Start-up XRobotics verí, že našiel spôsob, ako postupne motivovať pizzerie k prechodu na robotizáciu.
Sanfranciská robotická spoločnosť zostrojila pultového robota xPizza Cube veľkosti menšej práčky, ktorý na nanášanie ingrediencií na pizzu používa strojové učenie. Takto dokáže vytvoriť až neuveriteľných 100 pízz za hodinu.
Personálu ušetrí 3/4 času
Stroje, ktoré sa prenajímajú za 1 300 dolárov (1 130 eur) mesačne na tri roky, sa tiež dajú dodatočne prispôsobiť na prácu s koláčmi rôznych veľkostí a štýlov, informuje Tech Crunch.
„To ušetrí personálu takmer 70, niekedy až 80 % času,“ povedal pre TechCrunch Denis Rodionov, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti XRobotics. „Ak máte pizzu s pepperoni, musíte na ňu jeden po druhom umiestniť 50 plátkov pepperoni, takto ušetríte hromadu času,“ dodal.
XRobotics pritom nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa pokúsila zaviesť robotiku do reštauračného priemyslu – ani jedinou. Zume je najvýznamnejšou spoločnosťou zaoberajúcou sa robotikou na pizzu. Spoločnosť získala pre svoje robotické pizzové vozíky rizikový kapitál vo výške viac ako 420 miliónov dolárov (364 miliónov eur), predtým ako sa v roku 2020 zamerala na udržateľné balenie a v roku 2023 úplne ukončila svoju činnosť.
Rodionov tvrdí, že boli úspešní tam, kde iné spoločnosti nie, pretože sa nesnažia úplne transformovať proces výroby pizze, ako to urobila spoločnosť Zume, ale skôr vyvíjajú technológie, ktoré pomôžu existujúcim výrobcom pizze ušetriť čas a prácu.
Keďže vyvíjajú asistenčné technológie, na rozdiel od náhradných technológií, Rodionov uviedol, že sa im podarilo udržať svoje zariadenie dostatočne malé na to, aby sa zmestilo do existujúcich kuchýň, a cenu na úrovni, ktorú si mohli dovoliť pizzerie – od rodinných podnikov až po veľké reťazce.
Chcú expandovať ďalej
Spoločnosť XRobotics novinku uviedla na trh v roku 2019 a prvú verziu technológie predstavila v roku 2021. Jej prvý robot bol výrazne väčší a dokázal pracovať s viac ako 20 prísadami, avšak narazil na rovnaké problémy ako jej konkurenti.
„V reštaurácii sme s naším obrovským strojom urobili pilotný projekt,“ povedal Rodionov. „Veľa sme sa z toho naučili a zistili sme, že potrebujeme veľmi malé, kompaktné riešenie. Bolo to trochu desivé. Všetky čísla, všetky pocity, celá intuícia hovorili, že treba urobiť niečo iné. Jednoducho sme sa riadili intuíciou a povedali sme si: ‚Áno, vyrobíme menšiu verziu,‘ a bol to obrovský úspech.“
Zdroj: Instagram/xrobotics.io
Spoločnosť XRobotics uviedla na trh svoj súčasný model v roku 2023. Odmietla však prezradiť, koľko zákazníkov má. Uviedla ale, že jej roboty vyrábajú 25-tisíc pízz mesačne, no koľko zákazníkov to v skutočnosti predstavuje, je ťažké vypočítať.
Spoločnosť sa zatiaľ venuje oblasti pizze, vzhľadom na samotnú veľkosť trhu – len v USA existuje viac ako 73-tisíc pizzerií. Startup ale plánuje ďalej expandovať do Mexika a Kanady.
„Milujem pizzu, aj môj spoluzakladateľ,“ povedal Rodionov. „V San Franciscu sme testovali pravdepodobne každú pizzu. Testujeme aj pizzu v New Yorku a Chicagu.“ Rodionov dodal, že jeho obľúbenou je pizza v detroitskom štýle, známa svojím štvorcovým tvarom a chrumkavou syrovou kôrkou.