REBRÍČEK 10 najlepších pív sveta: TIETO značky zabodovali

Rebríčku najlepších pív dominujú pivá z dvoch krajín. Zdroj: Pexels/Pixabay, Engin Akyurt
Reklama

Pivo je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov nielen u našich susedov v Česku, ale aj na Slovensku. Najmä v horúcich letných dňoch niet lepšieho osvieženia, ako dobre vychladený pohár piva. Portál tasteatlas priniesol rebríček najlepších značiek tohto zlatistého moku a niektoré umiestnenia prekvapili.

10. Helles

  • Pôvod: Mníchov, Nemecko

Helles je nemecký ležiak, ktorý sa prvýkrát objavil v Mníchove v roku 1894. Bol bavorskou odpoveďou na svetlé plzenské pivo. Hoci Bavorsko si veľmi zakladalo na silných a tmavých ležiakoch, popularita sviežich a zlatistých pív typu Plzeň ovplyvnila bavorských pivovarníkov, aby začali vyrábať podobný štýl.

Tradičné pivo Helles je zvyčajne sladovo výraznejšie a má pevnejšie telo ako plzenské a iné štýly ležiakov, ale stále zostáva jemné a stredne plné. Je čisté, ľahko stráviteľné, rafinované, svieže a suché, s ľahkou chmeľovou horkosťou a jemnou sladovou sladkosťou.

9. Chodské pivo

  • Pôvod: Plzenský kraj, Česko

Chodské pivo sa v historickom regióne Chodsko (Plzeň) vyrába od 12. storočia. Vyrába sa z miestnej vody s nízkym obsahom minerálov, chmeľu, sladu a kvasníc. Pri jeho výrobe sa môžu používať len odrody chmeľu Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant. Vďaka dvojstupňovému procesu kvasenia, dlhému zreniu a výberu špecifických surovín je Chodské pivo zlatisté, sýte a sladové, pričom jeho chuť je mierne horká a výrazná. Toto pivo sa teší veľkej úcte a dodávalo sa dokonca na pražskom a bavorskom kráľovskom dvore.

8. Mníchovské pivo

  • Pôvod: Nemecko

V 19. storočí remeselné pivovary čoraz viac nahrádzali väčšie priemyselné pivovary a dnes je v Mníchove sedem známych veľkých pivovarov: Augustiner, Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Spaten a Franziskaner. Týchto sedem pivovarov spolu vyrobí približne 6 miliónov hektolitrov piva ročne. Tieto pivovary dodnes nepoužívajú žiadne prísady, ako to nariaďuje mníchovský zákon o čistote piva z roku 1487. Nesúvisí to len s tradíciou, ale aj s dlhoročnými vysokými etickými hodnotami.

7. Bavorské pivo

  • Pôvod: Nemecko

Bavorsko je už po stáročia významným regiónom na výrobu piva a všetky bavorské pivá sa vyrábajú podľa bavorského zákona o čistote z roku 1516. Pivá sa vyrábajú z vysokokvalitných surovín, ktoré pochádzajú väčšinou z miestnych zdrojov, a kvalita piva a jeho zložiek je neustále kontrolovaná vedeckými inštitúciami.

V súčasnosti je v Bavorsku viac ako 600 pivovarov, čo je takmer polovica všetkých pivovarov v Nemecku, a každý rok bavorské pivovary vyrobia viac ako 20 miliónov hektolitrov piva. Medzi pivovary, ktoré sa v regióne vyskytujú a ktoré možno označiť ako Bayerisches Bier (bavorské pivo), patria: Schankbier, Hell/Lager, Pils, Export, Dunkel, Schwarzbier, Märzen/Festbier, Bock, Doppelbock, Weizenschankbier, Weizenbier, Kristallweizen, Rauchbier, Kellerbier/Zwickelbier a Eisbier/Icebier.

6. Lambic

  • Pôvod: Brusel, Belgicko

Lambic je tradičné belgické pivo, ktoré má korene v Bruseli a v regióne Pajottenland. Toto pivo sa musí vyrábať z minimálne 30 % pšenice a mladina sa vždy spontánne kvasí pomocou miestnych a prirodzene sa vyskytujúcich kvasiniek. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu sa mnohé várky lambiku niekedy miešajú, čím vzniká druh piva známy ako gueuze alebo geuze.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti