty od -20 °C až po 80 °C, takže ho možno bezpečne použiť v ľadových drinkoch aj horúcich nápojoch. Slamky z bambusu sa nerozmočia, nepohlcujú chute ani nevytvárajú pachy a sú príjemné na dotyk.
Akú odozvu majú bambusové slamky v ikonickej čiernej? Môžu zafarbiť nápoj či dokonca zuby?
Farbu dosahujeme procesom karbonizácie, ktorý je úplne prírodný a bezpečný. Slamky nefarbia nápoje ani zuby, čo ich robí rovnako praktickými ako tie v prírodnej farbe, no s luxusnejším dojmom.
Vedeli by ste priblížiť, ako taký proces karbonizácie prebieha? A môžeme bambusové slamky v dohľadnej dobe očakávať aj v iných farbách ?
Proces karbonizácie je fascinujúci. Bambus sa vystavuje vysokým teplotám v kontrolovanom prostredí bez prístupu kyslíka a vďaka čomu získavajú slamky elegantný vzhľad bez potreby chemických farbív a k tomu aj odolnosť a trvácnosť.
Momentálne ponúkame slamky v prírodnej farbe a čiernom variante, ktorý je farbený čiernym uhlím. Osobne inklinujem k prirodzenosti, no aj keď úplne nie som zástankyňou farebnej palety, v skorej budúcnosti ju klientom budeme ponúkať.
Ako správne likvidovať bambusové slamky? Čo na to prevádzky potrebujú?
Bambusové slamky sú 100 % kompostovateľné a prevádzky ich môžu likvidovať ako bioodpad alebo kompostovať spolu s kuchynským odpadom. Tento spôsob likvidácie nezaťažuje životné prostredie a aktívne podporuje princípy cirkulárnej ekonomiky, keďže sa slamky prirodzene rozložia na organický materiál. Prevádzky nepotrebujú špeciálne vybavenie na likvidáciu, stačí správne triedenie odpadu, čo je dúfam dnes už samozrejmosťou.
Tŕňom v oku mnohých zákazníkov sú dnes rozmočené papierové slamky. Prečo sa ich prevádzky tak silno držia?
Papierové slamky boli jednou z prvých náhrad plastových slamiek, čo vysvetľuje ich široké rozšírenie. Mnohé prevádzky ich stále preferujú pre ich nízke náklady a ľahkú dostupnosť. Avšak ich funkčné nedostatky, ako je tendencia rozmočiť sa v nápojoch a krátka životnosť, vedú k nespokojnosti zákazníkov. Preto považujeme bambusové slamky za lepšiu alternatívu. Sú pevné, nerozpadajú sa a pridávajú k zážitku z pitia estetickú hodnotu.
Slamky vynikajú teda aj svojou atraktivitou a tie papierové dokážu odradiť. Čo si na slamkách v úlohe hosťa všímate vy?
Ako hostka si vždy všímam, akú pridanú hodnotu slamka prináša k zážitku z pitia. Pre mňa je dôležitá ekologickosť, praktickosť a estetický dojem. Bambusové slamky sa nerozmočia a neovplyvňujú chuť nápoja, sú hladké, príjemné na dotyk a vytvárajú pocit prémiového produktu. Naopak, papierové slamky, ktoré sa môžu rozpadnúť po minúte, pôsobia rušivo a znižujú celkový dojem z nápoja. Samostatná kategória sú sklenené či nerezové, ktoré vždy z nápoja vyťahujem lebo vždy polemizujem o ich 100 % hygienickosti.
A na čo by sme si my laici mali dávať pozor? Čo signalizuje nekvalitné bambusové slamky?
Laici by si mali všímať povrch slamiek. Kvalitné bambusové slamky sú hladké, ak je slamka drsná s viditeľnými trhlinami alebo nepríjemným zápachom, môže to naznačovať nedostatočné spracovanie alebo použitie chemikálií pri výrobe. Ďalším ukazovateľom kvality je trvanlivosť. Slamka by mala byť pevná a vydržať v nápoji aj po tom, čo ho skonzumujeme.
Papierové slamky sú vraj horšou ekologickou alternatívou ako tie plastové. Čo je na tom pravdy? Prečo sú väčšou záťažou?
Na prvý pohľad sa papierové slamky môžu zdať ekologické, no pri hlbšom pohľade vyplávajú na povrch ich nedostatky. Výroba papierových slamiek je energeticky a materiálovo náročná. Spotrebuje sa veľké množstvo vody, energie a často aj chemikálie na ich spevnenie. Ak sa papierové slamky správne nekompostujú, môžu skončiť na skládkach, kde sa rozkladajú pomalšie a za určitých podmienok dokonca vytvárajú metán, plyn s oveľa vyšším skleníkovým efektom než CO2. Papierové slamky sú tak v niektorých prípadoch väčšou environmentálnou záťažou, najmä ak sa nerozložia správne. Alternatívy ako bambusové slamky predstavujú oveľa udržateľnejšie riešenie a nezaťažujú životné prostredie ani pri výrobe a ani pri likvidácii.
Z hľadiska ekológie môžeme hovoriť aj o plastových obaloch, do ktorých sú balené papierové či bambusové slamky. Aké skúsenosti máte vy? Dá sa to aj inak?
Snažíme sa minimalizovať používanie plastov tým, že slamky balíme do recyklovateľných obalov a naše objednávky zasielame v použitých kartónových krabiciach, ktorým tak dávame druhý život. Aj keď balenie nie vždy pôsobí dokonale esteticky, naším cieľom je minimalizovať odpad a zabezpečiť, že celý produkt, vrátane obalu, je v súlade s ekologickými princípmi.
Plastové, pšeničné, bambusové, nerezové, papierové aj sklenené. Ako by vyzeral rebríček podľa udržateľnosti? Ktoré sú top a ktoré sa, naopak, len tvária udržateľne?
Na vrchole rebríčka sú bambusové slamky vďaka svojej obnoviteľnosti, jednoduchému spracovaniu a kompostovateľnosti. Nasledujú pšeničné slamky a na opačnom konci sú sklenené a kovové slamky, ktoré majú vysokú energetickú náročnosť výroby a ich údržba je tiež náročná, čo si niektorí ľudia nemusia uvedomovať a považujú ich za najviac ekologické. Papierové sú možno najlacnejšie, no majú zase najkratšiu životnosť.
Plastové slamky sú, samozrejme, už oficiálne zakázané, ale viacerých prevádzkovateľom prírodné slamky „nevoňajú“. S akými „protestnými nápadmi“ ste sa v podnikoch už stretli? Vedia sa majitelia vynájsť a možno sa aj úplne zaobísť bez slamiek?
Niektoré podniky skúšajú eliminovať používanie slamiek úplne, čo môže byť z pohľadu udržateľnosti najlepší krok. Avšak v praxi, najmä pri podávaní niektorých miešaných nápojov, sú slamky neodmysliteľné. Slamky zohrávajú dôležitú úlohu najmä v miešaných nápojoch, preto veríme, že ak už slamky, tak ekologické.