Leto láka na ľahké jedlá, no čerstvosť šalátových listov často skazí radosť z prípravy zdravého pokrmu. Mnoho ľudí sa stretáva s problémom, že šalát veľmi rýchlo zvädne a stratí svoju chrumkavosť. Experti však teraz radia jednoduchý trik, ktorý vám pomôže šalát uchovať dlhšie svieži a zabrániť tak jeho premárneniu.
Listy šalátu sú známe svojou krátkou trvanlivosťou, pretože obsahujú veľa vody, čo vedie k rýchlemu znehodnoteniu. Najväčšou chybou pri skladovaní je uloženie šalátu v plastových vreckách, ktoré vytvárajú vlhké prostredie. Odborníci z portálu thekitchn odporúčajú namiesto toho použiť plastovú nádobu vystlanú papierovými utierkami. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Prečo šalát rýchlo zvädne?
Vlhkosť je najväčším nepriateľom čerstvosti šalátových listov. Keď sú listy vlhké, urýchľuje sa proces ich kazenia a strácajú svoju štruktúru, čím sa stávajú mäkkými a nepoužiteľnými. „Ak sa šalát stane vlhkým, rýchlo sa pokazí a zhorší sa jeho konzistencia,“ vysvetľujú experti.
Jednoduchý trik, ktorý predlžuje čerstvosť
Podľa odborníkov je najlepšie skladovať šalát v plastovej nádobe, ktorú vyložíte papierovými utierkami. Postup je jednoduchý – na dno nádoby položte jednu vrstvu papierových utierok, potom rovnomerne rozložte šalátové listy a nakoniec ich prikryte ďalšou vrstvou utierok. Následne nádobu uzavrite.
Tento trik bráni nadmernej vlhkosti, ktorá spôsobuje rýchle zvädnutie listov. „Papierové utierky zabránia, aby sa šalátové listy stali vlhkými a mäkkými, takže budú príjemné na konzumáciu oveľa dlhšie,“ uvádza portál thekitchn.
Overený trik
Aby overili účinnosť tohto spôsobu, odborníci nechali šalát v nádobe s papierovými utierkami až 10 dní. Po tomto období zostala väčšina listov stále chrumkavá a jedlá, hoci pár listov bolo potrebné odstrániť.