Rozruch v Taliansku kvôli ananásu na pizzi. V reštaurácii na najznámejšej pizzovej ulici ju zaradili do menu

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Každý, kto už niekedy vkročil do Talianska, vie, že existujú nepísané pravidlá, ktoré treba dodržiavať – a tie najdôležitejšie sa týkajú jedla. Cappuccino po jedenástej hodine doobeda? Len pre turistov. Špagety bolognese? Hrozná predstava. Ananás na pizzi? Kacírstvo – aspoň doteraz to tak bolo.

Ale rok 2024 môže byť práve tým rokom, keď ananásová pizza prelomí Taliansko, a to vďaka Ginovi Sorbillovi, známemu neapolskému majstrovi pizze, ktorý obávaný „ananás“ zaradil do svojho jedálneho lístka na Via dei Tribunali, najznámejšej pizzovej ulici v hlavnom meste pizze na svete. O prípade informoval portál CNN.

Sorbillov výtvor s názvom „Margherita con Ananas“ stojí 7 eur. Nie je to však obyčajná havajská pizza. Je to pizza bianca, zbavená paradajkovej vrstvy, posypaná najmenej tromi druhmi syra s ananásom dvakrát tepelne upraveným pre karamelizovaný pocit.

Sorbillo pre CNN povedal, že ju vytvoril, aby „bojoval proti predsudkom o jedle“. „Ľudia, bohužiaľ, nasledujú dav a riadia sa názormi iných ľudí alebo tým, čo počujú,“ povedal. „V posledných rokoch som si všimol, že veľa ľudí odsudzuje ingrediencie alebo spôsoby prípravy jedla len preto, že ich v minulosti väčšina ľudí nepoznala, a tak som chcel tieto sporné ingrediencie, s ktorými sa zaobchádza ako s jedom, dať na neapolskú pizzu a urobiť ich chutnými.“ Tým, že to urobil vo svojom sídle v historickom centre Neapola s jeho 3 000-ročnou históriou podľa neho tiež urobil dôležitý krok.

Ananás sa predpečie v rúre a potom sa ochladí. Následne sa pridá údená provola (miestny syr z kravského mlieka z Kampánie), extra panenský olivový olej a čerstvá bazalka a pizza sa vloží do pece na drevo. Keď ju vytiahne z pece, rozotrie po kôrke „mikrohobliny“ z dvoch druhov údeného syra cacioricotta: jeden zo sardínskych kôz a druhý z byvolov z neďalekej oblasti Cilento.

Vyvolalo to rozruch 

Ananás na pizzi je pre väčšinu Talianov odporný a jeho pizza, ktorú tento týždeň predstavil na sociálnych sieťach, sa mnohým nepáčila. Sorbillo povedal, že to vyvolalo „rozruch“ s urážkami na sociálnych sieťach a o jeho pizzi sa dokonca diskutovalo v celoštátnej televízii. Tvrdí však, že tí, ktorí boli dostatočne zvedaví, aby ju ochutnali, boli s pizzou spokojní.

„Predtým, ako som ju spustil na sociálnych sieťach, som ju dal na jedálny lístok bez toho, aby som čokoľvek povedal, a veľa ľudí si ju objednalo, dokonca aj Neapolčania,“ povedal. „Taliansko je však v tomto smere rozdelené na dve polovice. A nielen Taliansko. Je tu kopec hádok, ktoré sa kvôli tomu otvorili. Myslím si, že ľudia vo všeobecnosti nie sú zvedaví. Sú nedôverčiví voči všetkému, čo je iné.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti