Najtučnejšou zložkou hotových jedál sú často prílohy, no aj medzi nimi sú veľké výživové a kalorické rozdiely. Posvietili sme si na tie druhé.
Podľa webu Kalorické Tabuľky sme zoradili 18 v našej lokalite najtradičnejších príloh od najkalorickejších po tie najmenej a prepočítali ich na jednu porciu v uvarenom stave (ak sa varia) – teda presne tak, ako ich bežne konzumujeme.
Pre perspektívu:
- priemerná, mierne aktívna žena (26 – 50 rokov) by mala denne prijať 2000 kalórií na udržanie hmotnosti a 1500 kalórií, ak chce schudnúť cca 0,5 kg týždenne.
- priemerný, mierne aktívny muž (26 – 50 rokov) by mal denne prijať 2500 kalórií na udržanie hmotnosti a 2000 kalórií, ak chce schudnúť cca 0,5 kg týždenne.
Rebríček príloh:
3 žemľové knedle = cca 359 kcal
3 zemiakové knedle = cca 299 kcal
2 väčšie biele rožky (100 g) = 310 kcal
2 väčšie celozrnné rožky (100 g) = 280 kcal
2 krajce kmínového chleba (100 g) = 244 kcal
150 g cestovinových kolienok = cca 215 kcal
150 g špagiet = 210 kcal
150 g ryže = 191 kcal t = 210 kcal
150 g pšena = 185 kcal
150 g krúpov = 168 kcal
150 g kuskusu = 177 kcal
150 g parboiled ryže = 167 kcal
150 g pohánky = 138 kcal
150 g natural/hnedej ryže = 131 kcal
150 g zemiakov = 127 kcal
150 g zemiakovej kaše s maslom = 127 kcal
150 g bulguru = 124 kcal
200 g varenej zeleniny = 66 kcal
- POZN.: Pozor! Záleží aj na spôsobe prípravy. Čím rozvarenejšie prílohy (obilniny, cestoviny, zemiaky), tým vyšší glykemický index a cukor z nich ide rýchlejšie do krvi.