Laura Fuentes, zakladateľka MOMables, kde zdieľa svoje recepty, tipy a triky, odhalila spôsob, ako predĺžiť čerstvosť paradajok.
Na svojom YouTube kanáli uviedla, že plesnivým škvrnám na paradajkách sa dá zabrániť správnym spôsobom ich skladovania na pultoch.
Plesne sa zvyčajne objavujú na spodnej strane najmä mäkších častí paradajky, ale jeden trik na skladovanie môže tento problém vyriešiť.
Laura odporúča:
„Ak paradajka nemá stopku, odstráňte ju a položte paradajky hore dnom na pult, na krájaciu dosku alebo do košíka na ovocie.“ Dodala, že ak chcete spomaliť dozrievanie paradajok, môžete ich zabaliť do novín bez stopky a položiť ich hore dnom. Takto ich môžete skladovať až tri dni. Bez tohto triku by mali byť zrelé paradajky na pultoch maximálne dva dni. Píše Express.
Pre správne skladovanie je najlepšie držať paradajky na chladnom, suchom mieste, mimo varnej dosky alebo rúry, ktoré produkujú teplo, čo urýchľuje dozrievanie.
Laura tiež odporúča držať paradajky mimo priameho slnečného svetla, takže ich neukladajte blízko okna, pokiaľ ich nechcete rýchlejšie nechať dozrieť. Ak chcete, aby vydržali dlhšie, najlepšia voľba je uložiť ich do chladničky, čo spomalí proces dozrievania.
Pred konzumáciou paradajky je dobré ich umyť vodou a nechať ich vychladnúť na izbovú teplotu pred narezaním. Zelené paradajky by sa nemali skladovať v chladničke, pretože tam nebudú dozrievať.
Ako spoznať zrelú paradajku? Zrelá paradajka bude mať pevný, ale mierne mäkký povrch, bez vrások.
Mrazenie paradajok: Laura uviedla, že umyté a očistené paradajky, či už celé alebo nakrájané, môžete zamraziť, ale môžu sa využiť iba na prípravu omáčok, polievok alebo dusených jedál. Mrazenie poškodí textúru paradajky, ktorá je väčšinou založená na vode. V prípade správneho uloženia v hermetickej nádobe alebo v zip vrecku v mrazničke môžu paradajky vydržať až šesť mesiacov.