Obľúbená moderátorka a herečka Katarína Brychtová odhalila srdcu blízky recept, ktorý sa v jej rodine traduje už celé generácie. Žltý koláč, ktorý sa naučila piecť ešte ako dievča pri svojej babičke, si získal nielen jej deti, ale dnes už aj vnúčatá. A dobrá správa? Pripraviť si ho môžete už aj vy. A to rýchlo, jednoducho a s chuťou domova.
Láska k pečeniu sa zrodila v detstve
57-ročná Katarína Brychtová priznala, že kuchyni prepadla vďaka svojej starkej, ktorá bola skvelou kuchárkou aj pekárkou. Spoločné víkendy a vianočné pečenie v nej zanechali silné spomienky a recepty, ktoré pretrvali roky. „Inšpiráciou mi bola moja stará mama, ktorá bola vynikajúca kuchárka i pekárka. S ňou som vždy cez víkendy a najmä pred Vianocami piekla domáce koláče,“ prezradila pre magazín Varecha.
Žltý koláč ako sladká spomienka
Jedným z najobľúbenejších dezertov Brychtovej je tzv. žltý koláč – mäkký, orechový a nádherne voňavý. Pečie ho pravidelne a recept naň považuje za rodinný klenot. Spolu s bublaninou, orechovou tortou či vanilkovými rožkami je koláč stálicou jej repertoára. „Dnes tieto dobroty pečiem ja a už aj moja dcéra,“ dodáva s úsmevom.
Koláče ako forma oddychu – a rodinnej radosti
Aj keď sa Katarína snaží jesť zdravo, na koláče nedá dopustiť. „Jem zdravo a pravidelne. Tým, že mám menej práce, mám viac času variť a jem omnoho viac ovocia a zeleniny. Nebojím sa dať si aj sladké, ale skôr ráno či doobeda,“ povedala v minulosti pre denník Nový Čas.
Priznáva, že pečenie a varenie sú jej formou relaxu. Najradšej pripravuje nedeľné obedy pre rodinu. „Keďže mám dvoch vnukov, ktorým chutí papať, varím často. Ale najviac oceňujú moje koláče, momentálne vedú madlenky a truffle. Najradšej varím pre našu rodinu nedeľné obedy,“ dodala.
Recept: Legendárny žltý koláč Katky Brychtovej
Ingrediencie:
- 800 g práškového cukru
- 8 vajec
- 400 g masla
- 200 g hrubej múky
- 300 g mletých vlašských orechov
- 1 vanilínový cukor
Postup:
- Maslo nechajte zmäknúť a vyšľahajte ho s 400 g cukru.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do maslovej zmesi. Pridajte orechy, vanilínový cukor a múku.
- Cesto vylejte na vymastený plech, pečte pri 190 °C asi 45–50 minút.
- Medzitým si vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom a hneď po dopečení ich rozotrite na koláč.