Zimné mesiace sú ideálne na zaradenie koreňovej zeleniny do jedálnička. Dokáže posilniť imunitu, podporiť zdravie srdca a mozgu a udržať trávenie v poriadku. Dietologička odporúča vyberať potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty.
Koreňová zelenina nie je len doplnok k polievke. Dokáže podporiť trávenie, imunitu, zdravie srdca a mozgu. Zistite, ktoré druhy sú najvýživnejšie a prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička počas zimných mesiacov.
Mrkva: nízky glykemický index a ochrana proti rakovine
Mrkva má nízky glykemický index, čo pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a obmedzuje chuť na sladké po jedle. „Polyacetylény v mrkve a paštrnáku môžu znižovať riziko viacerých druhov rakoviny až o 17 %, ak zjete štyri mrkvy týždenne,“ píše BBC.
Paštrnák: vláknina pre srdce aj trávenie
Paštrnák je bohatým zdrojom vlákniny – jedna šálka obsahuje približne pätinu odporúčanej dennej dávky. „Vláknina spomaľuje trávenie, podporuje rozmanitosť črevných baktérií a znižuje riziko srdcových chorôb či rakoviny hrubého čreva,“ vysvetlila dietologička Carrie Ruxtonová pre Daily Mail.
Rozpustná vláknina v paštrnáku funguje ako „špongia“, viaže cholesterol a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Po uvarení a vychladnutí sa v ňom vytvára rezistentný škrob – potrava pre prospešné črevné baktérie.
Cvikla: prírodná podpora srdca a mozgu
Cvikla obsahuje nitráty, ktoré rozširujú cievy a pomáhajú znižovať krvný tlak, najmä u starších ľudí. „Nitrát podporuje aj lepšie prekrvenie mozgu, čo môže zlepšiť pamäť a sústredenie,“ tvrdí odborníčka. Pravidelná konzumácia cvikly môže znižovať riziko demencie.

Bataty a tekvica: vitamín A a antioxidanty v zime
Sladké zemiaky a tekvicové druhy sú plné betakaroténu, ktorý telo premieňa na vitamín A, dôležitý pre imunitu. Obsahujú aj polyfenoly a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú srdce.
„Najviac živín si bataty zachovajú, ak ich pripravujete so šupkou – pečené, dusené či naparené,“ uviedla Ruxtonová.
Kvaka a artičoky: ochrana mozgových buniek
Kvaka obsahuje rovnaké látky ako brokolica alebo kapusta, ktoré pomáhajú predchádzať úbytku kognitívnych funkcií. Artičoky zase obsahujú kyseliny, ktoré môžu zmierniť zápal a chrániť mozog.
Zelenina má viacero benefitov
„Koreňová zelenina má významnú výživovú hodnotu, je plná vlákniny, vitamínov a antioxidantov a je oveľa všestrannejšia, než by sa mohlo zdať,“ upozorňuje Ruxtonová. Podľa nej je dôležité jesť ju pravidelne – čerstvú, mrazenú alebo aj z konzervy.
„Bio verzia nemusí nutne obsahovať viac živín než bežná. Podstatné je pravidelné zaradenie do jedálnička,“ dodala odborníčka.


