Hubárčenie je krásny spôsob, ako spojiť pobyt v prírode s gurmánskym zážitkom. No v lese číha aj nebezpečenstvo – mnohé jedovaté huby majú svojich nejedovatých dvojníkov. Niekedy ich od seba delia len malé detaily, ktoré si nevšimne ani skúsený hubár. Pozrite sa, ktoré druhy si ľudia mýlia najčastejšie.
Práve preto sa oplatí vedieť, ktoré druhy patrili a stále patria k najčastejším „dvojníkom“. Zámene sa nevyhnú ani skúsení hubári a následky môžu byť vážne – od nepríjemných tráviacich ťažkostí až po život ohrozujúce otravy. V nasledujúcom prehľade nájdete tie najznámejšie prípady, kde naozaj záleží na každom detaile. Informoval portál Zoznam.
Pozrite sa, ktoré druhy si ľudia mýlia najčastejšie.
Muchotrávka zelená vs. pečiarka poľná
Muchotrávka zelená (Amanita phalloides) – smrteľne jedovatá huba s klobúkom v zelenkastých či sivých odtieňoch a bielymi lupienkami. V starobe zapácha po zemiakoch.

Pečiarka poľná (Agaricus campestris) – jedlá huba, ktorá má biely až jemne žltý klobúk. Jej lupene sa z ružovej farby menia až do čokoládovohneda. Dužina po narezaní ružovie.

Hríb satanský vs. hríb zrnitohlúbikový (modrák)
Hríb satanský (Rubroboletus satanas) – jedovatý druh s belavým až sivastým klobúkom a červenou sieťkou na hlúbiku.

Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis) – po uvarení jedlý. Má tmavohnedý klobúk a dužinu, ktorá na reze okamžite modrá. Na hlúbiku má červené zrniečka namiesto sieťky.

Bedlička ostrošupinatá vs. bedľa vysoká
Bedlička ostrošupinatá (Lepiota aspera) – smrteľne jedovatá huba obsahujúca amatoxín. Je menšia a jej prstenec na hlúbiku je pevný, nepohyblivý.

Bedľa vysoká (Macrolepiota procera) – známa jedlá huba s posuvným prstencom. Dorastá do veľkých rozmerov a na klobúku má ploché šupiny.

Muchotrávka tigrovaná vs. muchotrávka červenkastá
Muchotrávka tigrovaná (Amanita pantherina) – vysoko jedovatá, stačí aj malé množstvo. Má sivohnedý klobúk s bielymi chrastami a bielu dužinu, ktorá nemení farbu.

Muchotrávka červenkastá (Amanita rubescens) – jedlá, klobúk má ružovkastohnedý a dužina na poranenom mieste červenie. Hlúbik je hrubší, bez pošvy.

Rýdzik kravský vs. rýdzik pravý
Rýdzik kravský (Lactarius torminosus) – nejedlý, má chlpatý ružovkastý klobúk a vypúšťa biele mlieko, ktoré páli na perách.

Rýdzik pravý (Lactarius deliciosus) – jedlá huba, ktorá má oranžový klobúk. Pri reze dužina pustí oranžové mlieko a neskôr sfarbuje do zelena.

Líška oranžová vs. kuriatko jedlé
Líška oranžová (Hygrophoropsis aurantiaca) – nejedlá, tenšia, oranžovejšia, pod klobúkom má lupene.

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius) – obľúbená jedlá huba, ktorá rastie v skupinách a pod klobúkom má namiesto lupeňov typické žilky.

Muchotrávka zelená vs. plávka trávovozelená
Plávka trávovozelená (Russula aeruginea) – má zelenkastý klobúk, ale chýba jej prsteň, plachtička aj pošva. Hlúbik po otlačení hrdzavie.

Muchotrávka zelená (Amanita phalloides) – smrteľne jedovatá a zákerná, pretože sa na plávku veľmi podobá.

Ako sa vyhnúť tragickej zámene?
Zbierajte len huby, ktoré poznáte na 100 %. Pri nejasnostiach sa riaďte heslom: „Nie som si istý – nechám ju v lese.“
Všímajte si detaily na hlúbiku a klobúku, prítomnosť prsteňa, zmenu farby dužiny či vôňu.
Ak sa objavia príznaky otravy – bolesti brucha, vracanie, hnačka – okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.