Vianoce sú časom, kedy si mnohí doprajú väčšie množstvo tučných, mastných či sladkých jedál, ktoré spoja s popíjaním a nedostatkom pohybu. Odborníci upozorňujú, aby sme si cez sviatky nedopriali až príliš.
Sýta kapustnica, ťažký majonézový šalát, ryba, medovníky, koláče či vaječný likér. To všetko nechýba na nejednom štedrovečernom stole, ktorý nášmu telu dá cez sviatky poriadne zabrať.
Pokiaľ sa ešte naladíme na oddychový mód s minimom pohybu, tráviaci systém sa nám neodvďačí. Odborníci radia, ako sa primerane stravovať počas sviatkov, aj keď si nechcete odpustiť nejakú tú kvapku alkoholu či sladkosť.
Alkohol zvyšuje chuť po nezdravých jedlách
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s odporúčaniami na zdravšie sviatočné stolovanie v prvom rade upozorňuje na striedme pitie alkoholu, ktoré by sme si mali ustriehnuť.
„Alkohol navyše vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, sladkostí či slaných pochutín,“ uviedli hygienici.

Zároveň odporúčajú počas sviatkov obmedziť množstvo pripravených sladkostí. Menej druhov vianočných koláčov podľa odborníkov znamená aj menej pokušení v domácnosti.
Namiesto ťažkých krémových zákuskov by sme mali voliť ľahšie alternatívy, napríklad ovocné, tvarohové, makové či orechové koláče.
Pozor na sladenie
Bielu múku je vhodné podľa nich zameniť za celozrnnú, ktorá má vyšší obsah vlákniny a živín. „Jedným z dezertov môže byť aj ovocný šalát z čerstvého ovocia,“ poradili.

Pri pečení hygienici odporúčajú znížiť množstvo cukru oproti bežným receptom alebo ho čiastočne nahradiť medom či prirodzene sušeným ovocím. Ak recept už obsahuje suroviny s prirodzeným obsahom cukru, ako sú jablká, piškóty alebo čokoládová poleva, množstvo pridaného cukru je podľa ÚVZ vhodné ešte viac obmedziť.
„Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo iný nesladený nápoj,“ dodal.
Kedy si dopriať sladkosti?
ÚVZ upozornil aj na spôsob prípravy jedál. Jemné pečivo by sa nemalo piecť do tmavohneda, postačí zlatistý odtieň. „Do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia,“ radia hygienici.

Zároveň odporúčajú uprednostniť nesolené orechy a mliečnu čokoládu nahradiť kvalitnou horkou s obsahom kakaa vyšším ako 70 percent. Dôležité je podľa odborníkov aj načasovanie konzumácie sladkostí.
Koláče je vhodnejšie zaradiť skôr počas dňa, keď má organizmus viac priestoru na ich energetické využitie. Pri varení a dochucovaní jedál ÚVZ odporúča menej soliť a soľ nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami. V niektorých receptoch možno podľa hygienikov nahradiť majonézu bielym jogurtom.


