Prijímame príliš veľa soli. WHO vydala nové odporúčania, ako jesť chutne a nezaťažiť organizmus

soľ
Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay/Bru-nO, jarmoluk
Reklama

V snahe posunúť svet ďalej k tomuto cieľu teraz WHO navrhuje, aby ľudia vymenili domácu soľ za alternatívu s nízkym obsahom sodíka.

Soľ nad zlato. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že ľudia konzumujú príliš veľa sodíka a nedávno vydala nové usmernenia.

Organizácia odporúča, aby ľudia nahradili domácu soľ vo svojich domovoch alternatívou s nižším obsahom sodíka, uvádza IFL Science.

Záťaž pre obličky

Podľa usmernenia vydaného v januári 2025 okolo 1,9 milióna úmrtí ročne možno pripísať vysokému príjmu sodíka. Napriek verejným informačným kampaniam a úsiliu členských štátov WHO sa v roku 2019 odhadovalo, že priemerný celosvetový príjem sodíka za deň bol 4,3 gramu, čo je viac ako dvojnásobok oproti odporúčaniu WHO, ktoré odporúča 2 gramy.

V snahe posunúť svet ďalej k tomuto cieľu teraz WHO navrhuje, aby ľudia vymenili domácu soľ za alternatívu s nízkym obsahom sodíka.

Sodík je esenciálny minerál – ale ako pri všetkom, problém nastane, keď to preženieme s množstvom. Hlavné obavy spojené so stravou s vysokým obsahom sodíka sa týkajú srdcových chorôb a krvného tlaku.

Nadbytok sodíka v krvi zaťažuje obličky. Telo hromadí viac vody, aby pomohlo riediť sodík, čo znamená, že objem krvi – a tým aj tlak – sa zvyšuje. To znamená, že aj srdce musí pracovať silnejšie, aby ho udržalo v pohybe. Postupom času to môže poškodiť cievy a potenciálne prispieť k infarktu, mŕtvici a zlyhaniu srdca.

Existuje tiež riziko chronického ochorenia obličiek a osteoporózy v dôsledku straty vápnika pri močení. Svetový fond pre výskum rakoviny identifikoval súvislosť medzi niektorými potravinami s vysokým obsahom soli, ako je mäso konzervované soľou, a rakovinou žalúdka.

Zmena v zaužívanom spôsobe prípravy jedla

Nie je to len o soli, ktorú pridávame do jedla. Veľa bežných potravín má vysoký obsah sodíka, takže váš príjem sa môže ľahko zvýšiť bez toho, aby ste si to reálne všimli.

Soľ bežne pridávame na zvýraznenie chuti. Komu by chutil nemastný-neslaný pokrm. Myšlienka obmedzenia príjmu soli vás môže prinútiť lamentovať nad životom, ktorý je zjavne bez chuti.

„Problém je v tom, že jesť menej soli znamená akceptovať menej slanú chuť,“ vysvetľujú Xiaoyue (Luna) Xu z Univerzity v Novom Južnom Walese v Sydney a Bruce Neal z Georgeovho inštitútu pre svetové zdravie.

„Vyžaduje si to aj zmeny zaužívaných spôsobov prípravy jedla. Ukázalo sa, že to je príliš veľká žiadosť pre ľudí, ktorí si vyrábajú jedlo doma, a rovnako pre potravinársky priemysel.“

Menej slané alternatívy

Alternatívou, ktorá umožňuje ľuďom zvýrazniť všetku krásnu chuť jedla bez veľkého množstva sodíka, je použiť soľ obohatenú draslíkom, v ktorej je časť obvyklého chloridu sodného nahradená chloridom draselným.

Draslík je ďalší minerál, ktorý všetci potrebujeme, no rozdiel je v tom, že väčšina ľudí ho nekonzumuje dostatok. Výmena za soľ obohatenú draslíkom by sa preto mohla považovať za obojstranne výhodnú.

U niektorých ľudí môže existovať malé riziko nadmernej konzumácie draslíka, ak prejdú na tento typ soli – napríklad ľudia s problémami s obličkami môžu byť ohrození hyperkaliémiou, ktorá prichádza s vlastnými problémami.

Pacienti, ktorí uvažujú nad konzumáciou tohto typu soli, by sa mali porozprávať so svojím lekárom skôr, než pridajú do jedla viac draslíka.

WHO má množstvo užitočných stratégií, ktoré môžu jednotlivci použiť, a bude tiež monitorovať pokrok v znižovaní sodíka na národnej úrovni v členských štátoch.

Ako obmedziť nadmerný prísun soli?

  • Vyhýbajte sa čo najviac spracovaným potravinám
  • Odstráňte soľničky z jedálenského stola
  • Pri varení používajte menej soli, namiesto toho používajte bylinky a korenie
  • Prejdite na soľ obohatenú draslíkom
  • Výber produktov označených ako produkty s nízkym obsahom sodíka
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie