Vysoký krvný tlak patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy starších ľudí a zvyšuje riziko závažných srdcových a cievnych ochorení. Nová štúdia britských vedcov ukazuje, že účinnou pomocou môže byť jednoduchá potravina – cviklová šťava, ktorá mení zloženie baktérií v ústach a podporuje zdravie ciev už v priebehu krátkeho času.
Pravidelná konzumácia cviklovej šťavy sa môže stať jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako zlepšiť krvný tlak a celkové cievne zdravie. Informuje o tom portál Pravda.
Ústny mikrobióm ako kľúč k zdravým cievam
Výskumníci z University of Exeter sledovali účinok cviklovej šťavy na starších ľudí. Zistili, že jej pravidelné pitie mení ústny mikrobióm – zvyšuje počet prospešných baktérií a znižuje počet tých škodlivých. Vďaka tomu sa dusičnany z repy efektívnejšie premieňajú na oxid dusnatý, molekulu nevyhnutnú pre správnu funkciu ciev. Výsledkom bolo zlepšenie krvného tlaku a podporu zdravia srdca.
Dusičnany, ktoré telo prijíma najmä zo zeleniny, sa pri správnom pomere baktérií dokážu premeniť na látky, ktoré rozširujú cievy a pomáhajú udržiavať normálny tlak.
Štúdia: Význam pre starších ľudí
Do štúdie sa zapojilo 39 mladších dospelých do 30 rokov a 36 starších vo veku 60 – 70 rokov. Účastníci pili počas dvoch týždňov koncentrovanú cviklovú šťavu dvakrát denne, nasledovala dvojtýždňová prestávka a potom obdobie so šťavou bez dusičnanov (placebo). Vedci analyzovali baktérie v ústach pred a po každej fáze pomocou genetickej analýzy.
„Táto štúdia ukazuje, že potraviny bohaté na dusičnany menia ústny mikrobióm spôsobom, ktorý by mohol viesť k menšiemu zápalu, ako aj k zníženiu krvného tlaku u starších ľudí. To otvára cestu pre rozsiahlejšie štúdie, ktoré by preskúmali vplyv faktorov životného štýlu a biologického pohlavia na to, ako ľudia reagujú na doplnky stravy s dusičnanmi,“ uviedol spoluautor štúdie, profesor Andy Jones z Exeterskej univerzity.
Rozdielne reakcie starších a mladších účastníkov
Výsledky ukázali, že účinok cviklovej šťavy bol výraznejší u starších účastníkov. Po pití šťavy klesol počet baktérií Prevotella, ktoré sú spojené so zlým zdravotným stavom, a zároveň sa zvýšil počet baktérií Neisseria, spojených s lepším zdravím. Starší účastníci, ktorí mali vyšší krvný tlak na začiatku, zaznamenali jeho zníženie, zatiaľ čo placebo nemalo žiaden účinok.
„Vieme, že strava bohatá na dusičnany má zdravotné výhody a starší ľudia s pribúdajúcim vekom produkujú menej vlastného oxidu dusnatého. Tiež majú tendenciu mať vyšší krvný tlak, ktorý môže súvisieť s kardiovaskulárnymi komplikáciami, ako je infarkt a mozgová príhoda. Povzbudzovanie starších dospelých, aby konzumovali viac zeleniny bohatej na dusičnany, by mohlo mať významné dlhodobé zdravotné výhody. Dobrou správou je, že ak nemáte radi cviklu, existuje mnoho alternatív bohatých na dusičnany, ako je špenát, rukola, fenikel, zeler a kel,“ vysvetlila autorka štúdie, profesorka Anni Vanhatalo.
Praktická rada pre starších
Výskum naznačuje, že jednoduchá zmena stravy, ako je zaradenie cviklovej šťavy alebo inej zeleniny bohaté na dusičnany, môže významne zlepšiť zdravie starších ľudí. Stačí pravidelne konzumovať tieto potraviny, aby sa podpora zdravia ciev dostavila v priebehu niekoľkých týždňov.