Prestaňte robiť TIETO chyby! TOTO sú tajomstvá správneho SKLADOVANIA zemiakov, cibule a cesnaku

Zdroj: pixabay.com
Reklama

Nakupovanie čerstvého ovocia a zeleniny je skvelým krokom k zdravému stravovaniu, no problém často nastáva pri ich uskladňovaní. Najmä pri väčšom množstve potravín býva problém nájsť im správne miesto, ktoré zachová ich čerstvosť čo najdlhšie. Často sa stretávame s otázkou, kde uložiť zemiaky, cibuľu a cesnak, keďže vyžadujú trochu iný prístup.

Veľa ľudí tieto suroviny bez rozmýšľania uloží do tmavej skrinky alebo chladnej komory, no čoskoro sa stáva, že cibuľa začne mäknúť, cesnak klíčiť a zemiaky zelenieť či klíčiť. Akú zásadu však rozhodne nesmieme porušiť? Podľa známeho šéfkuchára Josha Jina by sme mali byť opatrní najmä so skladovaním v chladničke.

Často sa totiž hovorí, že chladnička predlžuje životnosť zeleniny, no nie vždy to platí. „Mnohé veci tam nepatria,“ upozorňuje Josh a ako príklad uvádza práve zemiaky, cibuľu a cesnak. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Prečo do chladničky nepatria?

„Cibuľa a cesnak začnú v chlade klíčiť,“ vysvetľuje Josh. Podobne zemiaky zmenia svoju štruktúru a stanú sa „pieskovými“, čo znamená, že ich konzistencia sa zhorší. Nové odporúčania síce hovoria, že zemiaky je bezpečné skladovať v chladničke, no šéfkuchár varuje, že im to životnosť predĺžiť nemusí.

Podobne sa pri nesprávnom skladovaní stáva, že cesnak zmäkne a začne klíčiť. Preto je lepšie nájsť im miesto mimo chladničky, ktoré vyhovuje viac.

Ideálne podmienky na skladovanie

Zemiaky, cibuľu a cesnak je najlepšie uchovávať v chladnej miestnosti s teplotou medzi 7 a 10 stupňami Celzia. Skvelým miestom je tmavá skrinka alebo otvorená polička mimo priameho slnečného svetla.

Ako uvádza odborníčka na potraviny Amy Myrdal Miller: „Zemiaky by sa mali skladovať na tmavom mieste, pretože svetlo spôsobuje, že koža zemiakov zozelenie.“

Ako na poškodené zemiaky?

Pri kúpe balených zemiakov je dobré doma skontrolovať, či nemajú modriny alebo nezačínajú klíčiť. Miesta s modrinami sa môžu rýchlo pokaziť a poškodiť aj zvyšok zemiakov v balení.

Amy odporúča, že ak treba poškodenú časť odrezať, je najlepšie zemiak hneď použiť na varenie alebo ho predtým pár hodín namočiť do chladničky, aby nezhnedol.

Ukladanie v správnych nádobách

Zemiaky je ideálne skladovať v priedušných nádobách, napríklad v malom košíku s otvorenou štruktúrou, ktorá umožňuje cirkuláciu vzduchu. V uzavretých vreckách alebo na teplých miestach zemiaky klíčia oveľa rýchlejšie.

Cibuľa a cesnak sa skladujú podobne, no nikdy by nemali byť vedľa zemiakov. Ethylénový plyn, ktorý zemiaky vydávajú, podporuje klíčenie cibuľových plodov a zároveň môže dôjsť k prenikaniu ich chutí, čo nie je žiaduce.

Cibuľa a cesnak: Koľko vydržia?

Ak často používate cibuľu a cesnak, môžete ich pokojne skladovať na kuchynskej linke v malom košíku, vždy však mimo priameho slnka. Podľa Amy Myrdal Miller „pálivé odrody cibule, ktoré spôsobujú slzenie očí, vydržia dlhšie v dobrých skladovacích podmienkach.“

Sladké odrody cibule by ste mali spotrebovať do dvoch až troch týždňov, aby sa nezačali kaziť alebo klíčiť.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Domácnosť