Šéfkuchár RADÍ, ako na DOKONALÚ praženicu: TÚTO surovinu do nej PRIDÁVA väčšina Slovákov a robia CHYBU!

Ilustračné foto
Zdroj: Canva
Reklama

Praženica je jednoduché, rýchle a obľúbené jedlo, ktoré si mnoho ľudí pripravuje na raňajky či ľahkú večeru. Jej príprava však nie je úplne bez pravidiel – napriek tomu, že vajíčka na panvici sa zdajú byť samozrejmosťou, existuje jedna prax, ktorá podľa odborníkov výrazne zhoršuje výsledok. 

Ide o mlieko v praženici, čo je  podľa odborníkov chyba. Táto metóda je rozšírená nielen u nás na Slovensku, ale aj vo svete. Mnoho domácností a receptov ju uvádza ako spôsob, ako praženicu urobiť nadýchanejšou alebo jemnejšou. Šéfkuchári a odborníci na varenie však upozorňujú, že pravda je úplne iná.. Informuje o tom portál SITA.

Podľa renomovaného kuchára, ktorý sa venuje fine dining kuchyni, je pridávanie mlieka do vajec veľkou chybou. „Keď do vajec nalejete mlieko, vytráca sa ich prirodzená chuť. Praženica tak nemá ten charakteristický plný a výrazný vajíčkový nádych, ktorý od nej očakávame,“ vysvetľuje. Okrem chuti sa podľa neho zhorší aj konzistencia. Mlieko totiž spôsobí, že výsledná zmes je redšia a často pôsobí gumovo alebo vodnato. To zďaleka nie je ideálne, keď chcete chutnú a krémovú praženicu.

Správna teplota a metóda prípravy

Tiež tepelné spracovanie vajec s mliekom môže byť komplikovanejšie. Šéfkuchár radí pripravovať vajcia vždy na miernom alebo strednom ohni, aby sa zmes neprepaľovala a nezhustla príliš rýchlo. „Vajcia potrebujú čas, aby si zachovali vláčnosť. Pri pridaní mlieka sa tento proces komplikuje a výsledok býva často nepríjemne bledý a bez šťavy,“ dodáva.

Mlieko Zdroj: Canva
Zdroj: Canva

Čo hovoria ďalší odborníci?

Podobný názor má aj britský kuchár Luke Selby, ktorý označuje pridávanie mlieka do vajec za „tragickú kuchynskú chybu.“ Podľa neho to spôsobuje, že praženica pripomína jedlo zo školských jedální, teda niečo bez chuti a správnej štruktúry. „Snažíte sa tým iba zbytočne riediť chuť vajec a výsledok je sklamaním,“ hovorí Selby.

Navyše britská odborníčka na výživu zdôrazňuje, že mlieko zmenšuje farebnú intenzitu vajec. „Mlieko vajcia zriedi, a preto majú bledšiu farbu, ktorá je typická pre hromadné stravovanie, kde je dôležitá kvantita, nie kvalita,“ vysvetľuje. Tým sa praženica stáva vizuálne menej atraktívnou a zároveň aj chuťovo vyblednutou.

Čo namiesto mlieka?

Ak teda chcete, aby vaša praženica bola naozaj dobrá, odborníci odporúčajú vynechať mlieko úplne. Namiesto toho stačí vajcia dôkladne rozšľahať, aby sa do nich dostal vzduch a vznikla nadýchaná zmes. Maslo, ideálne kvalitné a s vysokým obsahom tuku, je potom tým pravým spojencom. Dodá vajciam krémovosť, jemnosť a výraznú chuť, ktorá je pre praženicu charakteristická.

Správna teplota na prípravu je tiež kľúčová

Príliš vysoký plameň spôsobuje, že sa vajcia rýchlo vysušia a začnú tmavnúť, čo kazí chuť aj textúru. Preto sa odporúča varenie na miernom až strednom ohni, aby vajcia zostali vláčne a svetlo žlté.

Pre tých, ktorí radi dochucujú, sú ideálne jemné bylinky ako pažítka alebo petržlenová vňať, ktoré praženicu príjemne osviežia a dodajú jej sviežu arómu bez toho, aby potlačili prirodzenú chuť vajec.

Praženica pripravená bez mlieka a na správnej teplote s kvalitným maslom tak získava lahodnú chuť a príjemnú, krémovú konzistenciu, ktorá poteší každého milovníka vajec.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti