Známa a úspešná spisovateľka, scenáristka a publicistka Halina Pawlowská má na konte tri desiatky kníh, ktoré sa neustále tešia úspechu u čitateľov. V jej portfóliu nájdete aj knihy s lahodnými receptami, ktoré pramenia z jej širokej rodiny.
Pred 10 rokmi vydala knihu Rodinná kuchařka, ktorá je skutočne rodinnou. Ako vysvetlila známa moderátorka, námety na recepty hľadala v jej široko rozvetvenej rodine, píše Magazín Elita.
Používala rokmi overené staré hrnce
„Otec bol z osemnástich detí a mama zo šiestich. Pár receptov som tiež nazbierala u svojich kamarátok, najmä tých, čo žijú v zahraničí,“ prezradila dávnejšie Halina Pawlowská.
Všetky jedlá v knižke varila Halina vo svojej kuchyni alebo na chalupe. Používala rokmi overené staré hrnce, ktoré ju nikdy nesklamali a zaručili prípravu kvalitného jedla. Jednoducho varila tak, ako je zvyknutá.
„Rada varím pomaly. Beriem to ako relaxáciu. Krájam, do toho počúvam rádio, vyslovene sa s jedlom hrám. Nikam sa neponáhľam,“ pokračuje.

Slová chvály si dá aj sama
Keď niekto nevie, že za dobré jedlo sa má poďakovať a hostiteľke dať jasne najavo jej kvality, musí si o slová chvály požiadať sama. Spisovateľke tvrdí, že variť sám pre seba nie je nikdy tak zábavné, ako variť pre hostí, s ktorými si potom užijete nezabudnuteľný večer.
„Najradšej jem s rodinou alebo keď je nejaká oslava. To sa potom veľmi rada predvádzam. Ale za to potom vyžadujem neutíchajúci obdiv. Nestačí len: Je to dobré, mňam. Potrebujem počuť chválu niekoľko hodín po sebe,“ priznala Halina neskromne.
A za svoje kulinárske zručnosti sa nemusí hanbiť. Okrem hlavných jedál má rada aj prípravu jednoduchý predjedál či sladkých dezertov. S fanúšikmi sa preniesla do 19. storočia vďaka spisovateľke Božene Němcovej, ktorá je známa populárnou knihou Babička. Upiekla fantastické buchty, ktoré sa hodia k horúcemu čaju či dobrej káve.
Buchty Boženy Němcovej podľa Haliny Pawlowskej
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 100 g krupicového cukru
- 80 g bravčovej masti
- 3 vajcia
- jemne nastrúhaný uvarený zemiak
- 2,5 dl vlažného mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- lyžička vanilkového cukru
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
- 125 g masla na potretie
- lyžica rumu
- práškový cukor na posypanie

Postup:
- V teple pripravíme kvások (droždie, lyžička cukru, lyžica mlieka, lyžica múky).
- Všetky ostatné suroviny (okrem masla a rumu) zmiešame, ku ktorým pridáme vykysnutý kvások.
- Cesto dobre prepracujeme a dáme pod utierku na hodinu kysnúť.
- Z vykysnutého cesta robíme buchty: buď na pomúčenej doske vyvaľkáme plat a z neho vykrajujeme štvorce, alebo lyžicou oddeľujeme porcie cesta a plníme ich lekvárom, tvarohom, makom alebo ľubovoľnou zaváraninou.
- Buchty vytvarujeme priamo v ruke, každú zo strany potrieme rozpusteným maslom a ukladáme do vymastenej formy jednu vedľa druhej.
- Pred pečením buchty necháme ešte pol hodinu kysnúť, nakoniec ich zľahka potrieme maslom. Buchty sa v rúre pečú obvykle 30 minút pri 160 °C.
- Po upečení ešte potrieme buchty maslom zmiešaným s rumom a za tepla vyberieme z pekáča najlepšie na rošt, aby mohli buchtičky z oboch strán vychladnúť.