Recept 2: Makové rožky so slivkami a ovocnou omáčkou
Voňavé rožky ako z rozprávky – s makom, slivkami a omáčkou s brusnicami a vínom.
Suroviny na 24 rožkov:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 100 ml mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 13 g čerstvého droždia
- 50 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 80 g masla (rozpusteného)
- 2 žĺtky
- nastrúhaná citrónová kôra
- štipka soli
- 1 žĺtok na potieranie
- tuk na vymastenie plechu
- šľahačka na podávanie
- 150 g slivkového lekváru
Maková plnka:
- 100 ml mlieka
- 10 g vanilkového cukru
- 30 g kryštálového cukru
- 120 g mletého maku
- kôra z ½ citróna
Ovocná omáčka:
- 50 g cukru
- 250 g sliviek (môžu byť zavárané)
- 5 g plátkovej želatíny
- 70 g brusníc
- 70 g čučoriedok
- 40 ml tokajského vína
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po vykysnutí zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte hladké cesto. Nechajte kysnúť 1 hodinu. Cesto rozdeľte na 3 časti, z každej vyvaľkajte kruh a rozkrájajte na 8 trojuholníkov. Potrite lekvárom a makovou plnkou (mak povaríte s mliekom a cukrami, po vychladnutí vmiešate citrónovú kôru). Zrolujte do rožkov a poukladajte na vymastený plech. Potrite žĺtkom a nechajte ešte podkysnúť. Pečte 15–20 minút pri 200 °C. Potrite maslom.
Ovocnú omáčku pripravíte tak, že karamelizujete cukor, pridáte slivky, krátko povaríte, odstavíte, vmiešate želatínu, čučoriedky a brusnice a dochutíte vínom.
Recept 3: Zemiakový chlieb so semiačkami
Domáci chlieb, ktorý vás vďaka zemiakom a semienkam zaskočí jemnosťou a chuťou.
Suroviny na 1 bochník:
- 300 g hladkej múky
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g celozrnnej múky
- 2 g celej rasce
- 10 g soli
- 1 PL slnečnicových semienok
- 1 PL tekvicových semienok
- 10 g octu
- 260 g vlažnej vody
- 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 150 g uvarených zemiakov (v šupke, vychladnuté, nastrúhané)
- zemiakový škrob na vysypanie ošatky
Postup:
Do misy dajte všetky múky, zemiaky, soľ, rascu, semienka. Prilejte vodu, ocot, droždie a vypracujte cesto. Nechajte kysnúť 45 minút a počas toho dvakrát premiesite. Vytvarujte bochník a dajte do škrobom vysypanej ošatky ešte na 30 minút podkysnúť.
Rúru rozohrejte na 250 °C, do spodnej časti vložte plech s vodou. Chlieb pečte najprv 10 minút s parou, potom vodu vyberte a znížte teplotu na 180–200 °C. Dopekajte ďalších 25 minút.
Odkaz všetkým, čo milujú pečenie
„Nie je dôležité piecť veľa a často – ale srdcom a poctivo,“ uzatvára Jožka Zaukolcová. A presne také sú aj jej recepty – overené, vyladené a pripravené stať sa súčasťou rodinných chvíľ pri stole.