Pri testovaní dubajských čokolád boli stanovené rôzne kritériá. V jednej zo spolkových krajín museli v decembri stiahnuť z obehu dubajskú čokoládu, ktorá bola kontaminovaná plesňou.
Populárna dubajská čokoláda, ktorá spôsobila ošiaľ naprieč svetom, a rovnako aj na Slovensku, hlási problémy. Ako informuje nemecký BILD, nemecká potravinová inšpekcia spolkových krajín odhalila jej nedostatky.
Najhoršie dopadli výrobky z tretích krajín
Na prelome decembra a januára odobrali 103 kusov vzoriek z vybraných obchodov a poslali ich na rozbor. Čokolády pochádzajúce z Turecka, Spojených arabských emirátov, Jordánska a Nemecka vyvolali mierne obavy o jej bezpečnosť.
„Vzorky z tretích krajín neprešli kontrolami v 96 percentách prípadov, zatiaľ čo v prípade nemeckých výrobkov to bolo 38 percent,“ vysvetľuje Wilhelm Deitermann, hovorca Štátneho úradu pre prírodu, životné prostredie a ochranu spotrebiteľa Severného Porýnia-Vestfálska.
Pri testovaní dubajských čokolád boli stanovené rôzne kritériá. Okrem prídavných látok (21 vzoriek) a hygienického stavu (21 vzoriek) boli vykonané aj testy na alergény (15 vzoriek) a mykotoxíny (46 vzoriek).
„Mykotoxíny, čiže plesňové huby, boli zistené v 13 percentách vzoriek z dovozu z tretích krajín, ale neobjavili sa vo vzorkách z Nemecka,“ dodáva Deitermann.
V dodatočnej štúdii mesta Düsseldorf dve z 10 testovaných čokolád v Dubaji, vyrobené v Nemecku, obsahovali zvýšené hladiny toxínov plesní.
Mykotoxíny môžu u ľudí spôsobiť poškodenie zdravia, vrátane poškodenia pečene a obličiek, poškodenia kože a slizníc a poškodenia imunitného systému.
Chýbajúce údaje na obaloch
Inšpektori pri rozbore čokolád odhalili aj ďalšie nedostatky. Z celkového počtu 21 vzoriek testovaných na pridané farbivá vykázalo až 16 vzoriek pozitívne výsledky, pričom upozornenie na obale chýbalo v 10 testovaných vzorkách.
Päť z 15 testovaných vzoriek obsahovalo alergény, ktorým rovnako chýbalo príslušné označenie na obale. V troch vzorkách označených ako mliečna čokoláda sa nezistil žiadny mliečny tuk. Zvýšené hladiny enterobaktérie (baktérie, ktoré môžu spôsobovať infekcie a gastrointestinálne ťažkosti, pozn. red.) sa našli v 4,8 percentách skúmaných vzoriek. Tieto baktérie môžu spôsobiť infekcie.
Po týchto zisteniach vzbudila Dubajská čokoláda pozornosť aj pri kontrolách výrobku v iných spolkových krajinách. Štátny úrad pre ochranu spotrebiteľa v Sasku-Anhaltsku skúmal dva druhy dubajskej čokolády.
V prvej vzorke bolo kakaové maslo zriedené lacnejšími tukmi a bol zistený vysoký obsah koliformných baktérií. Ďalšia čokoláda mala chybné označenie na obale. V Bavorsku sa z 20 vzoriek podarilo v 12 odhaliť prítomnosť alergénov (arašidy a sezam), ktoré ale neboli uvedené na obale.
Napríklad v Bádensku-Württembersku musela potravinová inšpekcia už v decembri stiahnuť z obehu dubajskú čokoládu, ktorá bola kontaminovaná plesňou a výsledky nového vyšetrovania plánuje zverejniť v marci.