Preneste sa s Halinou Pawlowskou do 19. storočia. RECEPT na domáce BUCHTY Boženy Němcovej vás ohúri

buchty-pawlowská
Recept na buchty Haliny Pawlowskej. Ilustračné foto. Zdroj: Instagram/halinapawlowska_official, Commons Wikimedia/Josef Vojtěch Hellich, istock/Madeleine_Steinbach
Reklama

Známa a úspešná spisovateľka, scenáristka a publicistka Halina Pawlowská má na konte tri desiatky kníh, ktoré sa neustále tešia úspechu u čitateľov. V jej portfóliu nájdete aj knihy s lahodnými receptami, ktoré pramenia z jej širokej rodiny.

Pred 10 rokmi vydala knihu Rodinná kuchařka, ktorá je skutočne rodinnou. Ako vysvetlila známa moderátorka, námety na recepty hľadala v jej široko rozvetvenej rodine, píše Magazín Elita.

Používala rokmi overené staré hrnce

„Otec bol z osemnástich detí a mama zo šiestich. Pár receptov som tiež nazbierala u svojich kamarátok, najmä tých, čo žijú v zahraničí,“ prezradila dávnejšie Halina Pawlowská.

Všetky jedlá v knižke varila Halina vo svojej kuchyni alebo na chalupe. Používala rokmi overené staré hrnce, ktoré ju nikdy nesklamali a zaručili prípravu kvalitného jedla. Jednoducho varila tak, ako je zvyknutá.

„Rada varím pomaly. Beriem to ako relaxáciu. Krájam, do toho počúvam rádio, vyslovene sa s jedlom hrám. Nikam sa neponáhľam,“ pokračuje.

Halina Pawlowská
Na snímke Halina Pawlowská. Zdroj: INSTAGRAM / halinapawlowska_official

Slová chvály si dá aj sama

Keď niekto nevie, že za dobré jedlo sa má poďakovať a hostiteľke dať jasne najavo jej kvality, musí si o slová chvály požiadať sama. Spisovateľke tvrdí, že variť sám pre seba nie je nikdy tak zábavné, ako variť pre hostí, s ktorými si potom užijete nezabudnuteľný večer.

„Najradšej jem s rodinou alebo keď je nejaká oslava. To sa potom veľmi rada predvádzam. Ale za to potom vyžadujem neutíchajúci obdiv. Nestačí len: Je to dobré, mňam. Potrebujem počuť chválu niekoľko hodín po sebe,“ priznala Halina neskromne.

A za svoje kulinárske zručnosti sa nemusí hanbiť. Okrem hlavných jedál má rada aj prípravu jednoduchý predjedál či sladkých dezertov. S fanúšikmi sa preniesla do 19. storočia vďaka spisovateľke Božene Němcovej, ktorá je známa populárnou knihou Babička. Upiekla fantastické buchty, ktoré sa hodia k horúcemu čaju či dobrej káve.

Buchty Boženy Němcovej podľa Haliny Pawlowskej

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g bravčovej masti
  • 3 vajcia
  • jemne nastrúhaný uvarený zemiak
  • 2,5 dl vlažného mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • lyžička vanilkového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli
  • 125 g masla na potretie
  • lyžica rumu
  • práškový cukor na posypanie
buchty-pawlowská
Recept na buchty Haliny Pawlowskej. Foto: Facebook/Halina Pawlowská

Postup:

  1. V teple pripravíme kvások (droždie, lyžička cukru, lyžica mlieka, lyžica múky).
  2. Všetky ostatné suroviny (okrem masla a rumu) zmiešame, ku ktorým pridáme vykysnutý kvások.
  3. Cesto dobre prepracujeme a dáme pod utierku na hodinu kysnúť.
  4. Z vykysnutého cesta robíme buchty: buď na pomúčenej doske vyvaľkáme plat a z neho vykrajujeme štvorce, alebo lyžicou oddeľujeme porcie cesta a plníme ich lekvárom, tvarohom, makom alebo ľubovoľnou zaváraninou.
  5. Buchty vytvarujeme priamo v ruke, každú zo strany potrieme rozpusteným maslom a ukladáme do vymastenej formy jednu vedľa druhej.
  6. Pred pečením buchty necháme ešte pol hodinu kysnúť, nakoniec ich zľahka potrieme maslom. Buchty sa v rúre pečú obvykle 30 minút pri 160 °C.
  7. Po upečení ešte potrieme buchty maslom zmiešaným s rumom a za tepla vyberieme z pekáča najlepšie na rošt, aby mohli buchtičky z oboch strán vychladnúť.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac