Slovenská kuchyňa ponúka širokú škálu výdatných a chutných jedál, ktoré odrážajú bohatú históriu a poľnohospodárske tradície krajiny. Tu je zoznam najlepších slovenských jedál, ktoré by ste mali ochutnať.
Prestížny magazín Taste Atlas zostavil zoznam 42 slovenských jedál, ktoré odporúča vyskúšať každému, kto plánuje navštíviť Slovensko. Tento rebríček zahŕňa najvýznamnejšie a najtradičnejšie pokrmy, ktoré sú považované za neodmysliteľnú súčasť slovenskej kuchyne a kultúry.
Tieto jedlá predstavujú rôzne chute a bohaté tradície slovenskej kuchyne, kde sa spájajú mäso, zemiaky, syry a chleby v uspokojujúcich a sýtych jedlách. Mnohé z týchto pokrmov majú regionálne variácie, no každé z nich odráža poľnohospodárske dedičstvo a srdce Slovenska. Pozrieme sa však na to najlepšie, teda na top 10.
Tu je top 10 tradičných slovenských jedál podľa Taste Atlas:
1.Ovčí salašnícky údený syr – je jedinečne tvarovaný mäkký syr, ktorý sa vyrába ručne z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch v Slovenskej republike.Slovo salašnícky odkazuje na slovo salaš – salaš, kde sa vyrába.Syr sa údi na tvrdom dreve a vyrába sa v rôznych tvaroch – najčastejšie ako hrudka, ale môže mať aj tvar srdca, kohúta alebo iných zvierat. Zvonka je pevný a suchý, s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri údení.
多分正解者居ないと思うから答え言います
オヴツィ・サラニツキー・オジュニ・シールというスロバキアのスモークチーズです形は色々あって動物型、ハート型、半球形と色々ありますhttps://t.co/3anPMXx2WD https://t.co/9xto58pMUS— ミトロン@イタリア料理系解説者🇮🇹 (@mitoron000) November 24, 2023
2. Zemiakové Placky – môžu byť podávané s rôznymi prílohami, ako je smotana, syr alebo jablková omáčka. Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Tieto sýte chuťovky sa smažia na panvici krátko do zlatohneda a zvyčajne sa podávajú ako hlavné jedlo spolu s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom.
Dnes zemiakové placky 😋🇸🇰 pic.twitter.com/z802LfYPbf
— Branislav Jaros (@BranislavJaros) September 16, 2023
3. Bryndzové Halušky – sú považované za národné jedlo Slovenska, tieto zemiakové knedle sú podávané s bryndzou (ovčím syrom), často posypané chrumkavou slaninou alebo oškvarkami.Bryndzové halušky sú skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. Halušky je tradičný slovenský názov pre druh knedlí, ktoré sa pripravujú z nastrúhaných surových zemiakov a múky. Druhou podstatnou zložkou tohto jedla je bryndza, aromatický syr z ovčieho mlieka, ktorý je pravý pre oblasť Liptova.
🇸🇰🍽️ Hello from Slovakia!
Let us introduce you to bryndzové halušky, one of our favorite dishes! These simple yet delicious dumplings are made with potato dough and topped with creamy sheep cheese called bryndza. #slovakia #slovakfood #halusky #visitslovakia pic.twitter.com/aeUFcgaQfI
— Visit Slovakia (@SlovakTB) July 7, 2023
Pôvodná slovenská bryndza je slaná, silná, drobivá a svetlosivá, zatiaľ čo masovo vyrábané druhy sú zvyčajne jemnejšie, svetlejšie a zvyčajne obsahujú určitý podiel kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa premieša, kým sa nerozpustí.
4.Lokše – tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským občerstvením, ktoré si zvyčajne vychutnávame počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa na sucho, kým nie je chrumkavé a zlatisté.
cauliflower-potato lokše 🌱 pic.twitter.com/bFKfiWzMd4
— pasiem kone na betóne (@Sabrina45X) July 21, 2024
Hoci sa tradične konzumujú ako slané občerstvenie plnené kyslou kapustou alebo mletým mäsom, niektoré regionálne druhy sa konzumujú ako sladká pochúťka, ktorá sa natiera ovocnou zavařeninou a posype makom, cukrom a roztopeným maslom.
5. Šišky – Krapfen bol pravdepodobne prvým európskym typom šišky, po ktorom nasledovali podobné druhy v iných krajinách. Toto pečivo sa tradične pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa smaží do zlatista a chrumkava na povrchu, zatiaľ čo vo vnútri zostáva mäkké, ľahké a vzdušné.
We celebrated #paczki day in Slovakia today! These are called Šišky and are much smaller than a full-size Paczki back home in Michigan. Think of them as the doughnut holes of fat Tuesday. pic.twitter.com/aksjTrOyyr
— oneguynick@mastodon.social (@oneguynick) March 1, 2022
Hoci sa krapfen môže pripraviť aj bez náplne, najčastejšie sa plní alebo polieva džemom a vanilkovým alebo čokoládovým krémom, pričom vrch sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo pokvapká čokoládou. Pôvod slova krapfen sa datuje do 9. storočia a recepty v nemčine možno nájsť už v 14. storočí.
6. Guláš – tradičný guláš je výdatné dusené mäso podávané s tmavočervenou omáčkou, ktorá je silne ochutená paprikou. Toto jedlo maďarského pôvodu sa v priebehu histórie stalo jedným z najbežnejších jedál v Českej republike a na Slovensku.
Po dlouhý době polévka posting: máme tu dneska obscéně dobrou gulášovku. ☺️ pic.twitter.com/czDRp4nz0R
— Casey Mason (@SickCasey) November 25, 2024
(Článok pokračuje na ďalšej strane)