Pečie celé Slovensko ju miluje: Jožka Zaukolcová prezradila svoje top RECEPTY, ktoré vám rozvoňajú domov

Jožka Zaukolcová
Na snímke Jožka Zaukolcová v relácii Pečie celé Slovensko. Zdroj: INSTAGRAM / jozka_zaukolcova , INSTAGRAM / jozka_zaukolcova, INSTAGRAM / jozka_zaukolcova , koláž: istream
Reklama

Recept 2: Makové rožky so slivkami a ovocnou omáčkou

Voňavé rožky ako z rozprávky – s makom, slivkami a omáčkou s brusnicami a vínom.

Suroviny na 24 rožkov:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 13 g čerstvého droždia
  • 50 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 80 g masla (rozpusteného)
  • 2 žĺtky
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • štipka soli
  • 1 žĺtok na potieranie
  • tuk na vymastenie plechu
  • šľahačka na podávanie
  • 150 g slivkového lekváru

Maková plnka:

  • 100 ml mlieka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 120 g mletého maku
  • kôra z ½ citróna

Ovocná omáčka:

  • 50 g cukru
  • 250 g sliviek (môžu byť zavárané)
  • 5 g plátkovej želatíny
  • 70 g brusníc
  • 70 g čučoriedok
  • 40 ml tokajského vína
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/Yosyp Sani M

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po vykysnutí zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť 1 hodinu. Cesto rozdeľte na 3 časti, z každej vyvaľkajte kruh a rozkrájajte na 8 trojuholníkov. Potrite lekvárom a makovou plnkou (mak povaríte s mliekom a cukrami, po vychladnutí vmiešate citrónovú kôru). Zrolujte do rožkov a poukladajte na vymastený plech. Potrite žĺtkom a nechajte ešte podkysnúť. Pečte 15–20 minút pri 200 °C. Potrite maslom.

Ovocnú omáčku pripravíte tak, že karamelizujete cukor, pridáte slivky, krátko povaríte, odstavíte, vmiešate želatínu, čučoriedky a brusnice a dochutíte vínom.

Recept 3: Zemiakový chlieb so semiačkami

Domáci chlieb, ktorý vás vďaka zemiakom a semienkam zaskočí jemnosťou a chuťou.

Suroviny na 1 bochník:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej múky
  • 2 g celej rasce
  • 10 g soli
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • 1 PL tekvicových semienok
  • 10 g octu
  • 260 g vlažnej vody
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 150 g uvarených zemiakov (v šupke, vychladnuté, nastrúhané)
  • zemiakový škrob na vysypanie ošatky
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/Creative-Family

Postup:

Do misy dajte všetky múky, zemiaky, soľ, rascu, semienka. Prilejte vodu, ocot, droždie a vypracujte cesto. Nechajte kysnúť 45 minút a počas toho dvakrát premiesite. Vytvarujte bochník a dajte do škrobom vysypanej ošatky ešte na 30 minút podkysnúť.

Rúru rozohrejte na 250 °C, do spodnej časti vložte plech s vodou. Chlieb pečte najprv 10 minút s parou, potom vodu vyberte a znížte teplotu na 180–200 °C. Dopekajte ďalších 25 minút.

Odkaz všetkým, čo milujú pečenie

„Nie je dôležité piecť veľa a často – ale srdcom a poctivo,“ uzatvára Jožka Zaukolcová. A presne také sú aj jej recepty – overené, vyladené a pripravené stať sa súčasťou rodinných chvíľ pri stole.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Recepty