Ceny masla boli v uplynulých mesiacoch témou číslo jeden. Štyri a viac eur za štvrťkilovú hrudku prinútili spotrebiteľov pozerať sa za lacnejšími alternatívami.
Jednou z možností bola výroba vlastného masla zo smotany, vďaka ktorej ste mohli ušetriť pár desiatok centov. A tak reťazce reagovali na správanie zákazníkov, ktorí volili náhrady masla.
Pozor na percentá
Keďže je neodmysliteľnou súčasťou varenia, pečenia či bežného natierania na chlieb, niektorí si nevedeli predstaviť, že by im v chladničke chýbala kocka masla.
Ako sa hovorí, nie je maslo ako maslo, a preto si pri výbere v obchodnom reťazci treba všímať viacero indícií, aby ste si kúpili skutočne kvalitný výrobok.
Portál Dobré jedlo píše, prvým a zároveň najdôležitejším ukazovateľov kvality je obsah tuku. Skutočne poctivé maslo musí mať najmenej 82 percent mliečneho tuku. Pokiaľ výrobok obsahuje menej percent tuku, radí sa k maslovým nátierkam či náhradám, do ktorých je primiešaná voda alebo rastlinný tuk.
V reakcii na vysoké ceny začali reťazce predávať takzvane 3/4-ové maslo, ktoré má ale iba 61 percent mliečneho tuku, čo predstavuje lacnú, ale nekvalitnú náhradu. Spoznáte to pri príprave pokrmov. Pri náhradách síce ušetríte pár centov, avšak podpíše sa to na konečnej kvalite a chuti.
Žltšie maslo neznamená vždy kvalitu
Ďalším charakteristickým znakom je vôňa. Poctivá hrudka masla jemne vonia po smotane a občas môže pripomínať čerstvé mlieko. To je znak, že maslo vzniklo z kvalitného mlieka a vďaka tradičnej výrobe. Pokiaľ cítite kyslosť, zatuchnutosť alebo naopak necítite takmer nič, vedzte, že ide o priemyselne spracované maslo, ktoré sa odlišuje od autentickej výroby.
Zloženie rovnako nepodceňujte. Bežné maslo by malo obsahovať jedno, nanajvýš dve zložky, a to pasterizovanú smotanu a jedlú soľ. Ak na obale nájdete ďalšie prídavky, emulgátory, arómy či iné tuky, tak vkladáte do košíka horšiu napodobeninu.
Neklamným znakom kvalitného masla je farba. Aj keď na prvý pohľad usúdime, že čím žltšie, tým lepšie, nie vždy to platí. Farba poctivého masla je prirodzene jemná, krémovo žltá, ktorá sa odvíja od ročného obdobia či krmiva kráv. Pokiaľ je dobytok kŕmený na lúkach, vtedy dosahuje sýtejšiu a žltšiu farbu.
Pozor však na extrémne žlté maslo, pri ktorom je zrejmé, že išlo o umelo dofarbený výrobok. V prípade príliš bledej kocky hovoríme o použití odstredeného mlieka a horšej kvalite masla.
Nehľaďte iba na cenu
Test kvality overíte na kuchynskej linke. Pri uložení masla do izbovej teploty by sa po krátkom čase malo dať ľahko používať vďaka plastickosti a mäkkosti.
Ak sa horšie rozotiera, drobí alebo zostáva tvrdé aj dlho po vyložení z chladničky, zrejme bolo technologicky nesprávne vyrobené alebo spracované s väčším obsahom vody. Poctivé maslo si udrží tvar, ale popritom je ľahko roztierateľné.
Rozhodujúcim faktorom popri vyššie zmienených je aj chuť. Pri konzumácii máte pociťovať jemne sladkastú mliečnu chuť, ktorá musí lahodiť vašim chuťovým pohárikom. Ak cítite kyslosť, horkosť, umelosť či inú nezvyčajnú chuť, táto kocka masla nebude správnou voľbou.
Pri nákupe mnohokrát rozhoduje cena. Nie vždy platí, že treba šetriť peniaze na úkor kvality. Radšej investujte a zvoľte si výrobok, ktorý nezruinuje vašu peňaženku, ale nebude ani lacnou a zlou alternatívou. Vedzte, že výroba poctivého či domáceho masla niečo stojí, a to, aké maslo si vyberiete, v konečnom dôsledku pocítite pri varení alebo pečení.