Nová americká štúdia ukazuje, že konzumácia jednej šálky strukovín denne môže výrazne podporiť zdravie srdca a znížiť riziko vzniku chronických ochorení. Výskum trval 12 týždňov a zapojilo sa doň 72 ľudí s prediabetom.
Počas štúdie vedci analyzovali vzorky krvi účastníkov na začiatku výskumu, po šiestich a dvanástich týždňoch. Hodnotili ukazovatele ako cholesterol, zápalové markery, hladinu cukru v krvi a glukózovú toleranciu. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Cícer znížil cholesterol, čierna fazuľa zápal
Účastníci, ktorí denne jedli cícer, zaznamenali výrazný pokles hladiny cholesterolu – z priemerných 200,4 mg/dl na začiatku výskumu na 185,8 mg/dl po 12 týždňoch.
Naopak, tí, ktorí konzumovali čiernu fazuľu, mali nižšie hladiny zápalového cytokínu interleukín-6, konkrétne z 2,57 pikogramu/ml na 1,88 pikogramu/ml.
Význam pre verejné zdravie
Autorka štúdie Morganne Smith z Illinois Institute of Technology v USA upozornila, že pozitívne účinky konzumácie strukovín sa netýkajú len ľudí s prediabetom: „Naša štúdia ukázala výhody konzumácie strukovín u dospelých s prediabetom, no ide o výbornú voľbu pre každého. Tieto zistenia by mohli byť využité pri tvorbe výživových odporúčaní, v klinickej praxi aj v rámci verejno-zdravotných programov zameraných na prevenciu srdcových chorôb a cukrovky,“ uviedla.
Praktické tipy na zaradenie strukovín do jedálnička
Smith zároveň pripomenula, že pri výbere konzervovaných, sušených či mrazených strukovín je dôležité kontrolovať obsah soli a cukru.
„Existuje mnoho spôsobov, ako zakomponovať strukoviny do bežného jedálnička – sú cenovo dostupné a prispievajú k celkovému zdraviu. Môžete ich rozmixovať do polievky, pridať do šalátu ako chrumkavý doplnok alebo ich kombinovať s obilninami ako ryža či quinoa,“ doplnila výskumníčka.