Technická výzva šiesteho kola Pečie celé Slovensko rozvoniava tradíciou. Porotkyňa Jožka Zaukolcová priniesla recept, ktorý vráti spomienky na detstvo a kuchyňu starých mám. Naučte sa pripraviť nadýchané, voňavé buchty s tvarohom či slivkovým lekvárom, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.
Voňavé, zlatisté a jemné ako obláčik – presne také sú buchty podľa Jožky Zaukolcovej, ktoré očarili všetkých v relácii Pečie celé Slovensko. Kombinácia nadýchaného cesta, tvarohovej a slivkovej plnky vám pripomenie detstvo a kuchyňu vašej babičky. Vďaka tomuto receptu zvládnete upiecť dokonalé domáce buchty, ktoré zmiznú z plechu skôr, než stihnú vychladnúť.
Jožka Zaukolcová sa tentoraz podelila o svoj overený rodinný recept.
„Vďaka receptu porotkyne Jožky si ich teraz môžete pripraviť aj doma. A verte tomu, že výsledok bude (takmer) ako od babičky,“ píše portál stvr.sk.
Mäkučké cesto, voňavá náplň a maslom preliata kôrka – presne to je kombinácia, vďaka ktorej si buchty zamilujete.
Na cesto budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky T650 (chlebová)
- 125 g plnotučného mlieka
- 50 g kyslej smotany
- 100 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 2,5 g soli
- 20 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- kôru z polovice citróna (cca 3 g)
Tvarohová a slivková náplň ako od babičky
Na tvarohovú náplň:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 35 g cukru
- 1 bielok
- 1 balenie citrónovej kôry
- 40 g hrozienok namočených v rume
- 20 g kukuričného škrobu
- 20 g vanilkového cukru
Na slivkovú náplň:
- 200 g sušených sliviek
- 30 g cukru
- 50 g rumu
- 150 g vriacej vody
Ako na to?
Najprv si pripravte kvások z mlieka, cukru a droždia. Po jeho vykysnutí pridajte všetky ostatné suroviny a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Nechajte ho odpočívať približne 20 minút, potom premiesite a nechajte znovu podkysnúť.
Cesto rozdeľte na 12 kúskov, z ktorých vytvarujte guľky. Polovicu naplňte tvarohovou, druhú polovicu slivkovou náplňou. „Každá buchta by mala mať približne 100 gramov, aby sa piekla rovnomerne,“ radí Jožka.
Buchty potrite rozpusteným maslom, poukladajte ich na vymastený plech a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pečte pri 180 °C asi 25 až 30 minút, kým nezískajú zlatistý odtieň. Po upečení ich ešte horúce potrite maslom a po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Tajomstvo dokonalej chuti
„Najlepšie buchty sú tie, ktoré robíte s láskou a trpezlivosťou,“ hovorí porotkyňa. Ak chcete, aby boli ešte nadýchanejšie, nechajte cesto kysnúť v teplej rúre alebo nad miskou s horúcou vodou.
Ak robíte tvarohovú náplň, dajte si pozor, aby tvaroh nebol príliš mokrý – prebytočnú tekutinu jednoducho zlejte.
Slivkovú zmes varte, kým nezíska konzistenciu hustého lekváru, a rum pridajte až na konci.
„Nakrájané sušené slivky zalejte vriacou vodou, pridajte cukor a nechajte asi 5 minút postáť. Potom ich rozmixujte na jemnú kašu a varte do zhustnutia. Pridajte rum a ešte krátko povarte, aby vznikol hustý lekvár. Plňte až po vychladnutí,“ uzatvára Jožka.


