POTRAVINOVÝ DUEL: Ryža verzus Bulgur – ktorá príloha je zdravšia, lacnejšia a lepšie sa kombinuje?

Foto: pixabay.com
Reklama

Ryža patrí medzi najčastejšie prílohy sveta, no v posledných rokoch jej konkuruje bulgur, ktorý si hľadá miesto aj v slovenskej kuchyni. Ako obstojí v porovnaní nutričných hodnôt, ceny a využitia?

Výživové hodnoty pod lupou

Obe potraviny patria do skupiny obilnín a sú bohatým zdrojom sacharidov, no ich nutričný profil sa v detailoch líši.

  • Bulgur je spracovaná celozrnná pšenica, a preto si zachováva viac vlákniny a vitamínov než klasická biela ryža.
  • Ryža zas ponúka neutrálnu chuť a lepšiu stráviteľnosť, čo ocenia najmä ľudia s tráviacimi ťažkosťami.
Zdroj: Istream.sk

Výživové zhrnutie

  • Bulgur výrazne víťazí vo vláknine, bielkovinách a mineráloch.
  • Ryža má vyšší obsah sacharidov, ale nižšiu nutričnú hodnotu, pokiaľ nejde o celozrnnú verziu.

Cena a dostupnosť na Slovensku

  • Ryža patrí medzi stálice slovenských kuchýň – v obchodoch je dostupná v mnohých druhoch (dlhozrnná, guľatozrnná, jazmínová, basmati, parboiled, celozrnná) a jej cena začína už na 1 € za kilogram.
  • Bulgur je menej bežný, no čoraz viac supermarketov ho zaradilo do sortimentu zdravej výživy. Jeho cena sa pohybuje medzi 2–3 € za 500 g, čo ho robí mierne drahšou alternatívou.

Historické zaujímavosti

  • Ryža sa pestuje už viac ako 5 000 rokov, najmä v Ázii, a dodnes tvorí základ stravy viac ako polovice svetovej populácie.
  • Bulgur má korene v Strednom východe a používal sa už v starovekej Mezopotámii. V krajinách ako Turecko, Libanon či Sýria je dôležitou súčasťou tradičných jedál ako tabbouleh alebo kibbeh.

Tipy do kuchyne

  • Ryža: Ideálna k mäsu, na rizoto, sushi či ako sladká mliečna ryža. Skvelá v kombinácii s kari alebo dusenou zeleninou.
    Recept: Jednoduché zeleninové rizoto – restovaná cibuľa, mrkva, hrášok, ryža a vývar, dochutiť soľou a korením.
  • Bulgur: Výborný do šalátov, ako zdravšia náhrada kuskusu, aj ako plnka do paprík.
    Recept: Stredomorský bulgur šalát – bulgur, cherry paradajky, uhorka, mäta, citrónová šťava, olivový olej, feta syr.

Kto vyhráva?

Z nutričného hľadiska je bulgur jasný víťaz – má viac vlákniny, bielkovín aj minerálov. Ak však zohľadníme dostupnosť, cenu a univerzálnosť použitia, ryža si stále udržiava silnú pozíciu. Víťazom je teda bulgur, no ryža sa z duelu odchádza so cťou ako praktická, neutrálna klasika.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Výživa