V STVR sa stal tvárou publicistickej relácie Občan za dverami, ktorá už roky mapuje najpálčivejšie problémy občanov, ktorí sa nedokážu domôcť spravodlivosti. „Dôležité je spravodajstvo. To vás informuje o dianí vo svete aj doma, ale občianska publicistika – tá má vyslovene priamy vplyv na osudy ľudí, keď rieši ich problémy a starosti. A spätná väzba, keď sa podarí, tak je to veľmi silná motivácia do ďalšej práce,“ dodáva Herman.
Psychicky náročná práca
Relácia má nevyčerpateľnú studnicu námetov na reportáže, ktoré odzrkadľujú stav spoločnosti a krajiny. „Keď to v krajine nefunguje, vieme to medzi prvými. Keď zlyhávajú všetky možnosti pre človeka, kde sa môže dovolať pravdy a spravodlivosti, tak práve tou poslednou nádejou je relácia Občan za dverami. S podnetmi, s ktorými sa na nás obracajú, je mi ľúto, že vo väčšine prípadov ide o problémy, ktoré nevyrieši reportáž. Môžeme riešiť reklamácie, zle poskytnuté služby a podobné veci, ale vzťahové záležitosti – tým nepomôže ani reportáž,“ vysvetľuje moderátor.
Vybrať niekoľko príbehov z kvanta emailov či listov je tvrdý oriešok pre celú redakciu. „Snažíme sa vyberať problémy, kde vieme, že nič iné nepomôže, ako medializácia. Vždy to je veľmi ťažké. Ten divák ho potrebuje nejakým spôsobom riešiť. Žijeme v krajine, v akej žijeme, a tak, bohužiaľ, aj možnosti sú obmedzené, aj tie naše,“ dodáva.
Keďže ide o psychicky náročnú prácu, moderátor má zaužívaný rituál, ktorým sa dokonale odreaguje. „Zatvorím sa, zavriem za sebou dvere. Nepustím si ani televízor, ani rádio a som len v tichu. Pomáha mi to. V aute už niekoľko rokov jazdím bez rádia, počúvam zvuk motora a rozmýšľam a niekedy ani nerozmýšľam. Len si vetrám hlavu, “ vysvetľuje.
Vyčaruje úsmev na tvárach ľudí
Čerpať novú energiu mu pomáhajú aj rozbehnuté vlastné projekty. „Sú to projekty s ťažko chorými ľuďmi. Relaxujem pri tom. Je to ale uhol pohľadu. Pre niekoho to môže byť veľmi vyčerpávajúce. Ja to beriem inak,“ hovorí Patrik.

Minulý rok sa pred Vianocami vyjadril, že je to preň komplikovaná téma, pretože vyrastal v podmienkach, ktoré neboli ideálne. Vianoce preto vníma ako príležitosť byť užitočný niekde, kde môže spraviť radosť. S rodinou oslavuje sviatky v náhradných termínoch, napríklad na 1. alebo 2. sviatok vianočný či v januári.
Nevadí mu to, pretože najmladší členovia rodiny sa tešia, že majú Vianoce viackrát. „Teší ma, že môžem robiť Vianoce pekné aj pre iných,“ povedal.

Pomoc znevýhodneným ľuďom mu vyčaruje úsmev na tvári. „Bol som nedávno so znevýhodnenými deťmi na pobyte bez ich rodičov. Boli tam vozičkári, barličkári, deti a mladí ľudia s rôznymi diagnózami. Učili sme ich samostatnosti. Bolo to fajn a je krásny pohľad, keď deti, ktoré majú zdravé ruky, pomôžu tým, ktorí nimi nevedia hýbať. A teraz som sa dojal. Toto som netušil, že príde. Sú to pozitívne emócie a ľudia to tak možno nevnímajú. Cítim sa tam veľmi dobre.“
Rád je, no nevarí
Zo súkromia prezradil ešte jednu zaujímavosť, a to, že k vareniu ani pečeniu nemá vzťah a nebavia ho tieto činnosti, za to na dobrom jedle si pochutí. „Viem zhodnotiť výsledok, ale nechcite odo mňa, aby som vám niečo upiekol, keď prídete ku mne na návštevu, pokiaľ to neexistuje ako polotovar, ktorý sa dá rozmraziť a hodiť do rúry. Nedávno som bol v porote gulášového festivalu v Trnave – takéto pozvania mám rád. Viem sa zhostiť úlohy odborníka. A paradox – som členom organizácie Kuchári bez hraníc (smiech). Tvoria ju kuchárske celebrity a známi kuchári. No aj takých, ako ja, tam potrebujú. To znamená takých, čo majú vyoperovanú stručnosť a dokážu chytiť do ruky mikrofón, a okomentovať varenie. A vedia posúdiť, či je to dobré. Mám teda aj takúto funkciu a som hrdým členom Kuchárov bez hraníc.“

Pokiaľ by zavesil moderovanie na klinec, vie, že cesta gastronómie by ho napĺňala. „Budem chodiť po reštauráciách a písať recenzie na stravovanie, pretože veľa cestujem po Slovensku. Som hotelový a reštauračný muž – z tohto hľadiska mám toho naozaj veľa pochodeného. Viem to posúdiť, mohol by som robiť recenzie na jedlo. Mám malú výhodu, o ktorej nikomu nehovorte (smiech). Pokiaľ majú tety kuchárky 45+, to je presne moja fanúšikovská základňa, tak dostanem väčší rezeň (smiech),“ dodal s úsmevom.


