Nie je burger ako burger! TOTO je recept na jeho zdravšiu verziu s domácimi žemľami, výsledok stojí za to

Domáce burgre sú nutrične bohatšie a presne viete, čo do nich dávate. Zdroj: Archív Izabely
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Prečo sa oplatí siahnuť po domácom burgri?
  • Ako si pripravíte ideálne domáce žemle na burgre?
  • Akou zdravšou alternatívou môžete nahradiť slaninu?
  • Koľko vám potrvá pripraviť poctivé domáce burgre?
  • Ktorou omáčkou nič nepokazíte?

Food influencerka a voľnočasová športovkyňa Izabela už od detstva inklinovala k zdravej a hlavne domácej strave. Keďže fast food ako taký do týchto nutričných hodnôt práve nezapadá, rozhodla sa trochu vyvrátiť zaužívaný stereotyp o čisto nezdravom rýchlom občerstvení. Jej doménou sú aktuálne domáce burgre. Podelila sa s nami o pomerne nenáročný recept na poctivý burger, ktorý si môžete dopriať bez väčších výčitiek, navyše je bez slaniny a s domácimi žemľami.   

Ak je reč o fast foode, zväčša si predstavíme nezdravé a olejom nasiaknuté jedlá. Ako sa na tieto jedlá pozeráte vy z hľadiska nutričných hodnôt a zdravého stravovania?

Tak fast food sa zväčša skladá zo sacharidov a tukov, čo je hlavným ,,nepriateľom priberania”. V mojom prípade, keďže som odmala športovala a mala som problémy so sebaobrazom, čo sa týka mojej postavy, tak som sa snažila premieňať vysokokalorické jedlo na menej kalorické. Navyše nášmu telu to vôbec nepomáha a to zahŕňa aj energiu, spánok či psychický stav.

Vy ste sa rozhodli rýchle občerstvenie poňať zdravšie a podomácky. Čo to znamená v praxi?

Inklinujem k športu aj k zdravej strave a dokonca mi aj mama vravela, že som v detstve neobľubovala ani sladkosti. To iste platí o fast foode, nie som jeho veľký fanúšik, ale čo sa týka kvalitného burgru, tak som za, ale, samozrejme, len raz za čas. Domáce burgre som chcela už dávno vyskúšať, a tak sa aj stalo. Na prípravu je to síce časovo náročnejšie, ale určite nutrične hodnotnejšie a aj úspornejšie.

Patrí vôbec fast food do bežnej stravy?

Ja si myslím, že čím ďalej tým viac je fast food preferovaný medzi ľuďmi a je súčasťou ich  stravovacích návykov. Je to, samozrejme, veľmi rýchla forma občerstvenia, ale veľa nám toho nedá. Čo sa týka môjho okolia a rodiny, tak u nás sa nikdy nepreferoval tento spôsob stravovania. Domáca strava vyhrávala a neskôr som začala implementovať svoje zdravšie alternatívy. A ako často je v poriadku si dať niečo také? To je ťažké takto povedať, ale vie to byť veľmi efektívne a často aj lacnejšie najmä počas cestovania a presúvania sa.

Pre fast food sa teda rozhodujeme zvyčajne vtedy, keď nemáme čas na rozdávanie. Ako je to s domácimi alternatívami? S akým časom prípravy by sme mali počítať?

Určite to zaberie viac času ako si objednať donášku, alebo ísť do reštaurácie. Príprava domáceho burgu ma vyšla na cca 4 hodiny so všetkým.

V kuchyniach komerčných fast foodov míňajú olej na litre a ťažko si bez neho predstaviť také hranolčeky alebo hamburger. Prečo sa ho oplatí vynechať?

Neviem, či som to len ja, ale chuť oleja nemusím a priam mi až prekáža, ak rezeň či zemiaky sú nasiaknuté olejom. Veľkým trendom posledné roky sú teplovzdušné fritézy či pečenie v rúre namiesto vyprážania v oleji. Takto sa u nás doma osvedčilo pečenie karfiolu namiesto vyprážania. Stále však platí, ak sa bez oleja nedá zaobísť, treba si naštudovať, ktorý je pre nás najvhodnejší.

A ako sa jeho absencia prejaví z dlhodobého hľadiska v našom metabolizme? Čo sa zmení?  

Tak ma to len pozitívne účinky, nie len pre našu trváviacu sústavu. Človek začne mať viac energie a necíti sa tak ťažko po každom jedle.

Aké zdravšie alternatívy bežného oleja by ste odporučili skúsiť pri domácej príprave? V čom sú zdravšie a aké chuťové zmeny od nich môžeme očakávať?

Kokosový olej je asi môj najobľúbenejší, je vhodný do sladkých jedál a nemal by sa nahrievať na vysoké teploty. Olivový olej zase dokonale zapadne do slaných jedál. Chuťovo sa, samozrejme, jednotlivé oleje líšia, takže je na mieste ich striedať a vyberať podľa vhodnosti do konkrétneho jedla.

Ako si pripravíme domáci burger? Ako by vyzeral zoznam ingrediencií?

Najjednoduchší burger asi nebude zahŕňať domáce žemle, aj keď som videla, že je trend namiesto žemle dávať šalátove listy, čo vôbec nemusí byť zlý nápad. Ušetrite kalórie aj peniaze (smiech). Ja pripravujem s domácimi žemľami.

Ingrediencie na domáce žemle:

  • 20 g droždia,
  • 250 ml vlažnej vody,
  • 2 ČL kryštálového cukru,
  • 450 g hladkej múky,
  • 2 ČL soli,
  • 3 PL (30 g) olivového oleja,
  • 1 žĺtok na potretie,
  • sezam na posypanie.

Postup:

Začneme prípravou kvásku. Do vlažnej vody vmiešame cukor a rozdrobené droždie. Premiešame, prikryjeme a necháme aspoň 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo. Do ďalšej misy odvážime múku, pridáme k nej soľ a olivový olej. V neposlednom rade aj aktivované droždie (tekuté). Rukami vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme odpočívať asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Zdroj: Archív Izabely

Vykysnuté cesto premiestnime na pracovnú plochu a jemne premiesime. Rozdelíme ho na 7 častí (po cca 125 – 130 g) a každú žemličku ešte premiesime a vytvarujeme do hladkej guličky. Vytvarované žemličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ešte aspoň 30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 190 stupňov. Pred pečením potrieme žemle žĺtkom, posypeme sezamom a pečieme približne 20 minút.

Ingrediencie na kompletný burger:

  • domáce žemle,
  • ľadový šalát,
  • plátky Schwarzwaldskej šunky,
  • plátkový syr.

Na mäso:

  • mleté hovädzie mäso (120 g na 1 burger),
  • horčica,
  • kečup,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Na omáčku (voliteľné):

  • 4 PL horčice,
  • 2 PL medu,
  • 250 ml olej.
  • šťava z polovice citróna,
  • 1/2 ČL soli.

Postup:

Mleté mäso ochutíme 2 PL horčice, 2 PL kečupu, 1 ČL mletého čierneho korenia a 2 ČL soli. Dobre premiešame, rozdelíme na 4 časti a v rukách vytvarujeme väčšie placky. Mäso sa ešte počas opekania zatiahne, tak je potrebné urobiť ich väčšie. Mäsovú zmes si môžeme odložiť do chladničky a medzitým si nakrájame kyslé uhorky na plátky, umyjeme listový šalát a natrháme ho na menšie kúsky. Taktiež si pripravíme omáčku z horčice, medu a citrónovej šťavy, soli a oleja. Vo výpeku zo šunky opražíme mäso približne 4 minúty na každej strane. Dĺžku opekania prispôsobte veľkosti jednotlivých porcií. Približne 2 minútky pred dokončením položíme na každý kúsok mäsa plátok syra a necháme ho roztiecť. Do burgru si navrstvíme jednotlivé suroviny na seba potrieme obe strany burgru medovou omáčkou a podávame.

Zdroj: Archív Izabely

Keď už sme pri tých prílohách, prečo sú hranolčeky z komerčných fast foodov tak dokonale žlté?

To sa treba opýtať ich. (smiech) Popravde veľmi nedôverujem týmto reťazcom fast foodov,  ale všímam si, že čím ďalej, tým viac si podniky dávajú záležať na kvalite zemiakov a človek cíti pravú chuť zemiaku nielen nejakú zmes kadečoho. A predsa na farbe nezáleží, domáce sú domáce a tým sa nič nevyrovná.

Kečup, horčica, cesnak, čili. Z akých ingrediencií vytvoríme relatívne najzdravšiu omáčku, či už k hranolčekom alebo do burgra? Na ktoré kombinácie si dať predovšetkým pozor?

Najnezdravšie sú určite tie, v ktorých je olej a majonéza, respektíve akýkoľvek tuk. A tu záleží znova na preferenciách, ale taká kvalitná čili omáčka určite neuškodí.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti