Aj v strednej Európe sa dajú nájsť huby, ktoré majú hodnotu ako drahé šperky. Ich cena sa pohybuje v tisícoch eur, no odborníci upozorňujú, že neopatrní zberači riskujú nielen vysoké pokuty, ale aj zdravotné problémy.
Nie všetky huby, ktoré si ľudia prinášajú z lesa, majú iba chuťovú hodnotu. Niektoré druhy sa na čiernom trhu či v zahraničnej gastronómii predávajú za astronomické ceny. Ako informoval portál Polsat News, sušená čírovka väčšia môže dosiahnuť až 3 700 € za kus.
Vzácna japonská delikatesa
Táto huba, známa v Japonsku pod menom matsutake, je považovaná za jednu z najexkluzívnejších ingrediencií ázijskej kuchyne. Kvôli svojej citlivosti na znečistenie prostredia sa vyskytuje čoraz menej, čo zvyšuje jej cenu aj dopyt. Objaviť sa môže aj na Slovensku, no ide o skutočne výnimočný úkaz.

Hubárom však hrozí problém, jej zber je zakázaný. „Čírovka väčšia je vzácna huba. Nie je kodexová, takže sa nesmie zbierať na trhové účely. Navyše patrí na červený zoznam ohrozených druhov, a preto by sa nemala zbierať vôbec,“ vysvetlil mykológ Martin Bartůšek zo spoločnosti Myco Group, píše portál tn.cz.
Podľa zákona o ochrane prírody môže za jej zber padnúť pokuta až 4 000 €. Rovnaký trest hrozí aj pri iných cenných druhoch, napríklad pri hľuzovkách.
Legálny obchod s obmedzeniami
Na jar sa v lesoch objavujú smrčky, ktoré sú medzi gurmánmi rovnako cenené. Sušené exempláre sa predávajú aj za 400 € za kilogram. Obchodovanie s nimi je povolené, no aj tu existujú výnimky.

„Predáva sa aj kačenka česká (Smrčkovec český), ktorá nie je kodexová a s ňou by sa obchodovať nemalo. Patrí medzi smržovité huby, no nie je to smrž. Je síce veľmi chutná, ale niektorí ľudia na ňu môžu mať intoleranciu a môže im spôsobiť zdravotné problémy,“ doplnil Bartůšek.
Zdravotné riziko
Okrem legislatívnych problémov môže byť zber či konzumácia niektorých druhov riziková aj zdravotne. „Kačenka česká je síce výborná huba, no u niektorých ľudí môže vyvolať intoleranciu a zdravotné ťažkosti,“ varoval mykológ.