Vedci z Huntsman Cancer Institute prišli s prelomovým zistením – pravidelná konzumácia kávy a čaju môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny hlavy a krku. Táto informácia prichádza v čase, keď tento typ rakoviny zaznamenáva celosvetový nárast.
Siedmy najčastejší typ rakoviny vo svete
Rakovina hlavy a krku sa radí medzi sedem najrozšírenejších onkologických ochorení globálne. Znepokojujúci je najmä jej rastúci výskyt, predovšetkým v krajinách s nižším a stredným príjmom. Doterajšie štúdie o vplyve každodenných nápojov na toto ochorenie prinášali nejednoznačné výsledky, čo motivovalo výskumníkov k rozsiahlejšej analýze. Informoval v článku portál Polsatnews.
Medzinárodná spolupráca priniesla významné dáta
V rámci projektu INHANCE (International Head and Neck Cancer Epidemiology) odborníci analyzovali údaje z 14 nezávislých štúdií zahŕňajúcich:
- 9 548 pacientov s diagnostikovanou rakovinou
- 15 783 zdravých jedincov v kontrolnej skupine
Účastníci poskytli detailné informácie o svojich stravovacích návykoch so zameraním na frekvenciu konzumácie kávy a čaju – od dennej až po ročnú.
Prekvapivé ochranné účinky obľúbených nápojov
Analýza odhalila niekoľko pozoruhodných zistení:
Priaznivé účinky kávy:
- Viac ako 4 šálky denne: 17% zníženie celkového rizika rakoviny hlavy a krku
- 3-4 šálky denne: až 41% pokles rizika rakoviny dolnej časti hrdla
- Pravidelní konzumenti mali o 30% nižšie riziko rakoviny ústnej dutiny a o 22% nižšie riziko rakoviny hrdla
Pozitívne efekty čaju:
- 29% zníženie rizika rakoviny dolnej časti hrdla
- Jedna šálka denne: 9% pokles celkového rizika rakoviny hlavy a krku a 27% zníženie rizika rakoviny dolnej časti hrdla
Zaujímavé zistenie o káve bez kofeínu:
- 25% zníženie rizika rakoviny ústnej dutiny, čo naznačuje, že ochranný účinok nesúvisí len s kofeínom
Nečakaný paradox vyžaduje ďalší výskum
Prekvapivým zistením bolo, že konzumácia viac ako jednej šálky čaju denne bola spojená s 38% zvýšením rizika rakoviny hrtana. Tento paradoxný výsledok podčiarkuje potrebu ďalšieho skúmania.
Polyfenoly a antioxidanty ako kľúčové faktory
Profesorka Yuan-Chin Amy Lee, hlavná autorka štúdie, vysvetľuje: „Ochranný účinok kávy a čaju pravdepodobne súvisí nielen s kofeínom, ale aj s bohatým obsahom polyfenolov a antioxidantov, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením.“
Presný mechanizmus tohto ochranného účinku však zostáva predmetom ďalšieho výskumu. „Hoci existujú dôkazy o ich ochrannom účinku, je nevyhnutné vykonať ďalšie výskumy, aby sme lepšie pochopili mechanizmus tohto procesu,“ dodáva profesorka Lee.
Prevencia ako komplexný prístup
Odborníci zdôrazňujú, že hoci káva a čaj môžu byť prínosnou súčasťou prevencie, nemôžu nahradiť:
- Pravidelné lekárske prehliadky
- Vyvážený životný štýl
- Odbornú zdravotnú starostlivosť
Zaradenie týchto nápojov do každodenného režimu predstavuje potenciálny ochranný faktor, no kľúčovú úlohu v boji proti rakovine stále zohrávajú včasná diagnostika a komplexný zdravý životný štýl.