Prekvapivé zistenia vedcov o obľúbených NÁPOJOCH: Účinne bojujú s ROZŠÍRENÝM typom rakoviny!

Ilustračné foto
Zdroj: Unsplash
Reklama

Vedci z Huntsman Cancer Institute prišli s prelomovým zistením – pravidelná konzumácia kávy a čaju môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny hlavy a krku. Táto informácia prichádza v čase, keď tento typ rakoviny zaznamenáva celosvetový nárast.

Siedmy najčastejší typ rakoviny vo svete

Rakovina hlavy a krku sa radí medzi sedem najrozšírenejších onkologických ochorení globálne. Znepokojujúci je najmä jej rastúci výskyt, predovšetkým v krajinách s nižším a stredným príjmom. Doterajšie štúdie o vplyve každodenných nápojov na toto ochorenie prinášali nejednoznačné výsledky, čo motivovalo výskumníkov k rozsiahlejšej analýze. Informoval v článku portál Polsatnews.

Medzinárodná spolupráca priniesla významné dáta

V rámci projektu INHANCE (International Head and Neck Cancer Epidemiology) odborníci analyzovali údaje z 14 nezávislých štúdií zahŕňajúcich:

  • 9 548 pacientov s diagnostikovanou rakovinou
  • 15 783 zdravých jedincov v kontrolnej skupine

Účastníci poskytli detailné informácie o svojich stravovacích návykoch so zameraním na frekvenciu konzumácie kávy a čaju – od dennej až po ročnú.

Prekvapivé ochranné účinky obľúbených nápojov

Analýza odhalila niekoľko pozoruhodných zistení:

Priaznivé účinky kávy:

  • Viac ako 4 šálky denne: 17% zníženie celkového rizika rakoviny hlavy a krku
  • 3-4 šálky denne: až 41% pokles rizika rakoviny dolnej časti hrdla
  • Pravidelní konzumenti mali o 30% nižšie riziko rakoviny ústnej dutiny a o 22% nižšie riziko rakoviny hrdla

Pozitívne efekty čaju:

  • 29% zníženie rizika rakoviny dolnej časti hrdla
  • Jedna šálka denne: 9% pokles celkového rizika rakoviny hlavy a krku a 27% zníženie rizika rakoviny dolnej časti hrdla

Zaujímavé zistenie o káve bez kofeínu:

  • 25% zníženie rizika rakoviny ústnej dutiny, čo naznačuje, že ochranný účinok nesúvisí len s kofeínom

Nečakaný paradox vyžaduje ďalší výskum

Prekvapivým zistením bolo, že konzumácia viac ako jednej šálky čaju denne bola spojená s 38% zvýšením rizika rakoviny hrtana. Tento paradoxný výsledok podčiarkuje potrebu ďalšieho skúmania.

Polyfenoly a antioxidanty ako kľúčové faktory

Profesorka Yuan-Chin Amy Lee, hlavná autorka štúdie, vysvetľuje: „Ochranný účinok kávy a čaju pravdepodobne súvisí nielen s kofeínom, ale aj s bohatým obsahom polyfenolov a antioxidantov, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením.“

Presný mechanizmus tohto ochranného účinku však zostáva predmetom ďalšieho výskumu. „Hoci existujú dôkazy o ich ochrannom účinku, je nevyhnutné vykonať ďalšie výskumy, aby sme lepšie pochopili mechanizmus tohto procesu,“ dodáva profesorka Lee.

Prevencia ako komplexný prístup

Odborníci zdôrazňujú, že hoci káva a čaj môžu byť prínosnou súčasťou prevencie, nemôžu nahradiť:

  • Pravidelné lekárske prehliadky
  • Vyvážený životný štýl
  • Odbornú zdravotnú starostlivosť

Zaradenie týchto nápojov do každodenného režimu predstavuje potenciálny ochranný faktor, no kľúčovú úlohu v boji proti rakovine stále zohrávajú včasná diagnostika a komplexný zdravý životný štýl.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Lifestyle