Rodinný poklad z rúry Katky Brychtovej: TENTO koláč od starkej pečie dodnes, teraz ho milujú aj jej vnuci

Katka Brychtová
Na snímke herečka a moderátorka Katarína Brychtová s jej koláčom. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský, REPROFOTO/ TV Varecha, koláž: iStream
Reklama

Obľúbená moderátorka a herečka Katarína Brychtová odhalila srdcu blízky recept, ktorý sa v jej rodine traduje už celé generácie. Žltý koláč, ktorý sa naučila piecť ešte ako dievča pri svojej babičke, si získal nielen jej deti, ale dnes už aj vnúčatá. A dobrá správa? Pripraviť si ho môžete už aj vy. A to rýchlo, jednoducho a s chuťou domova.

Láska k pečeniu sa zrodila v detstve

57-ročná Katarína Brychtová priznala, že kuchyni prepadla vďaka svojej starkej, ktorá bola skvelou kuchárkou aj pekárkou. Spoločné víkendy a vianočné pečenie v nej zanechali silné spomienky a recepty, ktoré pretrvali roky. „Inšpiráciou mi bola moja stará mama, ktorá bola vynikajúca kuchárka i pekárka. S ňou som vždy cez víkendy a najmä pred Vianocami piekla domáce koláče,“ prezradila pre magazín Varecha.

Žltý koláč ako sladká spomienka

Jedným z najobľúbenejších dezertov Brychtovej je tzv. žltý koláč – mäkký, orechový a nádherne voňavý. Pečie ho pravidelne a recept naň považuje za rodinný klenot. Spolu s bublaninou, orechovou tortou či vanilkovými rožkami je koláč stálicou jej repertoára. „Dnes tieto dobroty pečiem ja a už aj moja dcéra,“ dodáva s úsmevom.

Katarína Brychtová
Na snímke moderátorka Katarína Brychtová počas odovzdávania štipendií pre dospievajúce deti z centier pre deti a rodiny (CDR), náhradných rodín a sociálne slabších rodín v Bratislave 12. marca 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Koláče ako forma oddychu – a rodinnej radosti

Aj keď sa Katarína snaží jesť zdravo, na koláče nedá dopustiť. „Jem zdravo a pravidelne. Tým, že mám menej práce, mám viac času variť a jem omnoho viac ovocia a zeleniny. Nebojím sa dať si aj sladké, ale skôr ráno či doobeda,“ povedala v minulosti pre denník Nový Čas.

Priznáva, že pečenie a varenie sú jej formou relaxu. Najradšej pripravuje nedeľné obedy pre rodinu. „Keďže mám dvoch vnukov, ktorým chutí papať, varím často. Ale najviac oceňujú moje koláče, momentálne vedú madlenky a truffle. Najradšej varím pre našu rodinu nedeľné obedy,“ dodala.

Recept: Legendárny žltý koláč Katky Brychtovej

Ingrediencie:

  • 800 g práškového cukru
  • 8 vajec
  • 400 g masla
  • 200 g hrubej múky
  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 1 vanilínový cukor
koláč od Brychtovej
Na snímke žltý koláč od Katky Brychtovej. Zdroj: REPROFOTO/ TV Varecha

Postup:

  1. Maslo nechajte zmäknúť a vyšľahajte ho s 400 g cukru.
  2. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do maslovej zmesi. Pridajte orechy, vanilínový cukor a múku.
  3. Cesto vylejte na vymastený plech, pečte pri 190 °C asi 45–50 minút.
  4. Medzitým si vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom a hneď po dopečení ich rozotrite na koláč.

GALÉRIA

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Recepty