Jar a leto prinášajú krásu bazových kvetov, ktoré nielen rozvoniavajú našu prírodu, ale aj obohacujú kuchyne a prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Tento drobný biely kvet je tradične známy ako základ pre bazový sirup a čaje, no dnes sa uplatňuje aj v moderných receptoch a liečivých prípravkoch.
Zdravotné benefity bazového kvetu
Bazový kvet je pokladom plným antioxidantov, flavonoidov a vitamínov, najmä vitamínu C. Prispieva k posilneniu imunitného systému, pomáha zmierňovať zápaly a prechladnutia, detoxikuje telo a upokojuje nervový systém. Vďaka týmto účinkom je bazový kvet obľúbený nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve, kde sa využíva napríklad na znižovanie horúčky pri chorobách dýchacích ciest. Informuje o tom portál Dobré jedlo.
Ako správne zbierať bazové kvety?
Zber bazových kvetov prebieha v jarných a letných mesiacoch, keď sú plne rozkvitnuté a suché – najlepšie po zmiznutí rannej rosy, ktorá by mohla spôsobiť plesnivenie.
Kvety zbierajte opatrne, aby ste ich nepoškodili a vyhýbajte sa miestam pri cestách alebo v priemyselne znečistených oblastiach. Najčistejšie a najsilnejšie sú kvety zozbierané hlbšie v prírode.
Tradičné aj moderné využitie bazy v kuchyni
Bazový kvet si získava čoraz väčšiu popularitu vďaka širokým možnostiam využitia. Okrem tradičných receptov na bazový sirup a čaj môžete vyskúšať:
- Bazový ocot – ideálny na dochutenie šalátov a marinád
- Bazový likér – aromatický aperitív vhodný na letné oslavy
- Bazový cheesecake – dezert spájajúci tradičnú chuť s modernou kuchyňou
- Vyprážané bazové kvety, tzv. Kosmatica – sladká maškrta s výraznou chuťou
Tiež sa teší popularite v koktailoch, ovocných šalátoch alebo osviežujúcich tonikoch, kde dotvára originálne chuťové kombinácie.
Recepty, ktoré musíte vyskúšať
Bazový ocot
Ingrediencie:
- kvety bazy čiernej (naplniť pohár podľa veľkosti),
- ocot (dostačujúce množstvo na úplné prekrytie kvetov).
Postup:
- Kvety opatrne očistite, umyte a osušte.
- Nastrihané kvety vložte do pohára a zalejte octom tak, aby boli úplne ponorené.
- Pohár pevne uzavrite a nechajte na slnečnom mieste. Denne premiešavajte, aby sa zabránilo plesniam.
- Po 14 dňoch ocot sceďte a uchovávajte v tmavej chladnej miestnosti.
Kosmatica – vyprážaný dezert z bazových kvetov
Ingrediencie:
- 8 veľkých bazových kvetov so stonkami,
- 120 g hladkej špaldovej múky,
- 2 vajcia,
- 250 – 300 ml mlieka,
- štipka soli,
- 1 lyžica medu + na poliatie,
- 1 lyžica citrónovej šťavy,
- pol lyžičky škorice,
- olej na vyprážanie.
Postup:
- Z múky, vajec, mlieka, soli, medu, citrónovej šťavy a škorice pripravte hustejšie cestíčko a nechajte 15 minút odstáť.
- Kvety postupne namáčajte v cestíčku a vyprážajte na rozohriatom oleji dozlatista.
- Podávajte poliate medom alebo s kyslou smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom.
Bazové želé s jahodami
Ingrediencie (12 porcií):
- 9 plátkov želatíny,
- 150 ml bieleho vína,
- 200 ml bazového sirupu,
- 400 ml vody,
- 250 – 300 g nakrájaných jahôd,
- mäta na ozdobu.
Postup:
- Želatínu namočte do studenej vody na 10 minút.
- V mise zmiešajte víno, bazový sirup a vodu, ochutnajte.
- 100 ml zmesi zahrejte s želatínou (neriadiť do varu), potom spojte so zvyškom nápoja.
- Jahody rozložte do formičiek, zalejte želé a nechajte stuhnúť v chladničke.
- Pred podávaním ponorte formičky na pár minút do horúcej vody a ozdobte mätou.