Jožku Zaukolcovú si verejnosť spája najmä s reláciou Pečie celé Slovensko, kde ako nekompromisná porotkyňa sleduje každý detail cukrárskeho umenia. Jej život sa však s pečením spojil už v detstve.
Vyrastala v početnej rodine so šiestimi súrodencami a kuchyňa bola miesto, kde pomáhal každý. „Pochádzam z početnejšej rodiny, mám päť súrodencov a v čase socializmu v 80. rokoch veľa možností na výber nebolo, v Považskej Bystrici boli školy orientované na strojársky priemysel,“ zaspomínala si pre portál Gastro Academy. Osud jej však zahral do kariet, keď sa za ňu prihovoril známy a nasmeroval ju na cukrársku školu. Píšu o tom aj dobrenoviny.sk.
Už počas prvého ročníka vedela, že ide správnym smerom. „Hneď v prvom ročníku som zistila, že je to povolanie, ktoré naozaj chcem robiť. Neskôr ma v tom utvrdila aj moja mama, ktorá bola na moju prácu veľmi pyšná,“ priznala. Po skončení školy si vyskúšala prácu v profesionálnej výrobe, no napokon zakotvila ako učiteľka na odbornom učilišti v Púchove.
Čo by nemalo chýbať v arzenáli každej gazdinky?
Aj keď Jožka pôsobí v šou ako prísna odborníčka, súťažiacim nikdy neodmietne poradiť a povzbudiť ich. V relácii Neskoro večer u Petra Marcina sa podelila o svoje odporúčania pre začínajúce domáce pekárky. Vybrala tri základné recepty, ktoré by podľa nej nemali nikomu robiť problém: „Myslím si, že bábovku, jednoduchý kysnutý koláč a jednoduché piškótové cesto by mali zvládnuť,“ povedala.
Aj muži sú doma v cukrárni
Zaukolcová nezabúda ani na mužov, ktorých považuje za veľmi talentovaných pekárov. „Hovorí sa, že vo svete sú dokonca lepší ako ženy,“ poznamenala. Podľa nej si muži často obľúbia práve kysnuté cesto. „Myslím si, že aj také prekladané lístkové kysnuté cesto je srdcu blízke mnohým,“ dodala s úsmevom.