POKLAD ukrytý v lesoch: Tieto HUBY sú symbolom LUXUSU, predať sa dajú za STOVKY eur!

Zdroj: Canva
Reklama

Na prvý pohľad by ste ich možno prehliadli – malé, tmavé alebo svetlé hrbolčeky ukryté v pôde. No v skutočnosti ide o jeden z najluxusnejších prírodných produktov sveta. Hľuzovky, prezývané „jedlé diamanty“, patria medzi najdrahšie huby vôbec.

Cena kvalitných kúskov sa bežne pohybuje v stovkách eur za kilogram, pri vzácnych druhoch, ako je biela hľuzovka z talianskej Alby, sa však suma môže vyšplhať aj nad tisíc eur. A rekordy? Niektoré mimoriadne exempláre sa predali za desiatky až stovky tisíc eur – či už na špecializovaných aukciách alebo v reštauráciách najvyššej triedy. V reportáži TV Markíza o tom porozprával hľadač hľuzoviek.

Od pôdy až po kuchyňu

Hľuzovky rastú tesne pod povrchom zeme, často len v hĺbke okolo 10 centimetrov, v symbióze s koreňmi stromov ako dub či lieska. Nájsť ich nie je jednoduché. V minulosti sa na to využívali prasiatka, ktoré ich dokázali vyňuchať na veľkú vzdialenosť. Dnes však prasiatka nahradili psy – nielen preto, že sú ľahšie ovládateľné, ale aj preto, že na rozdiel od prasiatok sa nepokúšajú úlovok zjesť.

Výcvik psa na hľadanie hľuzoviek začína už v šteňacom veku. Najprv dostáva malé kúsky hľuzoviek do krmiva, neskôr sa mu huby schovávajú v záhrade a napokon v lese. Keď pes pochopí úlohu, môže vyraziť so svojím majiteľom do terénu. Po náleze sa zastaví, čaká, kým lovec hľuzovku opatrne vyberie, a za odmenu dostane maškrtu. Najčastejšie sa chodí na lov v skorých ranných hodinách alebo v noci, keď je pôda chladnejšia a vône sa lepšie šíria.

Miesta, kde sa z lovu stala atrakcia

Niektoré regióny, ako napríklad chorvátska Istria, urobili z hľadania hľuzoviek turistický zážitok. Návštevníci si môžu zaplatiť účasť na love, pozorovať prácu vycvičených psov a ochutnať čerstvo nájdené hľuzovky priamo na mieste. Podobné zážitky ponúkajú aj Francúzsko, Taliansko či Španielsko, ktoré sú tradičnými centrami pestovania a zberu.

Prečo sú také žiadané

Okrem vzácnosti a unikátnej chuti, ktorá kombinuje zemité tóny s jemnou arómou orieškov a cesnaku, sa hľuzovky spájajú aj so zdravotnými benefitmi. Obsahujú bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, ako aj minerály – vápnik, horčík, železo či draslík. Bohaté sú aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, a niektoré výskumy naznačujú ich protizápalové a antimikrobiálne účinky.

V kuchyni sa používajú v malých množstvách, pretože ich aróma je veľmi intenzívna a dokáže zmeniť aj jednoduché jedlo na gurmánsky zážitok.

Krátka cesta na trh

Čerstvé hľuzovky sú nesmierne žiadané. V oblastiach, kde sa zbierajú, existuje doslova súpis záujemcov, ktorí čakajú na nový úlovok. Neraz sa stane, že hľuzovka je predaná len pár minút po nájdení. V kulinárskom svete sú symbolom luxusu a mnohé prestížne reštaurácie ich objednávajú vopred, aby si zabezpečili prísun počas sezóny.

Hľuzovky sú unikátnym spojením prírodnej vzácnosti, gurmánskej hodnoty a tradície. Od trpezlivého výcviku psov, cez tiché nočné prechádzky lesom, až po ich servírovanie na tanieri – každá hľuzovka má svoj príbeh a hodnotu, ktorá ďaleko presahuje jej váhu.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti