Herečka Kamila Magálová v spojení s michelinským šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom vytvorila koláč, ktorý spája sviežu kyslosť rebarbory a jemnú sladkosť bielkového snehu. Ich rodinný recept je plný vitamínov, úžasných vôní a zvládne ho aj začiatočník. Len za 35 minút máte dezert ako z prestížnej reštaurácie!
Sezónna pochúťka plná vitamínov a sviežosti
Kamila Magálová nedá na rebarboru dopustiť. Jej kyslastá chuť totiž výborne vyvažuje sladkosť koláča. „Rebarboru milujem, pretože je taká kyslastá. Koláč potom nie je príliš sladký,“ prezradila herečka v relácii Tajomstvo mojej kuchyne.
A nie je to len o chuti. Podľa šéfkuchára Pavla Pospíšila je táto sezónna zelenina skutočnou vitamínovou bombou: „Je tam hŕba vitamínov,“ povedal. Spolu pripravili recept, ktorý ukazuje, ako chutne a jednoducho rebarboru spracovať.
Citrónová kôra pre intenzívnu vôňu
Pavel Pospíšil, držiteľ michelinskej hviezdy, odporúča do cesta nastrúhať celú kôru z citróna. „Netreba sa toho báť. Potom to dostane takú nádhernú citrónovú vôňu,“ uisťuje všetkých domácich pekárov. A ak chcete dodať dezertu ešte viac šmrncu, môžete pridať aj pomarančový likér, ktorý zvýrazní chuť a dodá mu štipku elegancie.
Rýchly a jednoduchý postup, ktorý zvládne každý
Tento koláč nevyžaduje žiadne zložité postupy. Rebarboru stačí ošúpať, nakrájať a nechať postáť s cukrom. Medzitým si pripravíte jemné cesto s vanilkovým pudingom, citrónovou kôrou a likérom. Po krátkom pečení pridáte sneh z bielkov a cukru a necháte koláč dopiecť dozlatista. Celý proces trvá približne 45 minút a výsledok stojí za to.
Recept na rebarborový koláč Kamily a Pavla
Ingrediencie:
- 500 g rebarbory
- 200 g hnedého cukru
- 2 KL prášku do pečiva
- 2 celé vajcia
- 1 citrón (kôra)
- 2 PL pomarančového likéru
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 100 g hladkej múky
- 2 bielky
- 5 PL práškového cukru
Postup:
- Rebarboru ošúpte, nakrájajte a premiešajte s polovicou hnedého cukru. Nechajte odstáť asi hodinu.
- Zvyšný cukor vymiešajte s maslom a vajíčkami do peny.
- Pridajte múku, prášok do pečiva a puding.
- Nastrúhajte kôru z citróna, pridajte likér a premiešajte.
- Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy, navrch poukladajte rebarboru.
- Pečte 35 minút pri 180 °C.
- Medzitým vyšľahajte bielky s práškovým cukrom na tuhý sneh.
- Po 35 minútach koláč vyberte, navrstvite sneh a pečte ešte 10 minút pri 220 °C.
Tento koláč nie je len sladkým dezertom, ale aj pripomienkou, že jednoduché recepty môžu byť gurmánskym zážitkom.