Pivo je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov nielen u našich susedov v Česku, ale aj na Slovensku. Najmä v horúcich letných dňoch niet lepšieho osvieženia, ako dobre vychladený pohár piva. Portál tasteatlas priniesol rebríček najlepších značiek tohto zlatistého moku a niektoré umiestnenia prekvapili.
10. Helles
- Pôvod: Mníchov, Nemecko
Helles je nemecký ležiak, ktorý sa prvýkrát objavil v Mníchove v roku 1894. Bol bavorskou odpoveďou na svetlé plzenské pivo. Hoci Bavorsko si veľmi zakladalo na silných a tmavých ležiakoch, popularita sviežich a zlatistých pív typu Plzeň ovplyvnila bavorských pivovarníkov, aby začali vyrábať podobný štýl.
Tradičné pivo Helles je zvyčajne sladovo výraznejšie a má pevnejšie telo ako plzenské a iné štýly ležiakov, ale stále zostáva jemné a stredne plné. Je čisté, ľahko stráviteľné, rafinované, svieže a suché, s ľahkou chmeľovou horkosťou a jemnou sladovou sladkosťou.
9. Chodské pivo
- Pôvod: Plzenský kraj, Česko
Chodské pivo sa v historickom regióne Chodsko (Plzeň) vyrába od 12. storočia. Vyrába sa z miestnej vody s nízkym obsahom minerálov, chmeľu, sladu a kvasníc. Pri jeho výrobe sa môžu používať len odrody chmeľu Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant. Vďaka dvojstupňovému procesu kvasenia, dlhému zreniu a výberu špecifických surovín je Chodské pivo zlatisté, sýte a sladové, pričom jeho chuť je mierne horká a výrazná. Toto pivo sa teší veľkej úcte a dodávalo sa dokonca na pražskom a bavorskom kráľovskom dvore.
8. Mníchovské pivo
- Pôvod: Nemecko
V 19. storočí remeselné pivovary čoraz viac nahrádzali väčšie priemyselné pivovary a dnes je v Mníchove sedem známych veľkých pivovarov: Augustiner, Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Spaten a Franziskaner. Týchto sedem pivovarov spolu vyrobí približne 6 miliónov hektolitrov piva ročne. Tieto pivovary dodnes nepoužívajú žiadne prísady, ako to nariaďuje mníchovský zákon o čistote piva z roku 1487. Nesúvisí to len s tradíciou, ale aj s dlhoročnými vysokými etickými hodnotami.
7. Bavorské pivo
- Pôvod: Nemecko
Bavorsko je už po stáročia významným regiónom na výrobu piva a všetky bavorské pivá sa vyrábajú podľa bavorského zákona o čistote z roku 1516. Pivá sa vyrábajú z vysokokvalitných surovín, ktoré pochádzajú väčšinou z miestnych zdrojov, a kvalita piva a jeho zložiek je neustále kontrolovaná vedeckými inštitúciami.
V súčasnosti je v Bavorsku viac ako 600 pivovarov, čo je takmer polovica všetkých pivovarov v Nemecku, a každý rok bavorské pivovary vyrobia viac ako 20 miliónov hektolitrov piva. Medzi pivovary, ktoré sa v regióne vyskytujú a ktoré možno označiť ako Bayerisches Bier (bavorské pivo), patria: Schankbier, Hell/Lager, Pils, Export, Dunkel, Schwarzbier, Märzen/Festbier, Bock, Doppelbock, Weizenschankbier, Weizenbier, Kristallweizen, Rauchbier, Kellerbier/Zwickelbier a Eisbier/Icebier.
6. Lambic
- Pôvod: Brusel, Belgicko
Lambic je tradičné belgické pivo, ktoré má korene v Bruseli a v regióne Pajottenland. Toto pivo sa musí vyrábať z minimálne 30 % pšenice a mladina sa vždy spontánne kvasí pomocou miestnych a prirodzene sa vyskytujúcich kvasiniek. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu sa mnohé várky lambiku niekedy miešajú, čím vzniká druh piva známy ako gueuze alebo geuze.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)