Vedci prinášajú znepokojivé zistenie. Aj zelenina, ktorú bežne považujeme za zdravú, môže vo svojich jedlých častiach obsahovať drobné čiastočky plastu.
Tím odborníkov z University of Plymouth vo Veľkej Británii skúmal, ako sa nanoplasty správajú pri pestovaní rastlín. Reďkovky umiestnili do hydroponického systému s vodou obsahujúcou mikroskopické častice polystyrénu. Informoval portál ScienceAlert.
Už po piatich dňoch sa ukázalo, že takmer 5 % nanoplastov preniklo do koreňov reďkovky. Z nich štvrtina skončila v dužinatých, jedlých koreňoch a približne desatina sa dostala až do listov. To je šokujúce, keďže rastliny majú prirodzené bariéry, ktoré by mali zabrániť prenikaniu škodlivín z pôdy.
Prekonanie prirodzenej ochrany rastlín
„Rastliny majú vo svojich koreňoch štruktúru nazývanú Caspariho pásik. Ten by mal pôsobiť ako filter proti časticiam, z ktorých mnohé môžu byť nebezpečné,“ vysvetľuje fyziológ Nathaniel Clark.
„Táto štúdia prvýkrát ukázala, že nanoplasty dokážu túto bariéru prekonať, hromadiť sa v rastline a následne sa prenášať ďalej – aj na organizmy, ktoré ich konzumujú.“
Podľa výsledkov môže mať aj čerstvá zelenina milióny mikroskopických plastových fragmentov v každom súste. Niektoré z nich sú také malé, že merajú len milióntinu centimetra.
Obmedzenia, no aj jasné varovanie
Autori upozorňujú, že ide o experimentálne prostredie – koncentrácia plastov vo vodnom roztoku bola vyššia než v pôde, skúmal sa iba jeden druh plastu a jedna zelenina. Napriek tomu je princíp jasný: najmenšie plastové častice dokážu obísť ochranné mechanizmy rastlín a dostať sa do nášho jedla.
„Nie je dôvod myslieť si, že ide o výnimočný prípad len pri reďkovke. Je veľmi pravdepodobné, že nanoplasty prenikajú aj do iných druhov plodín po celom svete,“ hovorí Clark.
Dôsledky pre ľudské zdravie
Je známe, že mikro a nanoplasty sa môžu usadzovať hlboko v ľudskom tele. Oveľa menej jasné je však to, aké škody spôsobujú. Predchádzajúce výskumy naznačujú, že by mohli ovplyvňovať rôzne biologické procesy a spôsobovať zdravotné problémy.
„Do istej miery by nás to nemalo prekvapiť – vo všetkých našich predošlých výskumoch sme našli mikroplasty všade, kde sme ich hľadali,“ hovorí morský biológ Richard Thompson. „Táto štúdia však jasne dokazuje, že plastové častice sa nehromadia len v morských živočíchoch, ale aj v zelenine.“
Podľa Thompsona je táto práca ďalším dielikom skladačky, ktorá nám postupne odhaľuje, ako sa mikro a nanoplasty hromadia v potravinovom reťazci a aké riziká môžu prinášať pre ľudské zdravie.