Sviatočná nálada so sebou prináša nielen príjemné chvíle, ale často aj poriadnu „opicu“. Viete, ako ju môžete zahnať jedlom? A nehovoríme len o starom dobrom cesnaku.
Problémy s „opicou“
Sviatky môžu byť náročné. Veľký vplyv má aj to, čo počas nich konzumujete, píše portál idnes.cz. Nielenže si doprajete všetky vianočné jedlá a dobroty, ale často ich zapijete aj pohárom niečoho ostrého. Potom príde na rad druhý, tretí, štvrtý…
A následná „opica“ nepočká na ďalší deň. „Výhodou je, že si od nej môžete pomôcť aj tým, čo si dáte do žalúdka,“ tvrdí odborníčka na výživu Lorraine Kearneyová. Len musíte vedieť, po čom siahnuť. Áno, každý vie, že cesnak funguje.
Mastné a tučné rozhodne nefunguje
Potom je tu však problém. Mnohí ľudia v našej krajine si na „opicu“ dajú mastné a tučné jedlá. „Áno, je to bežná prax. Ale, žiaľ, je úplne zbytočná,“ upozorňuje odborníčka a dodáva, že ide o jeden z najčastejších mýtov o stravovaní vôbec.
„Napriek všeobecnému presvedčeniu takéto jedlá to skôr zhoršujú, ako zlepšujú,“ vysvetľuje odborník a ponúka iné možnosti. Podľa nej je nevyhnutné jesť potraviny, ktoré podporujú čistenie pečene a hydratáciu organizmu, čo tieto pochúťky rozhodne nerobia. „Jedným z najúčinnejších jedál je preto čistý vývar z hovädzích kostí,“ vyzýva odborníčka.
Zlatý vývar
Podľa nej si najviac pomôžete, ak už nebudete pridávať žiadnu zeleninu ani rezance. Číra tekutina, správne uvarená a zohriata, dokáže zázraky.
„Je to vďaka mnohým minerálom, ktoré obsahuje, ako napríklad horčík, draslík a vápnik. Tie dodajú telu dostatok tekutín a tiež elektrolytov, aby sa metabolizmus opäť správne rozbehol,“ vysvetľuje Lorraine Kearneyová.
Zázračné vajcia
(Článok pokračuje na ďalšej strane)