Žiarivo žltá paprika nie je len estetickým doplnkom taniera, ale aj výnimočným zdrojom živín. Je bohatá na vitamín C, podporuje imunitu, zdravie srdca a mozgu a navyše môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Prečo by mala patriť do vášho jedálnička a ako ju najlepšie konzumovať?
Žltá paprika je chrumkavá, šťavnatá a jemne sladká, čo ju robí ideálnou na konzumáciu surovú aj na rýchle varenie. Okrem výživovej hodnoty dodáva jedlu aj farbu a chuť, ktorá dokáže obohatiť akýkoľvek pokrm. Informuje o tom portál vysetrenie.zoznam.sk.
Žltá paprika a vitamín C
Podľa výskumu publikovaného v časopise Alchemy obsahuje žltá paprika priemerne 159,61 mg vitamínu C na 100 g. Pre porovnanie, zelená má 16,52 mg, oranžová 121,38 mg a červená 81,19 mg. Vitamín C je nevyhnutný pre imunitný systém a tvorbu kolagénu, ktorý udržiava zdravú pokožku, cievy a spojivové tkanivo.
Podpora mozgu a srdca
Žltá paprika je bohatá aj na ďalšie dôležité živiny, ktoré prispievajú k zdraviu mozgu a kardiovaskulárneho systému. Obsahuje vitamín B6, draslík, folát a betakarotén, ktoré podporujú funkciu buniek, zdravý zrak a správnu činnosť mozgu.
Antioxidanty a boj s degeneratívnymi ochoreniami
Jasná farba papriky naznačuje vysoký obsah antioxidantov a protizápalových látok. Fenolové zlúčeniny a flavonoidy, ako kvercetín, luteolín či kapsaicinoidy, chránia bunky pred oxidačným poškodením a môžu znižovať riziko ochorení ako cukrovka, Alzheimerova choroba, kardiovaskulárne problémy či niektoré druhy rakoviny.
Žltá paprika a regulácia hmotnosti
S iba 27 kalóriami na 100 g a vysokým obsahom vlákniny je žltá paprika ideálna na kontrolu hmotnosti. Je sýta, výživná a prirodzene sladká, čo ju robí vhodnou na konzumáciu surovú aj ľahko tepelne spracovanú. Podporuje trávenie a znižuje pocit hladu medzi jedlami.
Tipy, ako zaradiť žltú papriku do jedálnička
- Nakrájajte na pásiky a podávajte so zdravým dipom, napríklad z avokáda.
- Pridajte do zeleninových šalátov pre farbu, chuť a extra živiny.
- Rýchlo orestujte na panvici, aby ste zachovali obsah vitamínu C a chrumkavosť.

