V posledných týždňoch došlo k výraznému zvýšeniu cien bravčového mäsa. podľa aktuálnych údajov narástli až o 20 percent. Hlavným dôvodom je nevyrovnaný pomer medzi dopytom a ponukou. Mäsiari upozorňujú, že to čoskoro ovplyvní aj konečné ceny mäsových produktov.
Za zdražovaním bravčoviny stojí viacero faktorov. Najväčší vplyv má situácia na nemeckej burze, ktorá je pre európsky trh určujúca, upozorňujú tvnoviny.sk. Od marca tu cena bravčového mäsa stúpla o vyše 20 percent, keď sa z pôvodných 1,72 eura za kilogram zvýšila na 2,10 eura za kilogram. Tento nárast sa automaticky premieta aj do cien v ostatných krajinách Európskej únie.
Dôležitým dôvodom je aj klesajúci počet chovov ošípaných v Európe, čo spôsobuje nižšiu dostupnosť mäsa. Okrem toho situáciu ovplyvnili aj ochorenia zvierat, ako je slintačka a krívačka, a obchodná vojna medzi USA a Čínou, ktorá komplikuje dodávky americkej bravčoviny do Číny a zvyšuje export z Európy. Na Slovensku sa ceny bravčového mäsa pohybujú medzi piatimi a siedmimi eurami za kilogram v závislosti od konkrétneho druhu mäsa. Výrobcovia mäsových produktov potvrdzujú, že rastúce náklady na suroviny sa musia prejaviť aj v cenách ich výrobkov, ak chcú zachovať kvalitu.
Podľa Evy Forrai zo Slovenského zväzu spracovateľov mäsa sa očakáva, že ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov stúpnu už začiatkom júna približne o 8 až 10 percent, pričom nie je vylúčené, že zdražovanie bude pokračovať aj neskôr. Vyhliadky do budúcnosti nie sú priaznivé. Počet ošípaných na Slovensku dlhodobo klesá – kým pred tridsiatimi rokmi ich bolo približne 2,5 milióna, dnes je to len niečo vyše 400-tisíc kusov. Tento trend môže viesť k ďalšiemu rastu cien a obmedzeniu ponuky na trhu.
Okrem bravčoviny rastú aj ceny hovädzieho mäsa a hydiny, čo znamená, že spotrebitelia budú musieť za mäsové výrobky vo všeobecnosti platiť viac.